Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak co nejvíce ušetřit na nákupech potravin?

PR článek
PR článek
1. 9. 2021

Nákupy potravin patří k povinnostem, kterých se musí několikrát měsíčně zúčastnit každá domácnost. Následně člověk zjistí, že nákup potravin měsíčně představuje jednu z největších položek rodinného rozpočtu. Vyplatí se proto zužitkovat tipy a rady, díky kterým se ušetří několik cifer při každém nákupu.

Jak co nejvíce ušetřit na nákupech potravin?
Zdroj: unsplash.com, Liuba Bilyk

Tipy na cenově výhodné nákupy

Největší finanční obnos pomůže ušetřit zboží v akci, stejně tak výhodné je porovnávání konkurenčních nabídek, nakupování sezónních produktů nebo sepisování nákupního seznamu. Jak tedy dosáhnout cenově nejvýhodnějších nákupů?

Nákupy zboží v letácích

Supermarkety se mezi sebou předhánějí, který zákazníkům nabídné lákavější zboží v akci. Během nakupování se ale zákazníkovi vyplatí být obezřetný a nekupovat zboží hned, jak u něho uvidí štítek se slevou. Ne vždycky jsou produkty označené jako akční zboží opravdu cenově výhodné. Kupující by měl nejprve zkontrolovat, jaká je u daného produktu cenová nabídka u konkurence, a až poté se pustit do nákupu zboží uvedeného v letácích. 

Pro rychlé porovnání akčního zboží jsou vhodné internetové obchody. Online nákupy potravin v České republice umožňuje například Tesco, Albert, Rohlík nebo Košík.

Nakupování akčních produktů do zásoby

V momentě, kdy kupující objeví zlevněné zboží, a to především to trvanlivé, svádí to k nakupování do zásoby. Je ale potřeba kupovat takové množství, o kterém je člověk přesvědčený, že se v domácnosti zužitkuje. Takový olej v akci nebo máslo v akci je v akčních letácích opravdu často, a tak určitě není nutné vytvářet nadměrné zásoby, které často končí ve směsném odpadu. Pro máslo v akci by se kupující měl vydat až ve chvíli, kdy ho opravdu potřebuje, ne v momentě, kdy ho uvidí uvedené v akčním letáku.

Výběr sezónních potravin

Výhodné je kromě hledání zboží v letacích i nakupování sezónních potravin, zejména ovoce se zeleninou. Plodiny, které jsou vypěstované v České republice, nikoliv v zahraničí, jsou obecně levnější, a to především pokud se jedná o sezónní plody. V létě je tak ideální nakupovat jahody, borůvky, mrkev, okurky nebo například rajčata a v zimě dát přednost třeba jablkům. Nejen se sezónním ovocem si skvěle rozumí kokosový olej, oblíbený je mezi zákazníky především kokosový olej Albert nebo kokosový olej Lidl. 

Kromě kokosového oleje v akci je Lidl od roku 2021 vyhledávaný proto, že nabízí další možnost, jak nákupem ovoce a zeleniny ušetřit. Jedná se o tříkilové bedýnky, ve kterých se nachází mírně potlučené kusy nebo ty, které měly například natrhnutý obal. Nutné je pouze zaplatit symbolickou cenu, která je stanovena na 25 Kč.

Sepsání nákupního seznamu

Ve chvíli, kdy se kupující řídí sepsaným nákupním seznamem, zamezí bezhlavému nakupování všeho, co mu přijde pod ruku. Díky seznamu nad sebou bude mít nejen větší kontrolu, co se týče utrácení, ale zároveň bude mít lepší přehled v tom, jaké suroviny mu v domácnosti chybí. 

Po registraci na stránkách Kauflandu si může zájemce prohlížet kompletní nabídku sortimentu a položky, které má v plánu zakoupit, přidat na nákupní lístek. Spravovat ho dokonce může více lidí, všichni potřební tak mají o plánovaném nákupu přehled. Kauflandský nákupní lístek je možné mít buď v elektronické podobě, nebo ho vytisknout. 

Výrobky prodávané pod značkou supermarketu

Velmi často platí, že neznačkové produkty, které se prodávají pod značkou supermarketu, jsou levnější než ty značkové. Co se týká kvality, ta je obvykle stejná nebo naopak ještě vyšší. Tyto privátní značky, jak se produktům prodávaným pod značkou supermarketu přezdívá, naleznou kupující v Bille, Albertu, Tescu i Kauflandu. Privátní produkty se dají většinou rychle poznat podle svých jednoduchých obalů a samozřejmě podle loga dané společnosti. 

Další tipy na levnější nákup

  • Několik korun člověk ušetří, když místo balené vody využije kohoutkovou, která je stejně tak pitná jako ta prodávaná v supermarketech.
  • Několik studií dokázalo, že v momentě, kdy se člověk vydá nakupovat hladový, má tendenci nakoupit více věcí, proto je vhodné se před plánovaným nákupem najíst.
  • V žádném případě by při ruce neměla chybět plátěná taška, která přispívá nejen k ušetření vynaložených financí za jednorázovou tašku v obchodě, ale zároveň přispěje k šetření životního prostředí. 

 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
PR článek

PR článek

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo