Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Úvěr není zadarmo. 8 skrytých poplatků při financování malých a středních firem

Marek Hejdušek
Marek Hejdušek
1. 3. 2023

Společnosti ze segmentu malých a středních firem (SME) často hledají financování u bankovních institucí. Banky nabízejí na první pohled výhodné úroky. Kdo si ale nedá pozor, může na skrytých poplatcích zaplatit až desítky tisíc navíc.

Úvěr není zadarmo. 8 skrytých poplatků při financování malých a středních firem
Skryté poplatky mohou vyjít i na desítky tisíc po dobu trvání smlouvy. Jaké to jsou? (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Různé bankovní i nebankovní instituce, které poskytují půjčku na podnikání, mohou mít různé poplatky. Některé společnosti si dokonce mohou účtovat poplatky za SMS nebo doručení e-mailu. Jedná se skutečně o velmi individuální záležitost. Některé poplatky se však objevují poměrně pravidelně.

Některé poplatky jsou jednorázové, jiné se za poskytnutí úvěru platí nad rámec úroků každý měsíc po celou dobu čerpání úvěru. A skutečně to není jen pár korun, nad nimiž je možné jen tak mávnout rukou. Pojďme se podívat na osm nejčastějších.

1. Poplatek za podání a vyhodnocení žádosti o úvěr

Už jen samotná žádost o úvěr může být předmětem poplatku. Ten je často vypočítán z celkové výše úvěru, o kterou podnikatel žádá, věřitel však může uvádět i minimální poplatek, který žadatel musí zaplatit, ať už čerpá jakoukoliv částku.

2. Poplatek za poskytnutí úvěru

Tento poplatek se podobá předchozímu. Může být fixní, nebo vypočítaný z celkové částky podle toho, kde a v jaké výši o podnikatelskou půjčku člověk žádá.

3. Závazková provize

Poplatek z části úvěrového limitu, kterou zatím v rámci své půjčky podnikatel nečerpá, ale banka ji pro něj drží.

4. Poplatek za služby spojené se správou úvěru

Do tohoto poplatku spadá například kontrola příchozích plateb, kontrola plnění smluvních podmínek a další administrativní činnosti, které banka či jiný věřitel vynakládá v rámci čerpaného úvěru. Obvykle se jedná o pravidelnou měsíční platbu v minimální částce 500 korun, která se platí po celou dobu čerpání úvěru.

5. Poplatek za služby spojené se zpracováním dokumentů předkládaných klientem

Jde o roční poplatek v minimální výši 2000 korun (opět záleží na konkrétní bance a čerpané částce), který zahrnuje administrativní činnosti spojené s předloženými dokumenty.

6. Poplatek za analýzu hodnoty zajištění pro posouzení žádosti o úvěr

Toto je v podstatě poplatek za vypracování smlouvy o úvěru a jeho komplexní vyhodnocení. Platí se obvykle v případě úvěrů zajištěných nemovitostí.

7. Poplatek za mimořádnou splátku úvěru

Pokud se podnikateli daří lépe a půjčku chce splatit mimořádnou splátkou, věřitel může požadovat poplatek v individuální výši, která se obvykle stanovuje z výše splátky úvěru.

8. Poplatek za změnu smluvních podmínek ze strany klienta

Tento poplatek se týká například změny data splácení, předčasného splacení a dalších změn, které chce v souvislosti s půjčkou změnit sám podnikatel.

Bez skrytých poplatků

Pro většinu podnikatelů je přitom banka první možností pro financování podnikatelských plánů. Některé nebankovní společnosti však podnikatelům nabízejí výrazně výhodnější podmínky a půjčky, u kterých zaplatí skutečně jen sjednaný úrok bez dalších skrytých poplatků. Mezi nimi je i Cashbot, který vedle podnikatelské půjčky nabízí také financování faktur a další podporu malých a středních společností.

Ať už tedy plánujete čerpat půjčku kdekoliv, nezapomeňte si důkladně přečíst smlouvu. A pokud se vám skryté poplatky nelíbí, obraťte se na věřitele, který s vámi jedná na rovinu.

Text vyšel v rámci speciálního projektu Podnikavé Česko, jehož je společnost Red Stone Now partnerem.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Marek Hejdušek

Marek Hejdušek

Ve finančním sektoru působí přes 15 let. Zkušenosti získával nejprve v bankovní skupině ČSOB na různých manažerských pozicích, poté pracoval v poradenské společnosti EY jako poradce pro bankovní sektor.... Více

Související témata

BrandVoicebyznysfinancefinancovánínebankovní úvěrpodnikáníPodnikavé Českopoplatkyúvěry
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo