Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Revoluce v hodnocení dluhopisů. Nový srovnávač odděluje zrno od plev

Vladimír Pikora
Vladimír Pikora
15. 9. 2022
 9 093

Na trhu se objevil nový srovnávač, který tu dosud chyběl. Vedle toho, že přehledně zobrazuje seznam korporátních dluhopisů, navíc motivuje trh ke kultivaci. Ve výsledku tak odděluje kvalitní emitenty, kteří mají zájem být vidět, od těch nekvalitních, píše ve svém komentáři ekonom Vladimír Pikora.

Revoluce v hodnocení dluhopisů. Nový srovnávač odděluje zrno od plev
Srovnávač dluhopisů dosud na trhu chyběl (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Žijeme v době, kdy jde technologie tak rychle vpřed, že vše řeší za nás. Nemusíme znát cestu, protože nás do cíle přesně a rychle dovede navigace. Nemusíme si pamatovat telefonní čísla, protože si je za nás pamatuje telefon.

A nemusíme už ani přemýšlet, která pojistka je pro nás nejlepší. Srovnávač to vyřeší.

Srovnat lze podle námi daných kritérií vše. Od letenek, přes zájezdy až po spotřební zboží. To je trend doby. Technologie mění náš život k lepšímu.

Hodně lidí si v rámci dluhopisů troufne jen na investici do státních dluhopisů. Ty mají rating od ratingové agentury...

Srovnávač dluhopisů

Jeden srovnávač zde ale až dosud chyběl. Srovnávač dluhopisů. Dluhopisy jsou přitom pro srovnání velmi komplikované. Lidé se v nich nevyznají. Je zde mnoho divných pojmů: výnos do splatnosti, kupon, různé zajištění, prospekt a tak dál.

Řada lidí se proto až dosud dluhopisům vyhýbala, protože je nechápala a neuměla si je porovnat s jinými investicemi. To ale byla chyba, protože dluhopis patří do diverzifikovaného portfolia: každý investor by měl mít svůj majetek v několika hromádkách. Jednou jsou nemovitosti, druhou jsou akcie, třetí komodity jako třeba zlato a čtvrtou jsou dluhopisy. Smyslem je skutečnost, že když se nedaří jedné hromádce, daří se druhé hromádce, a člověk nepřichází o svůj majetek.

Spousta emitentů nemá na trhu s dluhopisy co dělat, říká Cimala z CFG

Už během studia na Vysoké škole ekonomické aktivně investoval na trzích a spoluzaložil klub investorů, který je dnes jedním z největších svého druhu v Česku. Láska k investování provází Petra Cimalu celý život. O tom, jak nejprve prodělal, aby mohl začít vydělávat, o trhu s dluhopisy a dalších tématech jsme si povídali v novém díle Finmag podcastu.

Hodně lidí si v rámci dluhopisů troufne jen na investici do státních dluhopisů. Ty mají rating od ratingové agentury, a známe tudíž riziko nesplacení. Vedle státních dluhopisů zde jsou ale stovky korporátních dluhopisů, kde takový rating neexistuje a investor neví, jaké má riziko nesplacení a musí si ho sám odhadnout.

To vůbec není snadné. Těmto dluhopisům se proto lidé často vyhýbají. Je zde prostě velmi nepřehledné prostředí, ve kterém se nikdo nevyzná. Jenže všechny dluhopisy nejsou stejné. To, že nemají dluhopisy rating od ratingové agentury, ještě neznamená, že jsou špatné. Jsou jen od malé společnosti, která si rating nemůže dovolit.

A tady přichází srovnávač dluhopisů – Dluhopisomat. Přínosem Dluhopisomatu je, že přináší na trh přehlednost.

Investor může srovnávat dluhopisy jen v rámci jím akceptovatelného rizika. To je něco revolučního, co zde zatím nebylo.

Dluhopisy přehledně

Dnes je trh zaplaven dluhopisy. Ty nejsou nikde na jednom místě a investor nemá možnost si je ve velkém srovnat. Každý prodejce či banka jich má jen pár. Dluhopisomat si dal ale tu práci a všechny ty dluhopisy, které šlo z veřejných zdrojů dohledat, dal na jedno místo, setřídil a ušetřil tak investorovi přes tisíc hodin hledání a hodnocení.

Nová služba umí seřadit víc než tisíc dluhopisů na trhu a srovnat je dle daných kritérií od jmenovité hodnoty dluhopisu, přes kuponový výnos, splatnost až po možnost předčasného splacení. A jde ještě dál: Dluhopisomat všechna veřejně dostupná data od emitentů vytěžil, zanalyzoval a podle metodiky Ministerstva financí ČR ohodnotil rizikovost jednotlivých dluhopisů. Prvně je tak v ČR využita jedna metodika propočtu rizikovosti pro celý trh.

Investujete do dluhopisů?

Tím máme dluhopisy roztříděné do 19 úrovní rizikovosti. Investor tak může srovnávat dluhopisy jen v rámci jím akceptovatelného rizika. To je něco revolučního, co zde zatím nebylo.

Srovnat dluhopisy ale není snadné z toho důvodu, že emitenti často nedodávají všechna data ve správné struktuře, aby šlo dluhopisy správně srovnat. Existence nové služby tedy také šlechtí trh tím, že najednou víc motivuje emitenty, aby doplnili o dluhopisu víc informací, čímž lze rizikovost dluhopisu lépe porovnat. Sami emitenti mají nyní motivaci co nejlépe o sobě informovat, aby na trhu uspěli. Jakmile je emitenti dodají, Dluhopisomat je zpracuje a zveřejní.

Investor díky Dluhopisomatu dostává do ruky úžasný nástroj, který mu šetří čas. Už nemusí nikde nic hledat. Stačí zajít na jednu webovou stránku, vyklikat své preference a hned vidí, které dluhopisy pro něj přidají v úvahu. Úžasné na této službě je, že je zdarma a může ji využít každý.

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu, jehož je společnost Dluhopisomat generálním partnerem. Investice do dluhopisů je vždy spojena s rizikem ztráty investovaných prostředků a rizikem nedosažení zisku.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
32
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Vladimír Pikora

Vladimír Pikora

Makroekonom, analytik finančních trhů a publicista, hlavní ekonom investiční skupiny CFG, která mimo jiné provozuje projekt Dluhopisomat. Doktorát získal na Vysoké škole ekonomické v Praze. Nejprve působil... Více

Související témata

Dluhopisomatdluhopisyinvesticeinvestiční univerzitakomentářMiliardy v pohybusrovnávač
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo