Fusekle, nebo fusakle? Kde se vzal nejnenáviděnější dárek světa

Michal Hron
Michal Hron
26. 12. 2021

Vykašlete poslední kosti, polkněte poslední sousto řízku a vyližte mísu po salátu. Je čas nabrat síly na oslavy nového roku. A na další, letos poslední, dávku tipů na chytré čtení. A nejen to, mrkneme i na historii ponožek.

Fusekle, nebo fusakle? Kde se vzal nejnenáviděnější dárek světa
Zdroj: Shutterstock.com

Možná si teď myslíte, že jsem se zbláznil, ale… Napadlo vás někdy se zamyslet, kde se ponožky, ten opomíjený kus denní potřeby kdesi dole na těle a podle řady pochybných anket i jeden z nejnenáviděnějších vánočních dárků světa, vlastně vzaly?

Mě ne. Až doteď. I v tom jsou newslettery kouzelné, když nevíte, jak začít…

Jenže – bohužel –, víc než suchou wikinu jsem k tomu takhle narychlo nenašel. Takže krátce: nejstarší dochované ponožky, které pro jejich tvar i pojetí za ponožky považovat lze, se datují zhruba do 4. až 6. století našeho letopočtu. Byly pletené a měly oddělený palec, aby se daly – módní policie ví, že po tolika letech je to promlčené – nosit v sandálech.

Servírujeme svět!

Chytré čtení na víkend

Nabízíme vychucený talíř duševní stravy. Chtěli byste každý pátek dostávat do e-mailu přehled nejlepšího inspirativního čtení, které z hlubin českého i světového čtení vyšťoural tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Chci chytré čtení

Vyráběli je Egypťané. Dali světu pyramidy, papyrus, i fusekle. Nebo snad „fusakle“? Ha, další zajímavost ke studiu!

Leoš Rousek na E15.cz upozornil na zajímavé postoje světově uznávaného ekonoma Aswatha Damodarana. Nekompromisní „možná do slovníků ekonomů nepatří“ mi připomíná rozhovor s ikonou světové vědy Hansem-Georgem Kräusslichem, který pro Finmag.cz připravila Zuzana Válková. A který považuji za jeden z letošních nejdůležitějších rozhovorů na našem webu.

Od vzletných jmen zpět do reality Česka: Jak se Zeman na Hrad dostal. Příběh, který novinářská obec v hlavních konturách zná už léta, ale dosud ho nikdo tak detailně nepopsal.

Michal Kašpárek v téhle glose na Seznamu zas pěkně zeširoka rozebírá podivný návrh guvernéra ČNB a někdejšího Zemanova koně a lídra úřednické vlády Jiřího Rusnoka na zavedení školného. Prý že studenti „propijí 15 tisíc za dva měsíce“.

Buď se toho od dob mých studií dost změnilo, nebo žiju v jiné zemi…

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Z ranku věcí, které vám připomenou, jak jste staří, bych vyzdvihl tenhle text Jakuba Žofčáka už z říjnového tištěného Finmagu. Týká se světoznámé trilogie Pán prstenů, která nedávno, na desáté výročí smrti Václava Havla, oslavila dvacet let od svého vzniku. Dvacet let!

Za tu dobu se svět dost změnil. Nový Zéland chce zcela zakázat kouření, zatímco veřejnoprávní BBC otevřeně reportuje o sběračích kokainu v rotterdamském přístavu. Investiční i byznysový svět se čím dál víc schovává pod nálepku ESG, a přitom neumí vyřešit ani otázku, zda komerčně chovat tak inteligentní stvoření, jako je chobotnice (350 tisíc tun jich končí ročně na rozpálených pánvích).

Lepší se snad těšit na budoucnost. Na létající auta, jak o nich píše Peter Bednár na Seznamu, nebo jejich paralelu v podobě létajících taxi, jejichž byznys popsal pro Finmag.cz Jiří Zahrádka. Tahle budoucnost je navíc velmi blízká, stejně jako ta, kdy se elektromobil stane první volbou každého zákazníka. Vojta Dobeš, majitel osmiválcového jaguára, si za tenhle názor vcelku slíznul…

A já končím. Stejně jako tenhle týden skončil náš minispeciál Hazardní byznys, který speciálně pro Finmag.cz sepsal Jakub Žofčák. Tuny čísel, zajímavostí a šťavnatého čtiva ve čtyřech vypečených dílech. Příští rok snad bude podobných čtení na pokrčování ještě víc.

Tímto také přejeme všem vše nej do nového roku. Jistě nás toho čeká hodně. Těšíme se!

Ohodnoťte článek

-
6
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

egyptelektromobilitanewsletter

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo