Bitcoin, akcie, či dluhopisy...? Do čeho investovat v roce 2023 očima expertů

Michal Hron
Michal Hron
6. 1. 2023
 50 658

Akcie u dna, dluhopisy na výsluní a kryptozima v plném proudu. Je snad čas naskočit a nakupovat? Do čeho investovat v roce 2023 jsme se zeptali za vás expertů na slovo vzatých.

Bitcoin, akcie, či dluhopisy...? Do čeho investovat v roce 2023 očima expertů
Mít se jako prase v žitě asi nebudete, ale poradit vám, kam investovat, můžeme. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Rok 2022 byl na investičním poli velmi turbulentní. Vysoká inflace, většinově způsobená růstem cen energií na světových trzích v důsledku války na Ukrajině, dohnala řadu lidí k hledání instrumentů, které by alespoň trochu ochránily jimi nastřádané peníze z covidových let. Finanční trhy však v důsledku geopolitického dění a především zásahů centrálních bank proti rapidnímu zdražování většinově ztrácely. Akcie se rázem ocitly v medvědím trhu a všeobecné očekávání je takové, že během letoška dosáhnou nového dna.

Zatímco psychice začínajících investorů taková situace nepřidá, ti zkušenějí vědí, že se možná blíží ta správná doba na nákupy. Onen medvědí trh, definovaný poklesem hodnoty akcií o dvacet a víc procent, totiž nemívá dlouhého trvání: z historických dat vyplývá, že v průměru vydrží 289 dní, a že se propady opakují každého 3,6 roku. I přes vysokou volatilitu (velké výkyvy hodnoty investičního portfolia) je tak důležité především vydržet a neustupovat ze své investiční strategie. Jinými slovy: emoce stranou.

Po pandemické mánii loni výrazně ztrácely i kryptoměny. V důsledku vysokých propadů jejich hodnot následoval krach velkých hráčů na trhu v čele s kryptoměnovou burzou FTX a ztráta důvěry v kryptoměnový trh jako celek. Tenhle sentiment zatím trvá, protože z trhu zmizely levné peníze. A i když se už opět objevují predikce, že bitcoin letos čeká výrazný růst (a nebo taky pád), pravdou zůstává, že hlavní kryptoměna světa od svého maxima z listopadu 2021 ztratila víc jak sedmdesát procent své hodnoty. Dnes se jeden bitcoin obchoduje na úrovni 380 tisíc korun.

Vývoj kurzu hlavní kryptoměny bitcoin

Zdroj: peníze.cz

Jako protřelý krok se za současného dění jeví nákup dluhopisů. Výhru mají za sebou ti, kdo nakoupili ty vládní-protiinflační. Jelikož ale současné vysoké úrokové sazby nastavené centrálními bankami zcela jistě někdy opět poklesnou, zajímavý se dnes stává každý kvalitní bond: do budoucna na nich lze díky současnému vysokému úročení poměrně hezky vydělat. A zle na tom nejsou ani nemovitosti, jejichž nadhodnocení z pandemických let sice prochází korekcí, ale z dlouhodobého hlediska slibují stále pěkné zhodnocení. Dnes i s ohledem na rostoucí ceny nájmů.

Jestli nás čeká i letos podobně turbulentní rok, s jistotou nikdo neřekne. Záleží především na tom, jak dopadne dění na Ukrajině, jak se svět (a především Evropa) popere s energetickou krizí, a zda koronavirus skutečně ustoupil natolik, aby se stal minulostí. Ptát se ale můžeme expertů na jinou věc:

Do čeho se podle vás vyplatí investovat peníze v roce 2023? Čemu se naopak doporučujete obloukem vyhnout?

Michal Semotan

Michal Semotan

portfolio manažer J&T Investiční společnosti

Souhlasíte s názorem?

-
+165
+

Z mého pohledu je pro investice příznivá doba, máme vyklesané ceny akcií, ale i dluhopisové trhy loni výrazně oslabily pod tlakem růstu úrokových sazeb. Centrální banky bojují s inflací i nadále, budou muset letos pokračovat v růstu úrokových sazeb (americký Fed i Evropská centrální banka, ta česká už možná ne). Jelikož ale zvyšování sazeb začalo už loni a dopad tohoto opatření má určitou setrvačnost, v poklesu inflace by se letos už mělo projevit. Finanční trhy většinou dopředu reagují na další vývoj, a tak by se dluhopisové i akciové trhy mohly v průběhu roku otáčet směrem nahoru. Je tedy čas si něco koupit.

Na dluhopisových trzích máme možnost si koupit české státní dluhopisy (výnos těsně pod 5 % p.a.), americké státní dluhopisy (okolo 3,75 %), nebo se můžeme poohlídnout po podnikových dluhopisech, kde za o něco vyšší riziko získáme vyšší úrokový výnos. Je zde navíc pravděpodobnost obratu na sazbách, a tedy i potenciál kapitálového výnosu (růstu ceny dluhopisu) v horizontu roku až dvou let. Nebál bych se proto letos na začátku roku vzít alespoň část svých peněz a koupit si nejlépe kombinaci dluhopisů i akcií.

Musíme počítat nadále s výkyvy, minimálně v prvním půlroce, ale po loňském poklesu jsou podle nás na trhu firmy, které nabízejí zajímavou příležitost. Mezi ně řadím vybrané americké technologie (Meta, Qualcomm), komoditní sektor díky ukončení covidových omezení v Číně (Freeport, Vale). V Evropě by díky růstu úrokové sazby mohly oživení táhnout banky a pojišťovny (sázíme na Erste, Societe Generale, Barclays a Allianz). Na domácím trhu jednoznačně na současné ceně má smysl ČEZ, Komerční banka.

Přes hrozbu recese, všude zmiňované, roste poptávka po cestování. Covid je zapomenut, takže i letecké společnosti mohou generovat zajímavá čísla (Ryanair, American Airlines), za mě Airbnb (ta už kvalitní čísla doručila, trh je ale kvůli sentimentu odignoroval). Potřeba je ale klidná hlava a rozumové rozhodování, ne nic unáhleného.

Akcie Erste Bank na Pražské burze

Zdroj: peníze.cz
Anna Píchová

Anna Píchová

vedoucí analytického oddělení Cyrrus

Souhlasíte s názorem?

-
+141
+

Díky propadům, které si pro nás připravil uplynulý rok, bude rok 2023 skvělým rokem pro stock-picking na akciových trzích. V současnosti většina trhu vyhlíží recesi, které se podle konsenzuálního odhadu nevyhneme. Při výběru titulů bych však nezapomínala na to, že trhy se dívají dopředu. Letos tak budou vyhlížet zpomalení růstu cenové hladiny a zotavení ekonomické aktivity. Pozornost je možné směřovat k titulům, které se těší z rané fáze nového ekonomického cyklu. Mezi nimi mohou být spotřební zboží, kde zajímavě vypadají odvětví kosmetiky nebo oděvy a obuv, případně také sektor polovodičů.

Co se týče geografie, tak bych se v letošním roce podívala i na trhy mimo USA, i když tento trh zůstává pro většinu investorů dominantou. Některé jiné trhy, například ten evropský, mají mnohem větší šanci na pozitivní překvapení – a to v případě rychlého vyřešení energetické krize a jejího menšího dopadu na firmy.

Mnohé investory mohou už nyní lákat výhodné cenovky u spekulativních akcií, tedy například u menších permanentně ztrátových technologických firem. Těm bych se osobně ještě alespoň v první polovině roku vyhýbala. Přidávání rizika do portfolia chce čas a unáhlit se by bylo na škodu. Osobně se taky spíše držím zpátky od energetických firem navázaných na ropu kvůli možnému riziku většího ochlazení ekonomické aktivity a dalším poklesům ceny ropy.

Zvyšování sazeb a tedy i jakási normalizace úroků nám zatraktivnila konzervativnější produkty jako jsou korporátní dluhopisy investičního stupně nebo státní dluhopisy. Tyto produkty s rozumným výnosem byly v minulé dekádě nedostatkové zboží. Z této příležitosti se pak nemusí radovat jen konzervativní investoři, ale také ti, kteří hledají fixed-income produkt na rozšíření portfolia.

Jaroslav Šura

Jaroslav Šura

investor

Souhlasíte s názorem?

-
+229
+

Rok 2023 bude svojí volatilitou navazovat na předchozí rok. Očekával bych, že se na akciových trzích může vytvořit nové cenové dno, a že druhé pololetí by mohlo být lepší s vidinou změny politiky Fed a snad se stabilizací na Ukrajině.

Po velkých propadech na technologických titulech se začínám vracet do trhu. Pokud se mi líbil Amazon za tři tisíce dolarů (po splitu 150), musí se mi o to více líbit pod 90 dolary. Zajímavé slevy jsou na akciích Microsoftu či Alphabetu.

Po brutálním výplachu si už umím představit ve svém portfoliu i malé společnosti typu SOFI či Palantir (tak mediálně populární z minulého roku), ale velké techy jednoznačně preferuji. Ještě budu bedlivě sledovat Apple a Teslu, která se začíná dostávat na smysluplnější valuaci.

Také státní a vybrané korporátní dluhopisy by mohly být letos dobrou volbou s minimálním rizikem.

Martin Mašát

Martin Mašát

ekonom finanční skupiny Partners

Souhlasíte s názorem?

-
+109
+

Vzhledem k tomu, že většina současných nejistot je už v cenách aktiv zohledněna a akcie i dluhopisy mají za sebou smutný rok, očekávám, že letošek dopadne řádově jinak než rok 2022. Zabrat by mohly opět akciové trhy, nicméně je nutné se opět soustředit na ty segmenty trhu, které budou profitovat z vyšších úroků, jako jsou například banky.

Co se týče regionů, jsem pesimistický na evropský kontinent, kde jsou sice akcie relativně levnější, ale budoucí potenciál růstu Evropy je na hony vzdálen tomu, jak se chovají a jaké mají podmínky firmy v USA. Podobně je na tom Asie, kde mají za sebou akcie také delší období poklesu, ale geopolitické riziko je ohromné.

Do popředí se také dostávají investice v kvalitních dluhopisech, které mají nyní výnos, který jsme desetiletí neviděli. Dluhopisové investice budou nějaký čas dokonce šlapat na paty akciovým trhům. Důvodem je pravděpodobný pokles inflace a tedy výnosů, což posune ceny dluhopisů mnohem výš.

U komodit musíme být v současné době opatrní, protože očekávané zpomalení ekonomiky může snížit celosvětovou poptávku a klesnout může nejen cena ropy, ale i kovů. Co se týče zlata, z toho se stane opět pouze jen okrajová investice pro diverzifikační důvody. Rozběh ekonomiky na konci roku a úroky vysoko nad nulou zlatu nebudou přát a očekával bych pokles jeho ceny.

Jan Traxler

Jan Traxler

privátní investiční poradce a zakladatel fondu Otakar, podfond FINEZ SICAV

Souhlasíte s názorem?

-
+113
+

V roce 2023 se určitě vyplatí nadále držet české státní protiinflační dluhopisy. Kdo je v roce 2021 koupil, neprohloupil. Sebekriticky musím dodat, že sám jsem hlupák, protože jsem téhle možnosti zavčas nevyužil. A minulý rok už ministerstvo financí žádné další protiinflační dluhopisy nevydalo.

Dařit se teď s velkou pravděpodobností bude několik let zbrojnímu průmyslu. Zbrojařské firmy včetně české společnosti Colt CZ Group budou reportovat rekordní tržby a zisky. Osobně mám ale s takovou investicí morální problém.

Dobrou investici dnes dle mého názoru z dlouhodobého pohledu představuje orná půda a lesy (například fondy AVANT Česká pole, Český fond půdy a Český fond lesů). Myslím, že solidní výnosy, i když asi menší než v uplynulém roce, nadále ponese také většina nemovitostních fondů (například Accolade Industrial, Wood Office, ZDR Investments, Realia Retail Parks...). Za velmi perspektivní nyní považuji development a provoz fotovoltaických a větrných elektráren (v rámci našeho multi-fondu Otakar například investujeme do fondů Conseq Eko-energetický a IMPAX).

Jinak dává smysl dnes držet nějaké prostředky likvidní na spořicím účtu a čekat. Myslím, že rok 2023 nám nabídne hodně příležitostí k nákupu na všech frontách… na realitním, akciovém i dluhopisovém trhu. Chce to jen trpělivost.

Jan Sušánka

Jan Sušánka

investiční poradce a stratég ve společnosti Sušánka & partneři

Souhlasíte s názorem?

-
+104
+

V první polovině roku 2023 očekáváme stále zvýšenou volatilitu. Hlavním faktorem bude přístup americké centrální banky, která má v prvním kvartálu 2023 stále zvyšovat sazby. Pro rok 2023 z našeho pohledu bude klíčové investovat do takzvaných amerických hodnotových akcií, které v době krize či recese vyplácejí stabilní dividendu a investory udržují díky dividendám emočně víc v klidu. Z pohledu fair value hodnot dle společnosti Morningstar se s největší slevou obchodují americké růstové akcie (large cap) a americké malé společnosti (small cap), kdy se obě kategorie akcií obchodují přibližně se slevou kolem 18 %.

Jakmile Fed ukončí zvyšování sazeb, bude zajímavé vstoupit do dlouhodobých amerických dluhopisů a akcií, které jsou závislé na zvyšování sazeb (technologie a small capy). Tento moment ale ještě nenastal. Z pohledu českých investorů jsou zajímavé české státní dluhopisy, kdy se jejich výnos do splatnosti pohybuje zhruba kolem 6,5 % a investiční nástroje navázané na repo sazby České národní banky.

Mojmír Heryán

Mojmír Heryán

certifikováný konzultant Golden Gate CZ

Souhlasíte s názorem?

-
+93
+

Směřování investic by mělo být nastaveno s ohledem na majetkové portfolio jednotlivce. Vše by mělo být nastaveno v rámci diverzifikace nejlépe v rámci tří základních segmentů: finanční produkty, nemovitosti a drahé kovy. U finančních produktů se vyhnout těm s vysokým vstupním poplatkem (podílové fondy) a nízkou likviditou (stavební spoření, doplňkové penzijní spoření). Otázkou je samozřejmě výnos, který závisí na mnoha faktorech, a velkým úspěchem bude, pokud bude nominálně kladný. To zatím zaručují jen spořící účty s úrokovou sazbou až 6 %, což ale znamená záporný reálný výnos při dvouciferné inflaci. 

U nemovitostí se spíše zaměřit do aktiv typu pozemků, orné půdy, lesa a podobně s nízkým rizikem protistrany a především jako udržitele hodnoty. Drahé kovy jednoznačně ve fyzické formě jako udržitele hodnoty a z hlediska výhledu vývoje ekonomiky je vhodné je v portfoliu nadvážit, neboť historicky se v obdobích ekonomické recese zpravidla významně zhodnotily.

Bitcoin pak maximálně v jednotkách procent portfolia, neboť u něj nevíme, jak se v recesi chová. Jiné kryptoměny považuji za vysoce spekulativní investici.

Jiří Kovács

Jiří Kovács

investor, majetkový a investiční specialista Partner Bank AG

Souhlasíte s názorem?

-
+102
+

I přes minulé razantní zásahy centrálních bank proti inflaci se v tomto roce očekává celosvětový uspokojivý hospodářský růst na úrovni 2,7 %. Už v posledním kvartále minulého roku jsme postupně zaznamenali přesun z likvidity amerického dolaru do podhodnocených akcií, zlata a státních dluhopisů. V tomto stavu bych neotálel s nákupem amerických dividendových společností, hodnotových akcií, které už začaly růst jako první. Dividendy bych nyní reinvestoval na další nákup akcií.

Začátkem tohoto roku může být i velmi dobrý vstup do některých amerických technologických firem, kde už v prvních kvartálních výsledcích může být vidět jejich optimalizace nákladů skrz razantní propouštění a (v některých případech ve spojení s růstem tržeb společnosti) se může jednat o jejich zajímavá ocenění. V akciových portfoliích bych postupně ustupoval z dolaru a diverzifikoval bych minimálně 50 na 50 k euru. Pozor na marketingové sdělení o síle naší koruny v době intervencí. Až po ukončení intervencí se ukáže její skutečný sentiment.

V rámci diverzifikace bych investoval do fyzického investičního zlata a v tomto případě bych dbal na jeho bezpečné uložení a opatrnou manipulaci. Ostatně v minulém roce jsme byli svědky největších nákupů tohoto drahého kovu centrálními bankami v dlouhodobé historii.

V aktuálním ekonomickém stavu v České republice bych byl s investicí do nemovitostí opatrný. Bude jistě dostatek času na to levně nakoupit.

U každé investice je ale potřeba vnímat, že předpovědi na daný týden, měsíc či rok jsou mnohdy nejisté, a proto je potřeba investicím věnovat dostatek času a zisky takzvaně vysedět a nespekulovat.

Michal Kuzněcov

Michal Kuzněcov

investor, podnikatel, Kuzněcov & Partners Invest

Souhlasíte s názorem?

-
+86
+

Naše investiční strategie je několik let neměnná. Dlouhodobě investujeme do globálních ETF a akciových fondů, kde je velká diverzifikace titulů. Konkrétně od indexu S&P 500 až po MSCI World, kde naleznete na patnáct set firem. Krátkodobě využíváme české nemovitostní fondy, kde neřešíte měnové riziko a minulý rok se začala krásně propisovat inflace do zvýšení komerčních nájmů, díky kterému začaly nemovitostní fondy překonávat i vyhlašovanou repo sazbu ČNB. Jako novinku jsme zařadili repo fondy navázané na právě zmiňovanou sazbu ČNB.

Nebál bych se ani s malou částí portfolia nakupovat pravidelně nějaký krypto mix, jelikož tyto trhy jsou také aktuálně ve výprodeji. Vyvaroval bych se ale spekulaci nakupováním jednorázovým vkladem velké částky na konkrétní jednu pozici neboli sázkou na to, že trh půjde následně nahoru. To totiž nikdy není zaručeno.

Vladimír Pikora

Vladimír Pikora

hlavní ekonom CFG

Souhlasíte s názorem?

-
+104
+

Finanční trhy budou v roce 2023 vycházet hlavně z toho, co se děje v USA. Tam lze počítat s dalším růstem úrokových sazeb až lehce nad pět procent. Zároveň zde ale hrozí recese. Navíc není pravdou, že korona řekla poslední slovo. To jsou velké strašáky, kvůli kterým čekám slabší minimálně první polovinu roku.

Zatímco v USA je recese nejistá, v ČR bude určitě. Nicméně nebude hluboká. Recese ovšem utlumí inflaci. Během roku se dostaneme pod deset procent. ČNB proto podle mě po celý rok nemusí změnit své úrokové sazby. Proti koruně mezitím půjde velký schodek obchodní bilance a špatné veřejné finance. Očekávám ji za rok proto lehce slabší. Z toho titulu může být pro Čechy zajímavé investovat i do zahraničí.

Čí předikce vám sedí nejvíc?

Z pohledu jednotlivých druhů aktiv považuji za nejzajímavější zlato a dluhopisy. Zlatu bude nahrávat recese a válka na Ukrajině. To budou ovšem argumenty, které půjdou proti jiným komoditám, jako je třeba měď. Zkrátka průmyslové komodity jsou na recesi citlivé.

Specifická bude ropa. Ta bude v nezvyklé míře ovlivněna globální politikou. Může kvůli tomu skákat nahoru a dolů. Cenové stropy a zákazy obchodu nejsou normální. Trhy s nimi nemají zkušenost u takto velkých vývozců ropy, jako je Rusko. Během roku 2023 tak můžeme dočasně vidět ropu velmi drahou i velmi levnou.

České dluhopisy budou zajímavé kvůli svému výnosu. Ten je u korporátních dluhopisů obvykle nad deseti procenty. Pokud je taková emise zajištěna z více jak sta procent nemovitostí, je to podle mě zajímavý poměr výnosu a rizika. Navíc během roku 2024 půjdou úrokové sazby výrazně níž. V tu chvíli bude výnos nad deset procent luxusní. Dluhopis tak umožní lidem „zamknout“ si výnos na delší dobu.

Akcie budou dále klesat. Jakmile ale přestane Fed zvedat své úrokové sazby, mohou se akcie nadechnout k růstu. A to nejen v USA, ale i v ČR. Dává mi proto smysl v portfoliu přifouknout dluhopisy na úkor akcií. Dříve se doporučovalo 60 ku 40. Já bych to dnes viděl spíš na 50 na 50. Čas nákupu akcií teprve přijde.

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Trinity Bank

Souhlasíte s názorem?

-
+120
+

Velkým rizikem letošního roku je to, že akciový investor použije stále nepříliš příznivá makroekonomická čísla jako vlastní mentální záminku, aby návrat na trh ještě pozdržel. Například vyhlíženou globální inflaci 5,3 procenta si stále subjektivně vyloží jako vysokou, přestože vůči loňskému druhému pololetí jde o markantní zpomalení. Čekání na plné odeznění inflační krize se letos nevyplatí; investoři by se měli vrhnout zpátky na trhy dřív než k plnému odeznění dojde, aby tak nepropásli příležitost, jaká tu dlouho nebyla.

Pohromy jako válka na Ukrajině nebo čtyřicetiletá inflace přišly nečekaně, jenže podobně znenadání může nastat akciové oživení. Nelze dokonce vyloučit, že by se Spojené státy mohly obávané recesi vyhnout. Pokud na propad v USA dojde, měl by být mělký. Bude však přitom dostatečný na to, aby zchladil mzdové požadavky. To pak zmírní inflaci a firmám umožní stabilizovat marže, což tedy ve výhledu podpoří jejich ziskovost – a to je to, co musí akciové investory zajímat především. Rok 2024 pak daný vývoj může dost dobře potvrdit, když se americká ekonomika vrátí k růstu, ale už při výrazně zpomalené inflaci a příhodně ponížených úrocích. Zpomalení inflace sníží tlak na Fed, aby dále agresivně zvyšoval sazby, takže zmírní i tlaky na posilování dolaru. Jejich zmírnění umožní „volněji dýchat“ rozvíjejícím se trhům v čele s Čínou.

Čínská ekonomika letos poroste dramaticky rychleji než zbytek světa, a s ní i tamní akcie. Nedávné lidové bouře v ulicích čínských měst vedou pekingský režim k zásadnímu přehodnocení drakonických covidových restrikcí. To hospodářský vzestup celé země jedině podpoří, přestože v rámci masivního promořování nyní dochází k citelnému, leč zřejmě jen přechodnému, markantnímu nárůstu tamních nakažených i zemřelých. V souvislosti s válkou na Ukrajině a růstem geopolitického napětí v souvislosti se zmíněným tuhým bojem Pekingu proti covidu se Čína ocitla v nemilosti mezinárodních investorů, takže ti se čínských akcií masově zbavovali. To ale nyní umožňuje akciový nákup ve výrazné „slevě“.

Čínské akcie tak zřejmě budou patřit k hitům letošního roku, i díky nízké inflaci v zemi kolem dvou procent. A kdo se i tak bojí tamního politického rizika a nevyzpytatelnosti pekingské autokracie, nechť zaměří svoji pozornost alespoň na ostatní (nejen) asijské rozvíjející se trhy. Investice do nich ať postupně během roku ve stále větším podílu doplňuje americkými akciemi. Ke konci roku už může být podíl 50:50.

Kam dál? Ankety Očima expertů na Finmagu:

 

Ohodnoťte článek

-
148
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

akcieanketaco se děje s miliardamidluhopisyinvesticeinvestiční univerzitakdo mluví o miliardáchkryptoměnyMiliardy v pohybuočima expertůtipy

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo