Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pozor, co sdílíte na sociálních sítích. Berňák vám to spočítá

Pavel Kohout
Pavel Kohout
29. 6. 2023
 48 351

V poslední době se množí příběhy o finančních úřednících čerpajících informace ze sociálních sítí. Pochlubíte se novým luxusním vozem na Instagramu – a máte na krku daňovou revizi. Čeká nás snad „Velký bratr“, který už léta řádí v Británii, i v Česku?

Pozor, co sdílíte na sociálních sítích. Berňák vám to spočítá
Chlubit se na sociálních sítích luxusním vozem pořízeným na firmu se nemusí vyplatit (ilustrační foto) / Zdroj: Michal Hron / Midjourney

„Zažil jsem situaci, kdy pro kontrolu dohledali fotku zákaznice, která dala fotky na Rajče a pracovnice FÚ mě konfrontovala jako subdodavatele, zda si pamatuji, jestli tam byl nábytek,“ píše nejmenovaný uživatel Twitteru.

Anebo ještě jiná zkušenost, patrně od chovatelky psů: „Finanční úřad dokonce projede sociální sítě a zjistí, že jste měla štěňata, a hledá přiznání příjmu. Když předložíte darovací smlouvy, vyšle úředníka, aby zkontroloval, zda štěně (už dospělý pes) je tam, kde má být, a nový majitel je vyzván k podání vysvětlení.“

Není zatím jasné, zdali je to spíš náhoda, kdy pracovník finančního úřadu během přestávky brouzdal sociálními sítěmi a zčista jasna zjistil něco, co pro něho bylo profesně zajímavé. Anebo zda je to oficiální nová strategii ministerstva financí s cílem zjistit potenciální daňové únikáře moderní, doposud neobvyklou cestou.

Může koneckonců jít i o důsledek udání ze strany nepřejícího souseda či bývalého partnera či partnerky.

Sociální sítě tvoří jen zlomek informačních zdrojů. Nicméně jsou oficiálně sledovány a každý jejich uživatel by to měl vědět.

Berňák vás vidí 

Ve Velké Británii jsou úřady v tomto směru mnohem vyspělejší. Sledování sociálních sítí je v ostrovním království oficiální a systematickou metodou: HMRC (His Majesty’s Revenue & Customs), britská agentura pro výběr daní a cel, má už několik let svůj vlastní, supervýkonný informační systém zvaný HRMC Connect. Ten dokáže slídit po obrovském množství osobních a finančních údajů.

Vláda firmy nešetří
Vláda ČR

Vláda firmy nešetří. Slíbila úlevy, místo toho jim naložila ranec

Vyšší daně pro byznys – kdo tohle na startu Fialovy vlády očekával? Občanskými demokraty vedená koalice navrhuje to, co se v této zemi naposledy snažili prosadit sociální demokraté. Přečtěte si komentář Pavla Jégla na téma firemní daně.

Význam slov Velký bratr posouvá systém HMRC Connect na zcela novou úroveň. V roce 2015 deník The Telegraph informoval, že společnost BAE Systems tento systém vyvíjela po dobu sedmi let s nákladem milionů liber, tedy 27,5 milionu Kč (podle jiných zdrojů dokonce 100 milionů liber, tedy 275 milionů Kč). Jak tehdy noviny uvedly, slouží k „prohledávání rozsáhlých databází osobních a obchodních informací a snaží se odhalit vazby mezi jednotlivými daňovými poplatníky a podniky, příjmy, majetkem a transakcemi“.

Poté systém porovnává údaje s informacemi, které daňoví poplatníci uvedli ve svých daňových přiznáních. Pokud zjistí nějaké nesrovnalosti, označí je a vy se můžete stát předmětem daňového vyšetřování.

Nyní, po osmi letech, se HMRC Connect stal ještě sofistikovanějším. Rozsah informací, které může HMRC Connect shromažďovat, je ohromující. Zahrnuje následující informační zdroje:

  • Bankovní záznamy. Umí zpracovat informace z bankovních účtů ve Spojeném království a v šedesáti zámořských zemích.
  • Záznamy o úsporách, důchodech a investicích. Umožňuje zkontrolovat, zda uplatňujete správné penzijní úlevy a podobně.
  • Záznamy z katastru nemovitostí. Umožňuje ověřit, zda by si daňový poplatník mohl dovolit nemovitost.
  • Platby kreditní nebo debetní kartou. Od poskytovatelů, jako jsou Visa a Mastercard, což může HMRC umožnit porovnat transakce s vašimi deklarovanými výběry kartou.
  • Aktivity na on-line platformách. Patří sem stránky jako eBay a Airbnb, aby bylo možné zkontrolovat, zda obchodujete nebo pronajímáte nemovitost, aniž byste ji deklarovali.
  • Záznamy DVLA (Driver and Vehicle Licensing Agency, agentura pro evidenci řidičských průkazů a vozidel). To pro kontrolu, zda si můžete dovolit koupit nebo splácet automobil.
  • Výdělky a dávky. Včetně peněz, které dostáváte od příležitostných zaměstnavatelů, všech firemních benefitů, které dostáváte, všech příspěvků na výživu a dalších.
  • Sociální sítě, včetně Facebooku, Twitteru nebo Instagramu. Systém může prohledávat veřejné účty na sociálních sítích a shromažďovat informace o vašem životním stylu nebo jakékoli důkazy o neobvykle vysokých výdajích.
  • Všechny daňové doklady. Včetně vašich záznamů o DPH, samoodečtu a obecní dani a informací o všech daňových šetřeních.

Přijde vám to snad pořád málo? Kromě toho má HMRC pravomoc (prostřednictvím takzvané Snoopers Charter) použít systém k analýze historie vašeho prohlížení webu anebo záznamů v elektronické poště. Sociální sítě tedy tvoří jen zlomek informačních zdrojů. Nicméně jsou oficiálně sledovány a každý jejich uživatel (přinejmenším britský uživatel) by to měl vědět.

HMRC Connect znamená, že je těžší než kdykoli předtím vyhnout se placení daní. A bude o to přesnější, jak se bude postupně zdokonalovat.

A kde jste na to vzali?

Kromě toho, informace z různých zdrojů jsou navzájem konfrontovány. Příkladem může být fakt, že v letech 2022/2023 systém odhalil víc než pět tisíc pronajímatelů investičních bytů (v Británii pro to mají termín buy-to-let), kteří podle jiných záznamů na takovou nemovitost příjmově nemohli dosáhnout. To je nárůst o 83 % za rok.

V USA jste zobliga

Jinak se na informace ze sociálních sítí dívají za Atlantikem. Americký IRS (Internal Revenue Service, americká agentura pro výběr daní) nemá v současné době žádný formální nástroj, který by umožňoval přístup k veřejným informacím na internetu, nebo vyhledávání na stránkách sociálních médií. Vyšetřování na základě všech informačních zdrojů je v USA legálně možné pouze tehdy, jste-li podezřelý z trestného činu. Pokud ale dáte na Instagram fotografii svého nového Cadillacu (nebo Tesly), nemělo by to způsobit nežádoucí zájem úřadů (samozřejmě za předpokladu, že už nejste objektem vyšetřování).

Jon Pryse-Jones z britské účetní kanceláře THP odhaduje, jak by služba HMRC Connect mohla pronajímatele identifikovat: Mohla by kontrolovat záznamy v katastru nemovitostí, aby zjistila, zda jste si pořídili další nemovitost. Dále by mohl prověřit stránky jako Zoopla nebo RightMove, aby zjistil, zda byla stejná nemovitost inzerována k pronájmu. Nebo by se mohl podívat na stránky jako Airbnb a zjistit, zda byla nabízena jako prázdninový pronájem. Pokud by věci nesouhlasily, systém by mohl začít zkoumat vaše finanční záznamy a zjistit, zda jste začali dostávat potenciální platby nájemného.

Jinými slovy, systém by mohl potenciálně odhalit jednu novou transakci – v tomto případě prodej domu – a okamžitě ji porovnat s obrovským množstvím dalších údajů. To by pak mohlo vést k rychlému a spolehlivému odhadu daňových poměrů jednotlivých poplatníků.

Stručně řečeno, HMRC Connect znamená, že je těžší než kdykoli předtím vyhnout se placení daní. Jak se bude systém zdokonalovat – což je vzhledem k nedávným skokům v oblasti umělé inteligence téměř jistota – bude schopen odhalovat neplnění povinností se stále větší přesností.

Samozřejmě, že takovýto systém nefunguje úplně bez komplikací. Vzhledem k tomu, že je plně automatizovaný a využívá velké množství dat, hrozí nebezpečí, že bude označovat falešně pozitivní případy. To by mohlo vést k tomu, že lidé i firmy budou podrobeni zbytečnému a nákladnému daňovému vyšetřování.

Pokud jsou vaše finance podezřelé a vy se na Facebooku pochlubíte novým autem nebo drahou dovolenou, připravte se na kontrolu.

Technologie ve službách finančních úřadů

HMRC však tvrdí, že systém Connect není jediným rozhodujícím faktorem pro zahájení kontroly. Mimo využívání špirkových technologií najímá i dobře placené vyšetřovatele a inspektory, často z univerzit nebo účetních firem. Spustila také takzvanou daňovou akademii.

Už vám berňák prošel sociální sítě?

Vyšetřovatelé následně procházejí nejen data generovaná počítačovým systémem, ale také místní noviny a internet a hledají stopy, které by je mohly dovést k potenciálnímu jackpotu v podobě nezaplacené daně. A podle řady expertů lze důležité stopy získat právě i na sociálních sítích, jako jsou Facebook a Twitter.

Pokud jsou tedy vaše finance podezřelé a vy se na Facebooku pochlubíte novým autem nebo drahou dovolenou, nebo si dáte do místních novin oznámení o velké rodinné svatbě, připravte se na kontrolu. Pokud máte restauraci, hlídejte si počet popelnic, které si objednáte, aby jejich objem zhruba odpovídal objemu odpadu k vykazovaným tržbám. Jinak se připravte na kontrolu.

Těšíte se, až tyto vymoženosti moderní doby dorazí do české kotliny? A to nás ještě čeká nástup umělé inteligence ve službách finančních úřadů. Budoucnost slibuje všelijaká překvapení.

Autor je bývalý člen Národní ekonomické rady vlády, nyní působí v čele investičních fondů Algorithmic SICAV.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Ekonom Pavel Kohout na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
53
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Související témata

danědaňové únikyDPHfinanční úřadkomentářkontrolyodpočty z daníPodnikavé Českosociální sítě
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo