Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Rus se penze nedožije

Luboš Palata
Luboš Palata
20. 6. 2018
 8 458

Po dobu konání mistrovství světa ve fotbale jsou v Rusku zakázány demonstrace. To je podle reakcí na sociálních sítích zřejmě jediný důvod, proč kabinet Dmitrije Medveděva a prezident Vladimir Putin nečelí zřejmě největší vlně sociálního hněvu za několik desetiletí.

Rus se penze nedožije

Hněv lidu vyvolal krok, který je v zemích na západ od Ruska tak normální, že ho vlastně ani nikdo moc neřeší. Zvýšení důchodového věku na 63 let u žen a na 65 let u mužů není v měřítcích západního světa nic divného. Navíc zvyšování bude postupné, začne příští rok a pětašedesátiletá hranice bude platit pro muže, kteří se tohoto věku dožijí v roce 2028, ženy se na tu svou dostanou ještě o šest let později.

Zvyšování věku odchodu do penze přišlo po desítkách let odkladů – a čirou náhodou zrovna těsně před mistrovstvím světa v kopané. Penzijní reforma pobouřila podle bleskových průzkumů čtyři pětiny Rusů. Jenže dokud trvá mistrovství, platí v Rusku zákaz demonstrací.

Důvodem pobouření je prostý fakt, že průměrný věk dožití je u ruských mužů nižší než projektovaný věk důchodový. I dnes, kdy ruští muži chodí do důchodu v šedesáti a ženy v pětapadesáti, se čtyřicet procent ruských mužů penze nedožije a umírá v produktivním věku. Ruská vláda sice argumentuje, že se i ruský průměrný věk dožití zvyšuje, ale v nejlepším případě se po reformě penzí udrží současný stav, kdy ruský muž stráví v penzi necelých pět let. Pro představu – v Česku je to víc než dvojnásobek.

Průměrný ruský důchod je dnes v přepočtu necelých pět tisíc korun; v posledních letech ho tvrdě devastoval pád kurzu rublu a růst cen potravin, obojí spojené jak se sankcemi Západu, tak s ruskými odvetnými opatřeními.

Drahé výkladní skříně

Rusko je země, která je v případě koncentrace sil a prostředků schopna výjimečných, špičkových výkonů. Je schopno vytvořit nákladné výkladní skříně typu zimní olympiáda v Soči, most na Krym, nebo právě probíhající mistrovství světa ve fotbale. Nejdražší olympiáda, nejdražší most a nejdražší mistrovství světa, stejně jako nákladné vedení války na Ukrajině a investice do okupovaného Krymu, o vojenském dobrodružství v Sýrii nemluvě…, to všechno stojí desítky a desítky miliard dolarů. U Rusů, kteří stále se slzou v oku vzpomínají na supervelmocenský status Sovětského svazu, ale takové stavby, události a akce nacházejí národní podporu; s heslem Vrátil jsme vám Krym vyhrál Putin na jaře triumfálně prezidentské volby.

Jenomže v zemi, která s výjimkou zbraní prakticky nevyrábí nic, co by se dalo vyvážet, v zemi závislé na vývozu surovin, v zemi s obrovskou mírou korupce a nefungujícím úředním i soudním aparátu, v zemi s malou schopností vybírat daně, takové peníze prostě musí někde chybět. Zvlášť, když výdaje na zbrojení přesahují pět procent HDP (70 miliard dolarů), pětinásobek poměru, jaký má Česko.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Vydržíme hodně

Špatné zdravotnictví, v průměru mizerné školství, rozbité nebo zcela chybějící silnice, nedostatek bytů, to všechno je součást ruské každodennosti. Země se svým ekonomickým výkonem dostala na úroveň nejchudších států Evropské unie – Bulharska nebo Rumunska. Ovšem s daleko nižší mírou sociální spravedlnosti, než je i v těchto balkánských zemích obvyklé.

Špatně ekonomicky a sociálně fungující Rusko nemá na to, aby svým mužům zajistilo byť jen několik málo let v důchodu, byť s jen hodně mizernou penzí.

„Víte, my Rusové hodně vydržíme,“ řekla mi před pár týdny jedna ruská akademička, když jsem se jí ptal, jak Rusové zvládli v uplynulých čtyřech letech pád životní úrovně o desítky procent a proč i za těchto okolností většina z nich dál volí Putina.

Rusko v uplynulých dvou desetiletích nepochybně dosáhlo jistého pokroku a svou ekonomickou úrovní převyšuje většinu svého postsovětského okolí. V průměru se v něm ale stále žije hůř než v kterékoli zemi Evropské unie. Ostatně – miliony Rusů hlasují nohama, odstěhovali se a dál se stěhují na Západ. Včetně Česka. Zůstávají ti, co hodně vydrží. Případně musí vydržet.

Autor je redaktor MF Dnes

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte (23)

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo