Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dvě desítky: Nejvýznamnější technologické výdobytky prvních dvou dekád tisíciletí

Alexander Hammond
Alexander Hammond
9. 1. 2020
 5 793

Optikou novinových a televizních zpráv se svět jeví jako místo odsouzené k brzké záhubě. Takže jen rychlá vyvažovací připomínka toho, co homo sapiens od začátku milénia taky dokázal.

Dvě desítky: Nejvýznamnější technologické výdobytky prvních dvou dekád tisíciletí

Další dekáda za námi. Začátek té nové je ideální čas podívat se na převratné technologické novinky, které lidstvo do úsvitu tisícletí vyvinulo. V tomhle textu připomeneme – v náhodném pořadí – dvacet nejvýznamnějších z nich.

1. Chytré telefony

Mobily tu byly už před začátkem jednadvacátého století. Ovšem jejich možnosti se v posledních dvou desítkách let neuvěřitelně rozšířily. V roce 2007 přišel Apple s iPhonem, prvním smartphonem s dotykovou obrazovkou, který měl potenciál masového tržního rozšíření. iPhonem se inspirovala řada dalších společností. Výsledek byl, že se chytré telefony staly nerozlučnou součástí každodenního života miliard lidí na celém světě. Dnes telefony fotografujeme, hrajeme na nich hry, posloucháme hudbu, používáme je k navigování bez map, posíláme jimi zprávy přátelům a tak dál. A abych nezapomněl – taky se s nimi dá telefonovat.

2. Flešky

Přenosné flešdisky začala prodávat IBM v roce 2000. Snadno na nich můžete uchovávat soubory, fotky nebo videa a k dispozici máte tak velký úložný prostor, jaký byl jen před pár desítkami let naprosto nepředstavitelný. Disk s kapacitou 128 gigabajtů, jaký dneska na Amazonu pořídíte pod dvacet dolarů, má víc než osmdesáttisíckrát větší kapacitu než 1,4 MB disketa, nejrozšířenější přenosné úložiště v devadesátkách.

3. Skype

Platforma Skype, která začínala v roce 2003, proměnila způsob, jakým spolu lidi komunikují přes hranice států. Zavolat přátelům nebo rodině do zahraničí stálo před Skypem hromady peněz. Dneska je hovor nebo dokonce videohovor s kýmkoli na opačném konci světa prakticky zadarmo.

4. Google

Vyhledávač Google sice funguje od konce devadesátých let. Až v roce 2004 byla ale společnost uvedena na burzu a tím začal její obrovitý růst. Google znamenal revoluci v tom, jak lidé na síti vyhledávají informace. Každou hodinu lidi do Googlu zadají víc než 228 milionů dotazů. Dnes je Google součástí Alphabet Inc., společnosti, která nabízí desítky služeb – překlady, poštovního klienta Gmail, prohlížeč Chrome a řadu dalších.

5. Mapy Google

Mapová služba, kterou Google spustil v únoru 2005, proměnila způsob, jakým se cestuje. S mapovou aplikací, dostupnou prakticky pro jakýkoli chytrý telefon, je dnes doslova nemožné zabloudit a ztratit se. Člověk snadno zapomíná, že před pouhými dvacíti lety k cestování často patřilo náročné plánování trasy, a když se člověk vydával na neznámé místo, skoro nikdy to nešlo bez papírových map.

6. Projekt lidského genomu

V dubnu 2003 vědci oznámili, že úspěšně zmapovali téměř kompletní lidský genom. Sekvenování zhruba 23 tisíc našich genů přineslo světlo do řady oblastí vědeckého zájmu včetně léčby chorob, migrace, evoluce a molekulární medicíny.

7. YouTube

Květen 2005. Na stránky, které jsou dnes světově nejpopulárnější platformou pro sdílení videí, byl nahrán první příspěvek. Dneska si můžete zadarmo přehrát cokoli od přednášek o kvantové mechanice z Harvardu přes nejoblíbenější epizody televizních pořadů a návody, jak udělat to či ono, až po legrační videa s kočkami.

8. Grafen

V roce 2004 výzkumníci z Manchesterské univerzity jako první izolovali grafen. Grafen je forma uhlíku o síle pouhého atomu, která se dá získat z grafitu, měkkého, lupenitého materiálu, který pod názvem tuha známe z obyčejné tužky. Tuhu člověk používá už od mladší doby kamenné, ale izolovat grafen bylo dřív nemožné. Grafen má se svými unikátními vlastnostmi – je vodivý, průhledný a ohebný – veliký potenciál pro výrobu efektivnějších solárních panelů, systémů filtrace vody a dokonce i ochrany před komáry.

9. Bluetooth

Technologie Bluetooth se datuje rokem 1999, ale v počítačích a telefonech ji výrobci začali významněji využívat až po přelomu tisíciletí. Dneska je Bluetoothem vybavena široká paleta zařízení, stal se nedílnou součástí každodenního života mnoha lidí.

10. Facebook

Facebook vznikl v roce 2004, a nebyl tedy prvním sociálním médiem. Jenže jeho používání bylo mnohem jednodušší, a tak brzy předstihl už existující sociální sítě jako Friendster nebo Myspace. Facebook, který aktivně využívá 2,41 miliardy lidí měsíčně – téměř třetina obyvatel země –, proměnil způsob, jakým si miliardy lidí vyměňují novinky a osobní zážitky.

11. Curiosity: marsovské vozítko

Nosná raketa se sondou Curiosity odstartovala ze Země v listopadu 2011. Sonda pátrá po tom, jestli na Marsu jsou nebo mohly dřív být podmínky pro život. V roce 2014 se jí podařil jeden z největších kosmických objevů tisíciletí, pod povrchem rudé planety nalezla vodu. Curiosity by mohla lidstvu pomoct stát se jen během několika příštích desetiletí meziplanetárním druhem.

12. Elektromobily

Elektromobily nejsou vynálezem 21. století, ale teprve v něm se začaly vyrábět ve velkém. Komerčně dostupné modely, jako je Tesla Roadster nebo Nissan Leaf, se dají nabíjet z kterékoli elektrické zástrčky. K pohonu nepotřebují fosilní paliva. Hodně lidí je sice pořád má za výstřelek, přesto jsou ale elektrická auta čím dál populárnější. V roce 2018 se jich prodalo víc než jeden a půl milionu.

13. Samořiditelná auta

V srpnu 2012 oznámil Google, že jeho auto najezdilo bez řidiče a bez nehody už víc než 300 tisíc mil (483 tisíc kilometrů). Samořiditelné vozy Googlu jsou sice momentálně nejpopulárnější, ale téměř všichni výrobci automobilů už nějaký vyvinuli nebo jeho vývoj plánují. Tyto automobily jsou nyní v testovacím režimu, ale kdyby technologie nebyla svazována fanatickými regulacemi, pravděpodobně by se do několika let samořiditelná auta prodávala.

14. Velký hadronový urychlovač

Velký hadronový urychlovač byl prvně zkušebně spuštěn roku 2008. Je to největší a nejvýkonnější urychlovač částic na světě. A je to také největší stroj na světě vůbec. Urychlovač vědcům umožnil experimentálně testovat některé z nejsložitějších fyzikálních teorií. Nejdůležitějším objevem, ke kterému zatím napomohl, byl Higgsův boson. Potvrzení existence této částice podpořilo teorii „standardního modelu částicové fyziky“, která popisuje většinu rozhodujících sil a jevů ve vesmíru.

15. Umělé srdce AbioCor

Umělé srdce, které vyvinula massachusettská společnost AbioMed, se stalo prvním umělým srdcem, které při transplantaci úspěšně nahradilo srdce lidské. AbioCor má vlastní pohon, na rozdíl od předchozích umělých srdcí nepotřebuje napájet zvenčí, nevedou k němu žádné dráty, které by zvyšovaly riziko infekce a smrti.

16. Trojrozměrný tisk

Na stejném principu jako dnes fungovaly 3D tiskárny už v osmdesátých letech, revoluci v jejich používání ale přineslo až uplynulé dvacetiletí. Přispěly k tomu lacinější výrobní postupy a open-source software. Dnes se tisknou náhradní díly, celé domy, léky, umělé končetiny, a dokonce celé lidské orgány.

17. Amazon Kindle

Čtečku Kindle představil Amazon v listopadu roku 2007. Od té doby se objevila řada dalších čteček, které změnily způsob, jakým čtou miliony lidí. Díky čtečkám lidé nemusí tahat štosy těžkých knih a nezávislí autoři dostanou své knihy ke čtenářům bez prostřednictví nakladatele.

18. Výzkum kmenových buněk

Dřív jste si o něčem podobném mohli maximálně číst ve sci-fi románech. Kmenové buňky (tedy „základní“ buňky, ze kterých se může stát jakýkoli typ buňky lidského těla) se využívají k vytváření mimo jiného tkání ledvin, plic, mozku nebo srdce. Tato technologie pravděpodobně v nadcházejících dekádách bude zachraňovat miliony životů. Pacienti nebudou muset čekat na orgány od dárců nebo brát na své choroby léky s drsnými vedlejšími účinky.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


19. Znovupoužitelné rakety

V listopadu a prosinci roku 2015 přistály zpátky na Zemi rakety hned dvou soukromých společností, Blue Origin a SpaceX. Tato novinka radikálně snižuje náklady na cestu do vesmíru a přibližuje komerční cestování do vesmíru o krok blíž realitě.

20. Editování genů

Nezávisle na sobě objevili vědci z Harvardovy univerzity, univerzity v Berkeley a Broadova institutu, že se bakteriální imunitní systém CRISPR dá využít jako nástroj k pozměnění DNA. Schopnost vyříznout část škodlivé DNA pravděpodobně změní budoucnost medicíny a potenciálně může vést k vymýcení některých závažných nemocí.

Ať už jste začátek nového roku oslavili jakýmkoli způsobem, udělejte si chvilku a popřemýšlejte o těchhle úžasných nových technologiích. Bez ohledu na to, co můžete číst v novinách a vidět v televizi, lidstvo nepřestává dosahovat vyššího a vyššího blahobytu

Článek, který původně vyšel na FEE.org, pro Finmag přeložil Gabriel Pleska. Úvodní selfie pořídila sonda Curiosity, zdroj NASA

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte (14)

Vstoupit do diskuze
Alexander Hammond

Alexander Hammond

Alexander C. R. Hammond je výzkumný pracovník pro HumanProgress.org. Píše o ekonomických svobodách, globalizaci a životní úrovni. Je absolventem oborů historie a politiky na britské University of Exeter.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo