Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

David porazil Goliáše...

Lada Kičmerová
Lada Kičmerová
10. 3. 2010

Bookmakeři Tipsportu mají jasno: Oskara získá film Avatar! Hlásal titulek jednoho sportovního serveru ještě začátkem února. Před samotným předáváním cen filmové akademie už ale byly kurzy velmi vyrovnané. Válečné drama z Iráku, které celosvětově vydělalo jen dvacet milionů dolarů, nakonec porazilo v kategorii o nejlepší snímek roku nejvýdělečnější film všech dob, Cameronův Avatar. Ten zatím celosvětově od diváků vybral 2,6 miliardy dolarů.

David porazil Goliáše...

Sázkové kanceláře se shodují, že tipy na nejlepší oskarový snímek roku patří k oblíbeným společenským sázkám: jen čeští tipaři letos na Oskarech prosázeli milion korun v Tipsportu, přes 800 tisíc u Fortuny a stejnou částku i v řetězci Chance. Češi nejvíce věřili Avatarovi, na nějž šlo osmdesát procent všech sázek, i když kurz těsně před vyhlášením poukazoval na vyrovnaný souboj: Fortuna nasadila na Avatara kurz 1:1,95, zatímco na konkurenční Smrt čeká všude 1:1,9.

Nakonec zvítězil válečný snímek z Iráku. Stal se tak komerčně nejméně úspěšným oskarovým držitelem v historii. Ačkoli se říká, že americká filmová akademie blockbusterům nepřeje, komerční úspěšnost snímku u širokého publika jí není lhostejná: i loňský vítěz Milionář s chatrče byl považován za „malý“ film, a přesto vydělal 140 milionů dolarů, z velké části i díky vysoké návštěvnosti filmu po nominaci na Oskara a získání sošky.

Akademie se letos nejspíš rozhodla jít proti proudu: snímek Smrt číhá všude byl nejen komerčně neúspěšný, ale nepředvedl ani hvězdné herecké obsazení a navíc si vybral téma, které od návštěvy kina spíše odrazuje. A to nejen Američany, ale především zahraniční publikum: pouze 30 % zisků snímek vybral v kinech mimo Spojené státy. Naproti tomu Avatar byl veleúspěšný po celém světě: v zahraničí vydělal 1,8 miliardy dolarů, na americké půdě „jen“ 720 milionů dolarů, tedy zhruba 27 % zisku.

A tak David zase jednou porazil Goliáše: Avatar vydělal stotřicetkrát tolik, co jeho rival. Na sošku to ale zkrátka nestačilo. Možná si akademici řekli, že už má film „nahrabáno“ dost a ocenění finančně pomůže tam, kde je to více zapotřebí. Anebo v tom nic podobného nehledali a prostě došli k závěru, že ačkoli se na Avatar dobře dívá, je to vlastně hodně laciný filmový příběh.

Komu byste dali Oskara vy? Pompézní sci-fi předělávce Pocahontas, válečnému dramatu, pseudodokumentu District 9? Nebo někomu úplně jinému?

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (15)

Vstoupit do diskuze
Lada Kičmerová

Lada Kičmerová

Absolventka žurnalistiky a mediálních studií na FSV UK a programu MBA na Vysoké škole ekonomické v Praze. Ještě během studií nastoupila v roce 2006 jako redaktorka do finanční rubriky Lidových novin, kde... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo