Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vysvětlete mi to potápění imigrantů jako malému dítěti

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
12. 6. 2015
 59 037

Plují sem samí chlapi, válečníci, ekonomičtí migranti, takové nezachraňovat. Jistě. A jak jste na to všechno, prosím pěkně, přišli?

Vysvětlete mi to potápění imigrantů jako malému dítěti

Dobře, tak chcete lodě s uprchlíky na Středozemním moři obracet zpátky do Afriky anebo rovnou posílat ke dnu, zkrátka ty lidi pomaleji nebo rychleji zabít. S tím nemám problém. Obdivuju naopak vaši statečnost: nastavit takhle drsná pravidla pro běžence a dobrovolně tím sebe a své rodiny navěky připoutat k flíčku mezi Německem a Ruskem, to chce charakter.

S čím ale malý problém mám, jsou argumenty, jakými to obhajujete. Je vás kolem tolik, až se mi nechce věřit, že byste se všichni pletli. Jenom bych potřeboval, abyste mi to někdo vysvětlil jako malému dítěti, protože nad tím asi moc přemýšlím.

Tak třeba: prý jsou na těch člunech samí chlapi. Možná to tam vidím sám, ale přijde mi, že zrovna tenhle chlap z některých úhlů vypadá jako osmiletá holčička a jeho kámo jako padesátiletá paní. Maskovaní islamisté? Placení figuranti Hate Free? Fotky ve skutečnosti pořízené Teplicích? Určitě to má nějaké rozumné vysvětlení, jen k němu potřebuju navést.

Muži mají mezi žadateli o azyl v Evropě (nejen té jižní) převahu, to nepopírám. Ale rohatej mi nakukává, že ze zemí zasažených válkami mají mladí muži extra dobré důvody utíkat, protože zatímco všichni ostatní trpí jen v místech přímo zasaženými boji, tyhle kluky povolávají do armády z celé země. Taky mi nakukává, že mají ženy kvůli obchodu s bílým masem víc důvodů bát se osamělé cesty do neznáma.

Třeba máte nějaké lepší vysvětlení, jako že to jsou bojovníci Islámského státu, varují před tím zcela nezaujatí Egypťané a Libyjci. To by dávalo perfektní smysl – když Evropané létají bojovat do Iráku a Sýrie, musí takzvaný Islámský stát poslat nějaké hráče na střídačku, aby… prostě proto. A dělá to tou nejpomalejší a nejriskantnější cestou, plnou náhod a výslechů od imigračních úředníků. Chápu to správně?

Pak tu máme další odhalení: migranti do Evropské unie chtějí z ekonomických důvodů. Poslyšte, nepřijde vám, že by si s námi mohli v tomhle ohledu výborně rozumět? Ale vážně: i kdyby to ekonomičtí imigranti byli, co přesně vám na takových přistěhovalcích vadí? Že má Arab ve večerce otevřeno do půlnoci, a bojíte se, jestli jednou neodpálí zavíračku a nepofrčí nonstop? Děsíte se toho, že konkurenční boj palestinských směnárníků rozkolísá kurz chorvatské kuny? Budou vás příznivci konzumního životního stylu rušit při vašem poustevničení?

Proti tomu je tu tedy ještě taková malá nepříjemnost, totiž statistiky uprchlíků zachycených na moři. Víc než čtvrtina jich utíkala ze Sýrie, ale možná zvládnete vysvětlit, že když někdo přišel o byt, o ulici a dokonce o celé město, tak je to vlastně ekonomický uprchlík. Na druhém místě je Eritrea, která díky příkladné péči o lidská práva získala přezdívku „Severní Korea Afriky“. Třetí je Afghánistán, kde se posledních 35 let neválčí a počet obětí taky nesouhlasí.

Nakonec by mě ještě hrozně zajímalo, jak si představujete ten rádobykorektní nápěv, že těm lidem musíme pomáhat v lokalitách, odkud utíkají, ne až v Evropě. Já si to totiž představuju jako takovou komickou jednoaktovku na břehu Lampedusy:

A co si myslíte vy?

  • „Otočit člun!“
  • „Ale my se potápíme! Vytáhněte nás!“
  • „To nejde, to víte, předpisy. Ale máte naše slovo, že hned zítra pošleme do táborů v Turecku nějaké balené vody, a až bude po všem, Češi věnují novému Damašku plastiku od Davida Černého.“
  • „Nedělejte si šašky a vytáhněte nás!“
  • „Musí vám stačit, že vám hned zítra začneme pomáhat ve vaší zemi.
  • „Ale my jsme z Afghánistánu! Nám už jste pomáhali a…“
  • „… a já jsem z Iráku, u nás to samý…“
  • „… a já z Libye –“

Určitě existuje nějaký způsob, jak můžou tentokrát západní země pomáhat lidem na jihu a východě, aniž by z toho vzešli noví uprchlíci riskující život na moři. Když o něm víte, sem s ním. Ale jak už jsem napsal: možná nad tím, čím omlouváte obracení nebo rovnou potápění člunů, jenom zbytečně moc přemýšlím. Možná je to jen takové plácání výmyslů ve snaze zamaskovat, že k smrti nenávidíte někoho, o kom nic nevíte a vědět nechcete.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (162)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

emigraceimigraceislámský státuprchlíciválka
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo