Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Remote: Kancelář nepotřebujete

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
21. 11. 2013
 10 661

Nová podařená kniha velebí práci na dálku. Jen zamlčuje, že je home office někdy zbytečně drahým řešením problémů, na které by stačila sluchátka a trocha asertivity.

Remote: Kancelář nepotřebujete

Jak by se asi mohl můj 1690. den bez kanceláře lišit od těch předcházejících? Jako vždycky budík na osmou, jako vždycky vstávání v devět. Zkoušel jsem pracovat v obýváku, cvičila tam žena. Odnesl jsem si notebook do kavárny, pouštěli tam rozhlasovou diskuzi o „prenatálním ovlivňování dítěte směrem k umění“. Přesunul jsem se do knihovny — znáte takové ty lidi, co šeptají tak skřehotavě, že je to hlasitější než normální rozhovor? Tak zrovna ti vedle spolupracují na seminárce. A na další stěhování už nemám čas.

Nebojte se, naštěstí umím rozlišit svoje rozpoložení od kvality recenzovaných knih. A přestože se Remote: Office Not Required mého každodenního putování po kavárnách a vytápěných veřejných budovách dotýká, sepsout ji nemůžu. Spisek o tom, že „kancelář nepotřebujete“, patří rozhodně k tomu lepšímu, co o práci a byznysu vychází. Je stručný. Věcný. Má spád: kdosi si na Goodreads stěžoval, že to působí jako slepenec blogových článků, ale to v tomhle žánru beru spíš jako plus.

Jason Fried a David Heinemeier Hansson: Remote: Office Not Required

Jason Fried a David Heinemeier Hansson: Remote: Office Not Required. Vyšlo v nakladatelství Crown Business 29. října 2013. 256 stran, 14,50 dolaru (verze pro Kindle).

Práce z domu není jen pro programátory

Majitelé softwarové firmy 37signals Jason Fried a David Heinemeier Hansson mýty rozbíjejí už potřetí: v roce 2005 zaútočili v Getting Real na pověry o vývoji aplikací a před třemi lety v Rework ukázali, že i malá firma může svým vlastníkům vydělávat peníze a dělat radost.

V Remote: Office Not Required procházejí jeden předsudek týkající se „home office“ za druhým a s většinou přesvědčivě zúčtují v pár odstavcích. Že šéf nemůže kontrolovat svoje podřízené, když nejsou na jednom místě? „Jedním ze skrytých přínosů práce na dálku je, že se měřítkem hodnocení stane práce samotná. Když své kolegy celý den nevidíte, můžete je totiž soudit jen podle toho, co doopravdy udělali. Nebudete se zaobírat malichernostmi jako byla tu v devět? nebo nedává si nějak často pauzu? nebo pokaždé, když jdu kolem, visí na Facebooku!“

Že spolupráce na dálku představuje bezpečnostní riziko pro citlivá firemní data? Od čeho je šifrování! Že je home office leda pro programátory? Ale běžte: z domu či kavárny můžou alespoň část týdne pracovat markeťáci, designéři, pojišťováci nebo vládní úředníci. Že tvůrčí nápady nemůžou vzniknout jinak tváří v tvář na společném brainstormingu? A kolik takových tvůrčích nápadů vaše firma zužitkuje? Není mnohem důležitější, že se lidé můžou soustředit na víceméně rutinní práci?

Remote můžu doporučit všem podnikatelům, kteří ve své firmě chtějí zavést volnější režim, i zaměstnancům, kteří se rozhodli odejít na volnou nohu a obsluhovat víc klientů najednou. Dozví se z ní spoustu praktických věcí: které webové nástroje používat pro organizaci projektů, jak psát maily bez zbytečných vášní nebo proč je i při práci z domu důležité obléct se do něčeho, v čem se dá jít mezi lidi.

Máte zkušenosti s prací z domova?

Jaký si to kancelář, takový to máš

I když ale s téměř každou jednotlivostí souhlasím, nemůžu přijmout zastřešující myšlenku knihy, totiž střet mezi peklem kanceláře a nebem, které má být všude jinde. „V kavárně možná narazíte na hlučné hosty, vybavující se o pár stolů dál. Podstatné ale je, že taková vyrušení můžete kontrolovat,“ píšou Fried a Hansson a zamlčují, že těžko můžete něco kontrolovat lépe než podmínky ve své vlastní firmě. Mimo kancelář je jedinou formou obrany před ruchy útěk, případně střet s docela cizími lidmi. Pokud tedy kvůli klidu na práci opustíte kancelář, vybíráte si život na útěku. V malých firmách si přitom můžou zaměstnanci a vedení domluvit pravidla, kdy a do jaké míry lze vyrušovat kolegy. V těch velkých se dá vyhradit tichá zóna jako ve vlacích Eurocity. Kašprek simtě, kdybys dělal v korporaci, víš, že to nejde! — Nejde to ale jen proto, že věříte, že to nejde.

Home office je zkrátka mnohdy zbytečně drahým řešením problémů, na které by stačila sluchátka a trocha asertivity. Když píšu „zbytečně drahým“, myslím to doslova. Z Remote se nedozvíte, že za čtyři hodiny v kavárně utratíte přinejmenším dvě stovky ani že za sto hodin v coworkigovém centru The Hub zaplatíte tři tisíce — a je to zas jen kancl plný štěbetání. Ani se nebavíme o tom, jaký je „total cost of ownership“ domácí pracovny, hlavně pokud v ní jste sami.

Proti chuděrce kanceláři se tu vůbec vede nefér boj. Autoři ji ve svém modelovém světě vrzli do skleněné kostky za městem, kam se nedá dojet jinak než autem. „Ani v tom nejpohodlnějším voze se nebudete v dopravní zácpě bavit.“ To je sice pravda, ovšem na krovkách tu neleží kancelář, ale férová argumentace. Pokud z centra města dojíždíte kamsi do polí, pak si prací z domu skutečně ušetříte postávání v koloně. Kolik takových ale je? Jestliže bydlíte v satelitu, pak se vám život nijak zásadně nezmění: pořád budete dojíždět za nákupy i zábavou. Ne každý navíc žije v třímilionovém Chicagu jako Fried a Hansson. Ve střední Evropě se dostanete skoro kamkoliv hromadnou dopravou a síť (pří)městských cyklostezek houstne všude: vyplnit cestu čtením nebo pohybem je něco jiného než za volantem trnout u Zelené vlny. Nezapomínejme ani na funkci, kterou má ranní a večerní změna místa pro duševní hygienu; kam se na ni jako předěl hrabe oblečení kalhot.

Práce na dálku dostala stručný návod, buďme za to rádi. Některým lidem totiž opravdu zkvalitňuje život, třeba když tak jako zaměstnanci Frieda a Hanssona pracují z Kansasu za chicagskou mzdu. Nad Remote mě ale napadlo, že by si podobný návod zasloužila i neprávem haněná práce v kanceláři. Jeden výtisk bych poslal právě do 37signals.

e-bible začínajícího podnikatele

Peníze.cz a nakladatelství e-bohém vydávají příručku Začínáme podnikat. Vtipný a obsažný průvodce džunglí marketingu, práva i byrokracie původně vycházel v letech 2011 a 2012 jako seriál na Peníze.cz. Nyní jako e-kniha v aktualizované verzi pro rok 2013. K dostání ve formátech PDF, PDF optimalizovaném pro čtečky a tablety, EPUB a MOB na serveru JINÉ KNIHY.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
8
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

37signalsdavid heinemeiergetting realhome officejason friedkancelářepodnikáníremotereworkzaměstnání
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo