Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Povinné očkování je tu. Můžeme se snad z covidu vyhrabat jinak?

Pavel Jégl
Pavel Jégl
30. 11. 2021
 263 042

Dosluhující kabinet vyhlásil další nouzový stav, a kromě toho vytasil zbraň těžkého kalibru – povinné očkování. Máme jiné řešení?

Povinné očkování je tu. Můžeme se snad z covidu vyhrabat jinak?
Zleva ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a premiér Andrej Babiš (všichni v demisi) na tiskové konferenci vlády (25. listopadu 2021) / Zdroj: Vláda ČR

Česko lítá v dalším nouzovém stavu. Pandemie covidu se dostává mimo kontrolu. Nakažených přibývá, nemocnice přetékají covidovými pacienty, jednotky intenzivní péče se dostávají na hranu kapacit. A lékaři připouštějí, že se budou muset rozhodovat, koho zachránit, a koho ne.

Vláda zavedla novou sadu zákazů. Zakazuje vánoční trhy (a nechává fungovat ty farmářské), zapovídá pít alkohol na veřejnosti, zavírá jídelní koutky v obchodních centrech, zkracuje otevírací doby restaurací, omezuje účast na veřejných akcích…

K tomu kabinet chystá další gigantické kompenzace, na které praskne další hromada vládních dluhopisů. A jako po každém nouzovém stavu, leckterému našinci po téhle polízanici zůstane ještě větší nouze.

Vláda vyčkávala až na dobu, kdy bude moci alibisticky ukázat na ty, kteří to tak dělají.

Opisovat nestačí

Členové kabinetu se přitom hájí argumentem „děláme to, co sousední státy“. Jinými slovy, opisujeme.

První podzimní inspirací se pro kabinet stal bavorský model, který vykazuje neočkované z veřejných akcí. U zákazu vánočních trhů se vláda odvolala kromě Bavorska také na Sasko.

Koho včelka nemine?

Resort pod vedením Adama Vojtěcha aktuálně navrhuje povnné očkování pro lidi nad 60 let (Andrej Babiš dokonce mluvil o věkovém limitu 50 let) a dále všechny zdravotníky, policisty, hasiče, vojáky, celníky, pracovníky sociálních služeb či vězeňskou službu. Stát se tak má 1. března 2022, jelikož se nám ale mění vedení země, bůh ví, jak to nakonec bude. Protože nově nastupující vláda chce lidi hlavně přesvědčovat. Jak kdyby tu dva roky vůbec nežila.

Poté, co rakouská vláda vyhlásila záměr zavést povinné očkování proti covidu, začala česká vláda vymezovat skupiny obyvatel, pro které by takové opatření zavedla. A Andrej Babiš, který ještě počátkem listopadu ujišťoval, že rakouskou cestou nepůjdeme a o povinném očkování nemůže být za jeho premiérství řeč, najednou takové řešení začal prosazovat pro všechny nad padesát.

Je přitom patrné, že opatření vyhlášená se začátkem nouzového stavu mohla leccos zachránit před několika týdny, kdy epidemie ještě nebyla tak rozjetá, kdy počty nakažených byly srovnatelné s německými čísly a také – kdy ještě nebyly postavené stánky na vánoční trhy.

Vláda však s nimi vyčkávala až na dobu, kdy bude moci alibisticky ukázat na ty, kteří to tak dělají.

Očkování ve střední Evropě má kdovíproč mizernou pověst a vyvracet mýty či přemlouvat, je těžké.

Promrhaný čas

Vláda promrhala spoustu času. Testování, které by monitorovalo šíření viru v populace, v létě téměř ustalo a očkování vázlo, aniž by se tím kabinet znepokojoval.

Stačilo se podívat na web Our World on Data. Z jeho dat bylo patrné, že na počátku léta výrazně zaostáváme v proočkovanosti, zejména za Portugalskem, ale třeba i za Švédskem či Dánskem. Bylo jasné, kde hledat inspiraci.

V těchto zemích mají populaci o deset až dvacet procent proočkovanější, v kategorii seniorů se blíží sto procentům. A je to znát. Zaznamenávají sice přírůstky nakažených, poměřováno lidnatostí jsou ovšem tato čísla výrazně nižší. A několikanásobně nižší jsou potom u hospitalizovaných.

Očkování ve střední Evropě má kdovíproč mizernou pověst a vyvracet mýty či přemlouvat ty, kteří vakcinaci pokládají za poškozování zdraví, je těžké. Vláda leccos pro propagaci očkování udělala. Jenže opomenula to, že měla být zaměřena na ohroženou populaci, zejména seniory, u které vakcinace významně snižuje vyhlídky na hospitalizaci, pobyt na jipce a úmrtí.

Ministerstvo zdravotnictví také nevyslechlo početnou skupinu lékařů. Ti upozorňovali, že je nutné vytvořit jednoduchý systém přednemocniční péče a léčby, který by mohl pomoci významnému počtu nemocných předejít vzniku covidových komplikací. A tím také hospitalizaci.

Výsledkem je, že po vládě, která vyhlašovala Tečku za covidem, zůstává velký vykřičník.

Zajistit vysokou proočkovanost, a tím také vyřešit přeplněné nemocnice, by bylo možné i bez povinné vakcinace.

Je nutný těžký kalibr?

Bilance obětí covidu se dostala na hranici 33 tisíc. A to se už dá poměřovat s takovými městy jako Kolín, anebo Cheb. Zkuste si představit, že jeho obyvatelé vymřeli a vy procházíte po pustých ulicích, aniž byste narazili na živého člověka.

Jak tuhle opakující se covidovou kalvárii zastavit? Dosluhující vláda se inspirovala ve Vídni, změnila názor a přiklonila se k povinnému očkování seniorů a profesních skupin.

Liberál se může ptát, zda je skutečně nutné vynucovat očkování vyhláškou a hrozbou sankcí. Vyčerpali jsme veškeré argumenty pro vakcinaci?

Jak na to?

Příští ministr zdravotnictví Vlastimil Válek chce přesvědčovat seniory k očkování. Po dobrém. Jaké přesvědčivější argumenty však může dodat než čísla dokládající převahu, jakou mezi hospitalizovanými na ventilátorech mají neočkovaní senioři? A tyto cifry jsou přece známé. Takže ruku na srdce, má tady ještě liberální přístup šanci?

Nutit někoho k očkování může být na jedné straně leckomu proti srsti. Na straně druhé se však lze ptát, zda je normální situace, kdy stát bezplatně nabízí vakcíny (tedy prevenci nemoci) a současně těm, kteří je odmítnou, hradí léčbu covidu-nemoci v plném rozsahu. A ta může dosáhnout stovek tisíc.

Zajistit vysokou proočkovanost, a tím také vyřešit přeplněné nemocnice, by bylo možné i bez povinné vakcinace. Jednoduše tak, že neočkovaný by zaplatil rozdíl mezi cenou vakcíny a náklady na léčbu. Anebo aspoň část tohoto rozdílu.

Byl by to ukázkově liberální přístup. A patrně by většinu odpíračů očkování přiměl k tomu, aby vakcínu přijali. V této zemi však neuskutečnitelný.

Takže povinné očkování, co myslíte?

Přišla zima a s ní i nový Finmag. Co v něm najdete?

Kam kráčí nakladatelé? Český knižní trh je v dobré kondici. Nulová DPH na knížky ale cenovky na pultech nejspíš nezmění. Co bude s ušetřenými penězi?

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

KNIHY JSOU BYZNYS

• Jak zacloumal knižním trhem nástup komiksu? • Proč si za sebe slavné osobnosti nechávají psát knihy? • Investice do knih se vyplatí, ale pro byznys se to dělat nedá.

BYZNYS JE HRA

• Než úspěšní podnikatelé zestárnou, musí vyřešit, co bude dál. Kdo převezme Pradu? • Hřbitovy mají problém: Velká poptávka nepřináší víc peněz. • Kolik platů stojí byt?

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-1633
+

Sdílejte

Diskutujte (13)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

adam vojtěchAndrej BabišcovidkomentářkoronavirusMinisterstvo zdravotnictvíočkovánívakcínavláda
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo