Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kuře v brexitu

Pavel Jégl
Pavel Jégl
12. 3. 2019

Evropská sedmadvacítka a Spojené království se řítí do čelní srážky. Kdo uhne?

Kuře v brexitu

Brexit bývá přirovnáván ke hře na kuře. Něco na tom bude.

V „Game of Chicken“ musí každý stát za svým zájmem a ten, kdo neustojí tlak v konfliktu a ustoupí, je poražen a prohlášen za „kuře“. Hra se dá přirovnat k situaci, kdy řidiči aut jedou velkou rychlostí proti sobě na úzké silnici.

Řidič může strhnout volant a vyhnout se srážce, nebo jet dál. Pokud ani jeden neuhne, auta se srazí a má to těžké důsledky pro oba. Když řidič uhne, odvrátí srážku, ale stává se slabším – kuřetem.

Obě strany brexitu – Evropská unie a Spojené království – se chtějí čelní srážce (brexitu bez dohody) vyhnout. Ani jedna ale nechce uhnout a být prohlášena za kuře.

Dnes mají poslanci britské Dolní sněmovny hlasovat o brexitové dohodě. Dá se předpokládat, že opět neuhnou a divoká jízda, na jejímž konci může být tvrdá srážka, bude pokračovat.

Datum odchodu Británie z unie (29. března) se přitom rychle blíží. Kdo nakonec uhne? A uhne vůbec někdo?

Jednota nade vše

Jablkem sváru mezi Londýnem a Bruselem je irská pojistka (backstop), kterou obsahuje rozvodová dohoda.

V dohodě stojí, že do doby, než Británie Unii definitivně opustí, setrvají obě strany v přechodném období, v němž mají být dohodnuty budoucí vztahy. Období má začít 29. března a skončit 31. prosince 2020. Během něj zůstane monarchie s Evropskou unií v celní unii, v níž bude vůči třetím zemím uplatňovat bruselský celní sazebník.

Irská pojistka spočívá v tom, že Severní Irsko setrvá v celní unii, dokud se Londýn s Bruselem nedohodnou na budoucích vztazích. To znamená, že by v takovém režimu mohlo být i po roce 2020. Není totiž zaručeno, že obě strany k dohodě dospějí.

Cílem pojistky je zabránit tomu, aby vznikla střežená hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou, kterou v roce 1998 zrušila Velkopáteční dohoda. Pokud by byly kontroly obnoveny, proirští republikáni by patrně rozpoutali novou vlnu útoků.

Mnozí britští politici ale upozorňují, že pojistka popírá svrchovanost britské koruny nad Severním Irskem. Proto požadují, aby byla z dohody vyškrtnuta nebo aspoň časově omezena.

Evropská unie ovšem na pojistce trvá, protože z ní nechce ustoupit Irsko. Úpravy v dohodě jsou vázány na jednomyslný souhlas EU 28-1 a hlavní hráči Unie nechtějí tlačit na Iry a nutit je k ústupkům.

„Není možné, abychom hodili Irsko pod kola autobusu... Irská pojistka je důležitá, abychom Irsku a zbytku Evropy ukázali, že jsme jednotní,“ prohlásil místopředseda Evropské komise Frans Timmermans.

Rakouské řešení?

Jak z toho ven? Zajímavé východisko nabízí Roland Alter, profesor krizového řízení na Univerzitě Heidelberg. V článku pro list Guardian upozorňuje, že příkladem, jak vyřešit postavení Severního Irska, by mohl být rakouský Kleinwalsertal.

Tato alpská oblast nemá z Rakouska dopravní spojení, po silnici se do ní dostanete jen z německého Obersdorfu. Z rakouského pohledu to je enkláva a z německého exkláva.

Rakušané se proto kdysi dohodli s Němci, že Kleinwalsertal bude náležet do celní zóny Německa. Němci nikdy nezpochybnili fakt, že Kleinwalsertal patří do Rakušanům a po vstupu Rakouska do Unie tohle zvláštní uspořádání automaticky zaniklo.

Severní Irsko má s Irskou republikou pozemní hranici protkanou silnicemi. Od zbytku Spojeného království ho odděluje moře. Je tedy z britského pohledu semi-enklávou a z irského semi-exklávou.

Poté, co Velkopáteční dohoda v roce 1998 ukončila násilí v Severním Irsku, otevřely se hranice mezi oběma částmi ostrova a obchod začal růst. Dnes jsou ekonomiky jihu a severu vysoce integrované, což platí zejména pro zemědělský sektor.

Zemědělské polotovary se z Irské republiky vozí do Severního Irska, kde jsou zpracovány. Potom se většina z nich vrací ve formě potravin a nápojů na jih. Takový režim se podle severoirského statistického úřadu týká 88 procent hovězího masa a 65 procent mléka.

Integrované ekonomiky jsou argumentem pro „kleinwalsertalské řešení“.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Pryč s pojistkou

Profesor Alter navrhuje irskou pojistku zrušit a nejdřív vyjednat obchodní a ekonomické vztahy Británie s EU 28-1.

Pokud se Unie a Británie domluví na řešení, které nebude vyžadovat „tvrdou“ hranici, nemusí se postavení Severního Irska vůbec řešit. Pokud se dohoda bez takové hranice neobejde, pak by podle něj mělo být v Severním Irsku vyhlášeno referendum.

Všelidové hlasování by nebylo o tom, jestli Severní Irsko zůstane součástí Spojeného království, anebo se připojí k Irské republice. Hlasovalo by se o otázce, jestli Severní Irsko zůstane v celní unii s Irskem a „zbytkem Unie“, nebo z ní vystoupí.

V tomto případě by konečný verdikt zůstal v rukou poddaných královny Alžběty a odpadla by hlavní námitka konzervativních poslanců: Když Británie přijme dohodu, předá kontrolu nad brexitem Bruselu.

Průzkum zveřejněný na webu Conservative Home ukazuje, že většina konzervativních poslanců by dohodu o brexitu podpořila, kdyby irskou pojistku neobsahovala, takže by bylo možné pohnout se dál.

Potíž je v tom, že Britové přistoupili na to, že postavení Severního Irska bude definováno ještě před obchodní dohodou. A tak se do „rozvodové dohody“ dostala irská pojistka, kterou teď vláda v Dublinu tvrdě brání.

Konec hry bez kuřete

Zatím nic neukazuje na to, že by ve sporu mezi Bruselem a Londýnem někdo chtěl ustoupit. Bude z toho čelní střet?

Většina analytiků předpokládá jiný vývoj: V Bruselu 29. března zastaví brexitový odpočet. Obdobně jako Neo v Matrixu popřel fyzikální zákony a gestem ruky zastavil letící kulky, Evropská unie popře Lisabonskou smlouvu, která dává na rozvod s Unií maximálně dva roky, a zastaví auta řítící se do srážky.

Tím obě strany získají čas na to, aby našly řešení – takové, aby ze sporu nikdo nevyšel jako kuře. Třeba to, které navrhuje profesor Alter.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (19)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo