Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Z deníku europoslance: Sestřeleni! Prodáni!

Petr Mach
Petr Mach
20. 10. 2014
 6 815

Euroskeptici přišli o poslanecký klub (frakci) v Evropském parlamentu. Budou mít evropští budovatelé zase klid na práci?

Z deníku europoslance: Sestřeleni! Prodáni!

Iveta Grigule, lotyšská europoslankyně, byla za svou rolnickou stranu členkou euroskeptické frakce Evropa svobody a přímé demokracie. Ve čtvrtek podlehla nátlaku vládnoucích socialistů a lidovců a výměnou za předsednictví v jednom orgánu Evropského parlamentu z našeho klubu vystoupila. Klub tak přestal splňovat jednu z podmínek pro svoji existenci: mít členy ze sedmi různých států. Co to znamená pro euroskeptické hlasy a co bude dál?

Budovatelům v žaludku

V Evropském parlamentu, jak známo, vládne koalice eurosocialistů a eurolidovců. Ti společně protlačují všechny návrhy Evropské komise a domlouvají se v zásadě na všech důležitých postech.

Radostí z rozbití naší frakce se tak netají europoslanec Pavel Svoboda z KDU-ČSL. Rozpad euroskeptické frakce podle něj bude znamenat, „že ta skupina nebude mít přednostní právo vyjadřovat se k návrhům v Evropském parlamentu, nebude mít nárok na sekretariát a poradce, a především – nebude otravovat ty, kteří chtějí konstruktivně budovat sjednocující se Evropu“.

Ta slova připomínají jazyk komunistů, kteří vždy odsuzovali demonstrace disidentů s tím, že berou lidem klid na práci při budování socialismu.

Přestože naše frakce nemohla vládnoucí koalici nikdy přehlasovat, leželi jsme budovatelům sjednocené Evropy v žaludku. Jako frakce totiž můžeme předkládat návrhy usnesení, spolupodílet se na programu jednání a hlavně vyjadřovat se v debatě na plénu parlamentu ke všem návrhům. Jinými slovy, náš hlas je aspoň slyšet.

Naši frakci bylo už ze začátku komplikované vůbec sestavit. Pravidla pro ustavování frakcí jsou totiž šitá na míru velkým názorovým skupinám. Frakce musí mít aspoň 25 poslanců a musí mít poslance alespoň ze sedmi evropských zemí. Podmínka počtu poslanců pro nás není problém, protože jen největší strana v naší frakci – britská UKIP – jich má 24. Problém je podmínka sedmi států. Socialisti a lidovci mají zastoupení ve všech zemích. Solidní euroskeptiky nenajdeme všude, v mnoha zemích, například v Řecku nebo Maďarsku, se za euroskeptiky vydávají nepřijatelné xenofobní strany.

Význam frakce je dobře vidět na vzestupu dlouholetého předsedy euroskeptické frakce Nigela Farage. Ten si vydobyl mezinárodní pověst kritika evropské integrace, bezúčelného rozhazování peněz i nedodržování pravidel, která Evropská unie sama sobě nastaví. Popularita jeho strany UKIP vzrostla natolik, že se nyní po dvaceti letech existence dostala i do britského parlamentu.

Rozbití frakce jako politický obchod

Když lotyšská poslankyně našemu sekretáři nečekaně oznámila, že nás opouští, jako důvod uvedla, že pánové Schulz (předseda parlamentu za socialisty) a Weber (předseda eurolidoveckého klubu) na ni tlačili, aby z našeho poslaneckého klubu odešla, jinak ji nenechají zvolit předsedkyní parlamentní delegace pro střední Asii. Vybrali si ji zjevně jako slabý článek: poznali, že o post velmi stojí a ucítili příležitost, jak náš klub rozložit.

Co to je ta parlamentní delegace pro Střední Asii? Poslanci se kromě do výborů přihlašují i do „delegací pro zahraniční vztahy“. Já osobně v žádné takové zahraniční delegaci nejsem, nepřipadá mi užitečné cestovat za parlament na setkání s poslanci v cizích zemích. To samé se týká i poslanců za UKIP. Drtivá většina poslanců ale v nějaké zahraniční „delegaci“ je a často usilují o to být předsedou takové delegace. Lidovci a socialisti řekli lotyšské poslankyni, že ji zvolí předsedkyní, ale jen když opustí naši frakci. Je to zřejmě v Evropském parlamentu běžná metoda politického obchodu – nebo politického vydírání.

Seběhlo se to velice rychle, událostmi jsme zaskočeni. Zatím tedy budu v Evropském parlamentu působit jako nezařazený poslanec. Vyjednáváme ale s dalšími stranami v Evropském parlamentu, aby šlo náš poslanecký klub Evropa svobody a přímé demokracie znovu sestavit.

Aktualizujeme!

Ještě v den vydání tohoto textu, tedy v pondělí 20. října, dorazila zpráva, že europarlamentní frakci Evropa svobody a přímé demokracie posílil Robert Jarosław Iwaszkiewicz z polského Kongresu nové pravice. Frakce má tedy opět zástupce ze sedmi států Unie a může dál fungovat.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (18)

Vstoupit do diskuze
Petr Mach

Petr Mach

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo