Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Schodek 280 miliard? Nereálné, deficit bude vyšší

Lukáš Kovanda
Lukáš Kovanda
2. 5. 2022
 15 616

Schodek státního rozpočtu už letos překonal sto miliard korun a deficit míří k mnohem vyšším hodnotám, než si vláda Petra Fialy předsevzala. Podle ratingové agentury Standard & Poor’s ale české veřejné finance ukrajinskou válku přesto zvládnou.

Schodek 280 miliard? Nereálné, deficit bude vyšší
Ministr financí Zbyněk Stanjura po jednání vlády (6. dubna 2022) / Zdroj: Úřad vlády ČR

Za první čtyři měsíce letošního roku hospodařila vláda se schodkem mírně přesahujícím sto miliard korun. Je to jedno z nejhorších dubnových plnění historie novodobé České republiky, přesto je po katastrofálním loňském roce patrné citelné meziroční snížení schodku. A to o víc než 90 miliard korun.

Na relativním zlepšení hospodaření státního rozpočtu má největší podíl popandemické nastartování ekonomiky. Loňské první čtyři měsíce roku vážně poznamenaly covidové uzavírky ekonomiky, které snížily daňové inkaso vlády, zatímco si vynutily dodatečné výdaje, například na programy podpory zaměstnanosti.

Zlepšení schodkového hospodaření státního rozpočtu má z menší části na svědomí také fiskálně úspornější politika Fialovy vlády v porovnání s kabinetem Andreje Babiše. Vláda má i tak ve svých úsporách rezervy, což nejnověji demonstruje záměrem poskytovat mimořádnou dávku 5 000 korun domácnostem s dětmi do osmnácti let, jejichž roční příjem v hrubém vyjádření nepřekračuje milion korun.

Výplata takovýchto dávek je stále příliš plošným, málo zacíleným opatřením, čímž připomíná různé covidové dávky Babišovy vlády. Ty současná vláda ovšem odmítala coby příliš nákladné a plošné.

Nepříznivý dopad války na Ukrajině podle Standard & Poor’s Česko obstojně ustojí...

Schodek bude vyšší

Schodek v letošním roce nakonec dosáhne zhruba 350 miliard korun, tedy o 70 miliard víc, než představuje nyní plánovaných 280 miliard. Důvodem je nejen nedostatečně úsporná fiskální politika Fialovy vlády, ale také a zejména nečekané výdaje související s válkou na Ukrajině a příslušnou imigrační krizí.

Vláda však i přes nárůst celkového letošního plánovaného deficitu, k němuž dojde v rámci letní novelizace rozpočtového zákona, dokáže udržet své veřejné finance ve stavu, který nepovede ke zhoršení ratingu. Míní tak jedna ze tří světově významných ratingových agentur, Standard & Poor’s. Ta v pátek potvrdila České republice dosavadní rating a také výhled do nadcházející doby. Dlouhodobý korunový dluh Česka je tak nadále hodnocený na stupni AA, cizoměnový dluh pak na stupni AA-. Výhled je nadále stabilní.

Věříte, že to Česko zvládne?

Hodnocení agentury, jejíž posudek bedlivě sledují finanční trhy po celém světě, je pro Česko v této zjitřené době samozřejmě příznivou zprávou. Pokud by došlo ke zhoršení ratingu, nebo dokonce jenom výhledu, Česko by si na mezinárodních trzích muselo půjčovat za vyšší úrok.

Nepříznivý dopad války na Ukrajině podle Standard & Poor’s Česko obstojně ustojí zejména z toho důvodu, že má nízký vládní i zahraniční dluh a zároveň disponuje objemově významnými devizovými rezervami. Agentura tím vlastně říká, že česká vláda má stále „munici“ k tlumení nepříznivých ekonomických dopadů ukrajinské války, včetně rapidní inflace.

Zároveň hodnocení agentury znamená, že tuzemské veřejné finance nejsou v rozvratu, jak mnozí současní vládní politici argumentovali – coby politici opoziční – hlavně na sklonku éry předchozí Babišovy vlády.

Kam dál? Rozpočet na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-14
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní... Více

Související témata

ČeskodeficitkomentářPetr Fialaschodek státního rozpočtustátní rozpočetvláda
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo