Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Výhoda vlastní měny je iluze, říká Baxa ze Zelených

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
28. 9. 2021
 9 877

Brzké zavedení eura, zdanění investičních nemovitostí, podpora elektromobility, větší daňová zátěž pro bohaté nebo zrušení dostavby jaderných bloků. Jaromír Baxa, lídr liberecké kandidátky a ekonomický expert Zelených, odpovídá v posledním díle našeho předvolebního dotazníku.

Výhoda vlastní měny je iluze, říká Baxa ze Zelených
Ekonomický expert Zelených Jaromír Baxa / Zdroj: Zelení

Před čtyřmi lety utrpěli Zelení ve volbách do Sněmovny pořádný debakl. Se ziskem 1,46 procenta hlasů byli na hony daleko pětiprocentnímu limitu a comeback do poslaneckých lavic se tak nekonal. Stranu tehdy do voleb vedl Matěj Stropnický (přečtěte si jeho odpovědi z našeho dotazníku v roce 2017), který dnes kryje záda jako součást Husté dvojky Janě Maláčové na pražské kandidátce ČSSD. Od roku 2020 mají Zelení v čele spolupředsednickou dvojici – Magdalenu Davis a Michala Berga. Z předvolebních průzkumů to zatím nevypadá, že by mohli pomýšlet na zásadní úspěch.

V pokračování našeho předvolebního speciálu 2021 za Zelené odpovídá Jaromír Baxa, ekonomický expert strany a zastupitel města Liberec, kde také vede kandidátní listinu. Baxa je libereckým zastupitelem už od roku 2010, zároveň přednáší na Institutu ekonomických studií FSV UK v Praze.

Baxa dlouhodobě zdůrazňuje, že modernizace české ekonomiky by měla jít ruku v ruce s trendem zelených technologií. „Tam potečou peníze, tam budou směrovány evropské fondy, čím dál více investorů nebude moci držet aktiva firem, které poškozují nebo nadměrně zatěžují životní prostředí,“ řekl například v loňském roce v rozhovoru pro web Forum24. Zda se Zeleným podaří se svou agendou oslovit dostatek voličů, nebo jim na tuzemské politické scéně definitivně ujel vlak, se dozvíme už za jedenáct dnů.

1. Zvednete daň na tabák a alkohol?

-
-19
+

ANO. V souladu se schváleným daňovým balíčkem, pak dle dohody v EU ohledně minimálního zdanění tabákových výrobků, ke které byla nedávno spuštěna veřejná konzultace. Pro Zelené ale nejde o prioritní oblast. V oblasti spotřebních daní je pro nás mnohem zásadnější zavedení uhlíkové daně jako dalšího tržního nástroje motivujícího ke snižování emisí skleníkových plynů. Chceme také vrátit zdanění nafty minimálně na úroveň před schválením daňového balíčku v roce 2020 (který spotřební daň u nafty snížil od ledna 2021 o korunu na litr – pozn. red.).


2. Má se minimální mzda vázat na mzdu průměrnou?

-
+40
+

ANO. Vazba na průměrnou mzdu povede k lepší předvídatelnosti vývoje minimální mzdy. Nastavení úrovně například na 50 procent průměrné mzdy je podstatné proto, abychom omezovali takzvanou pracující chudobu.


3. Měly by se zvýšit odvody OSVČ?

-
+28
+

NE. Zelení usilují v první řadě o nápravu veřejných financí po schválení daňového balíčku v roce 2020. To se neobejde bez zvyšování daní z příjmů. Dále chceme snižovat zdanění práce, především nízkopříjmové, bez ohledu na formu zaměstnání. Proto chceme zvyšovat daňovou progresi, omezovat daňové výjimky a úlevy a hledat nové zdroje například v majetkových daních. Odvody na sociální a zdravotní pojištění v tomto směru nejsou tím nástrojem, který by situaci měl vyřešit.


4. Mělo by Česko přijmout euro?

-
-70
+

ANO. 

Ekonomické důvody: Přijetí eura pomůže především firmám odstraněním kurzového rizika. Zvýší konkurenceschopnost české ekonomiky a tím nepřímo pomůže i zaměstnancům. Přinese snížení úroků, které jsou nižší v eurozóně než u nás. Pomůže občanům, kteří žijí v pohraničí, usnadní cestování, sníží riziko využívat finanční služby jinde v EU. Výhoda vlastní měny je v malé otevřené a silně globalizované ekonomice spíšeiluzí.

Politické důvody: Českým zájmem je být v jádru evropské integrace a jádro je již dnes okolo eura. Země bez eura samy sebe dostávají na druhou kolej.


5. Měly by obce dostávat víc peněz z daní?

-
+47
+

ANO. Velká část příjmů obcí je dnes z dotací, které jsou vypisovány nepředvídatelně, pro obce je složité plánovat projekty. Na druhou stranu nechceme systém dotací pro obce zcela odbourat – je to jediná cesta, jak může stát motivovat k zavádění ekologických opatření, ke zlepšování úrovně škol, sociálních služeb a podobně. Chceme také řešit neférové rozdělení prostředků mezi jednotlivými kraji a pak zvýhodnění Brna, Ostravy a Plzně vůči ostatním krajským městům.


6. Jste pro zkrácení pracovní doby na čtyři dny v týdnu?

-
+33
+

NE. Chceme zkracovat pracovní dobu, která u nás patří mezi nejdelší v EU. Delší pracovní doba nezvyšuje produktivitu a omezuje občany v péči o rodinu, komunitní život a podobně. Snížení délky pracovní doby také může přispět ke snížení emisí. Je však na odbornou diskuzi, zda je lepší jít formou snížení počtu pracovních dní, nebo denních odpracovaných hodin. Stejně jako to, zda tuhle volbu mezi počtem dní nebo počtem hodin má za občany a firmy dělat stát, či nikoliv.


7. Jste pro zdanění práce robotů?

-
-5
+

NE. Potřebujeme podporovat inovace včetně automatizace, která změní význam některých profesí, některé zaniknou, jiné vzniknou. Tuto změnu nezastavíme, ale můžeme silně ovlivnit její dopady především reformou vzdělávání. Podle současných výzkumů daň na práci robotů není optimální řešení, už jen kvůli sporné možnosti definování toho, co vlastně je práce robota, a co není. Mnohem zásadnější je debata o progresivním zdanění, o daňových rájích a daňové optimalizaci a digitální dani.


8. Navýšíte rozpočet na obranu na dvě procenta HDP, jak jsme se jako členský stát NATO zavázali?

-
+16
+

ANO. Závazky se mají plnit.


9. Měl by stát dotovat elektromobily?

-
-92
+

ANO. Prioritou by ale mělo být zlepšování hromadné dopravy, sdílená kola včetně cargokol, aby se auty jezdilo co nejméně. Proto příliš nevítáme slevy na dálničních poplatcích nebo na parkovném ve městě, stát by měl naopak podporovat infrastrukturu pro elektromobily. Důležité je také posunout energetický mix směrem k bezemisním zdrojům a řešit další opatření směrem k efektivnějšímu využívání přenosové sítě a kapacit na výrobu elektřiny. Jde tedy o jeden z možných nástrojů na cestě k uhlíkové neutralitě, ale ne o jediný.


10. Mělo by se Česko víc otevřít zahraničním pracovníkům?

-
-20
+

ANO. S ohledem na demografii je to přirozené řešení očekávaného úbytku lidí v produktivním věku.


11. Jste pro zdanění investičních bytů?

-
-6
+

ANO. Primárně jsme ale pro změnu stanovení základu daně z nemovitostí z rozlohy bytu na jeho hodnotu dle cenové mapy, podobně jako to má část evropských zemí. Umožní to lépe nastavovat daňovou politiku v této oblasti. Důležité ale je, aby města začala brát bytovou politiku jako něco, co je jejich povinnost, a aby na to měla od státu dostatečné finanční zdroje.


12. Jste pro zavedení sektorových daní (např. bankovní daně a daně pro velké digitální korporce)?

-
+37
+

ANO. Souhlasíme s digitální daní připravovanou na úrovni EU a OECD.


13. Jste pro to, aby se státní podpora stavebního spoření podmínila tím, že stavebko bude použito výhradně na bydlení?

-
+30
+

ANO. Daňové zvýhodnění stavebního spoření je jedna z daňových úlev, jejichž efektivitu bychom měli důsledně prověřit. Domníváme se, že státní podpora má jít spíše směrem ke spoření na stáří a státní výdaje na výstavbu nájemního bydlení.


14. Měla by být výše důchodů víc vázána na předchozí příjmy?

-
+40
+

ANO. Souhlasíme s návrhy důchodové komise, které jdou tímto směrem a zároveň počítají se zavedením minimálního důchodu financovaného čistě z daní.


15. Měly by se dostavět jaderné bloky elektráren Dukovany a Temelín?

-
-26
+

NE. Tyto projekty nemají finanční návratnost, nejsou ošetřena ekologická rizika ani řešení vyhořelého jaderného paliva.


16. Měl by stát občany finančně motivovat k očkování proti onemocnění covid-19?

-
+32
+

NE. Stát by dnes měl spíš umožnit volbu vakcíny, zaměřit se na dostupnost v regionech, řešit mobilní týmy v sociálně vyloučených lokalitách nebo například hradit stoprocentní nemocenskou v případě vedlejších účinků vakcíny.


17. Jste pro legalizaci švarcsystému?

-
-10
+

NE. Je přece rozdíl mezi svobodným povoláním a daňovou optimalizací, která jen připravuje zaměstnance o ochranu.


18. Mělo by se uzákonit právo platit v hotovosti?

-
-24
+

NE. (Dál svou odpověď Jaromír Baxa rozvádět či zdůvodňovat nechtěl.)


19. Jste pro vyšší zdanění bohatých?

-
+20
+

ANO. Pokud je tím myšleno progresivní zdanění, které je běžné v zemích západní Evropy. Potřebujeme především snižovat efektivní zdanění nízkopříjmových, zvyšovat motivaci k legálnímu zaměstnávání a tím odstranit například onu výhodnost švarcsystému.


20. Měl by stát regulovat kryptoměny?

-
+10
+

ANO. V případě, kdy se jejich využívání stane hrozbou pro finanční stabilitu nebo ohrozí transmisní mechanismus měnové politiky, který je zásadní pro cenovou stabilitu.


Volební speciál 2021 na Finmag.cz

Volby 2021
Shutterstock

Volby do Poslanecké sněmovny 2021 nenechaly chladnými ani nás na Finmag.cz. Každý týden proto přinášíme sondy do klíčových ekonomických názorů kandidujících stran, hnutí a koalic, které se v rámci parlamentních voleb konaných ve dnech 8. a 9. října 2021 ucházejí o vaše hlasy.

Ptali jsme se na dvacet otázek souvisejících především s technologickým rozvojem společnosti a potřebou tento fakt reflektovat. Cílem je představít hlavní smýšlení kandidujících spolků. V závěru seriálu pro vás vytvoříme speciální kalkulačku, která může pomoci v rozhodování, komu to tam hodit.

Letos odpovídali:

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
7
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

volbyVolební speciál 2021zelení
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo