Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Konec nesrozumitelnosti ČNB? Proč může Michl přinést tolik důležitou změnu

Petr Stuchlík
Petr Stuchlík
9. 5. 2022
 14 603

Česká národní banka je do sebe zahleděná a odtržená od reality. Jestli se Aleš Michl opravdu stane jejím guvernérem, mohl by to změnit. I když jako každá výrazná osobnost rozděluje společnost.

Konec nesrozumitelnosti ČNB? Proč může Michl přinést tolik důležitou změnu
Česká národní banka zkrátka potřebuje změnu. A Aleš Michl by ji mohl přinést. / Zdroj: Česká národní banka

Je to pár let zpátky. Na tradiční konferenci na Vysoké škole ekonomické v Praze má tehdejší viceguvernér České národní banky Vladimír Tomšík klasickou akademickou, mnohokrát recyklovanou přednášku na nějaké téma makroobezřetnostní politiky ČNB. Vedle mě sedí nejmenovaný renomovaný profesor a děkan jedné z fakult a ptá se: „Rozumíš tomu, Petře?“ Ani náhodou... Navíc to je strašná nuda.

Právě nesrozumitelnost České národní banky a jejích kroků je jedna z věcí, kterou by Aleš Michl mohl změnit. Pokud se opravdu stane guvernérem centrální banky, jak se v posledních dnech spekuluje.

Když jsme ve Fincentru chtěli pro finanční poradce uspořádat seminář, který by je srozumitelně vzdělal a zároveň pobavil, byly v zásadě k dispozici jen dvě osobnosti: Tomáš Sedláček a Aleš Michl. Ten první za ČSOB, ten druhý za Raiffeisenbank a později investiční fond QUANT. Úplně největší ohlas měly jejich „fighty“: diskuze plné lidskosti, zábavy a zároveň ekonomického know-how.

Že akademické přednášky musí být nudné a nesrozumitelné? To už v moderním školství dávno neplatí. Příkladem nemusí být jen špičkové zahraniční univerzity: díky covidu se můžete online podívat třeba na přednášky profesorů Petra Kulhánka, Pavla Krtouše či Pavla Cejnara z Matfyzu či ČVUT. Přesvědčí vás o tom, že i složitá matematicko-fyzikální témata lze podat lidsky a srozumitelně. Nemluvě o řádově jednodušších ekonomických tématech. Aleš tento dar – podat složité věci jednoduše a srozumitelně – rozhodně má.

ČNB komplikuje život podnikatelům i občanům, přitom inflaci ovlivnit nedokáže.

Dlouhodobě nezvládnutá inflace

Srozumitelnost centrální bance chybí i v jejím nejdůležitějším a z ústavy daném úkolu: pečovat o cenovou stabilitu. Tedy krotit inflaci. ČNB tuto funkci dlouhodobě nezvládá: v posledních deseti letech se jí podařilo vlastní cíl (roční inflace ve výši dvou procent, plus minus jeden procentní bod) splnit jen pětkrát.

Vývoj inflace v ČR

V posledních měsících pak inflace letí nekontrolovaně vzhůru, přičemž pohled na budoucí vývoj se mění každý měsíc. Začátkem února, ještě před vypuknutím války na Ukrajině, ji guvernér Rusnok odhadoval v tomto roce na 8,5 %, v tom příštím pak na 2,3 %. Po začátku války odhady korigoval, zároveň ale tvrdil, že bychom se „později v příštím roce měli vracet k dvouprocentnímu inflačnímu cíli“. Teď to vypadá tak, že pokud budeme mít letos i příští rok inflaci pod 18 procent, budeme šťastní.

Analytici a další odborníci v ČNB zjevně netuší, proč je inflace taková, jaká je. Přesto bankovní rada (s výjimkou Oldřicha Dědka a právě Aleše Michla) hlasuje pro brutální zvyšování úrokových sazeb. Její konání by se dalo shrnout takto: každý měsíc jsme překvapeni, jak jsme se „sekli“, ale stejně si stále pojedeme tu svou.

Globálně významné americké a evropské centrální banky jsou přitom mnohem, mnohem opatrnější. ČNB komplikuje život podnikatelům i občanům (okolní země mají v tomto smyslu snazší život), přitom inflaci ovlivnit nedokáže.

V běžné populaci je Michl mnohem oblíbenější než v ČNB nebo v pražských liberálních kruzích.

Žádný miláček „pražské kavárny“

Aleš Michl získal v roce 2020 doktorát na VŠE v Praze, znám jej však spíše jako praktika, ne jako od světa odtrženého teoretika. Není divu. V Raiffeisenbank byl v pravidelném kontaktu s podnikateli i dalšími klienty, podobně musel být v každodenním styku s běžnými investory ve fondu QUANT.

Aleš Michl v čele ČNB?

Podle jeho profilu na sociálních sítích soudím, že je i dnes v úzkém kontaktu s lidmi této země. Jeho turné pro školy je pak vyloženě sympatické a doufám, že v něm bude pokračovat.

Minulý rok jsem o Alešovi napsal, že v běžné populaci je mnohem oblíbenější než v ČNB nebo v pražských liberálních kruzích. To stále platí, žádný miláček „pražské kavárny“ to není. Znám ho jako cílevědomého, komunikativního, ale i tvrdého člověka. Jako každá výrazná osobnost rozděluje.

Ve fondu QUANT vidím, že ho spousta klientů miluje, i když jej už roky neviděla. Hlavně pro jeho odbornost, komunikativnost a lidský přístup. Zároveň na někoho působí arogantně, možná až povýšeně – to se také stává, nakonec to moc dobře znám sám.

Veřejný sektor má mzdy zmražené, podnikatelé musejí propouštět. Ovšem ti, kteří by měli inflaci krotit, jsou v pohodě.

Přijde konečně změna?

ČNB nefunguje dobře, je zahleděná do sebe a odtržená od reality.  Krásnou ilustrací je mzdové ujednání, které všem jejím zaměstnancům automaticky zvedá platy o inflaci.

Veřejný sektor má mzdy zmražené, podnikatelé musejí propouštět a obracet každou korunu. Ovšem ti, kteří by měli inflaci krotit, jsou v pohodě: ať už bude inflace jakákoliv, jejich odměny se automaticky zvýší: o inflaci plus dva procentní body. Skandální.

Česká národní banka zkrátka potřebuje změnu... Uvidíme, kdo ji nakonec udělá. 

Kam dál? Inflace na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-27
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Petr Stuchlík

Petr Stuchlík

CEO ve společnosti Corrency, český podnikatel a manažer s dlouholetou praxí v oblasti finančnictví a médií. Do svého vstupu do politiky v roce 2018, kdy se stal kandidátem hnutí ANO na primátora Prahy,... Více

Související témata

Aleš MichlČeská národní bankaČNBekonomikainflacekomentář
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo