Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Lada Kičmerová

Lada Kičmerová
Kontaktujte autora

Absolventka žurnalistiky a mediálních studií na FSV UK a programu MBA na Vysoké škole ekonomické v Praze. Ještě během studií nastoupila v roce 2006 jako redaktorka do finanční rubriky Lidových novin, kde publikovala články o finančních produktech, osobních financích, daních a legislativních změnách. Od ledna roku 2009 pracuje ve společnosti Partners, v současné době jako ředitelka marketingu.

Stavební spoření: Hledá se alternativa

Stavební spoření: Hledá se alternativa

Bezmála pět milionů smluv a 420 miliard korun v úsporách, to je aktuální bilance produktu zvaného stavební spoření. Výhodné spoření, na kterém je díky štědré státní podpoře možné dosáhnout 6% úročení, však čekají změny. Smlouvy ve vázací lhůtě poběží většinou dál, protože jejich vypovězení by nebylo výhodné. Hodně domácností ale nyní přesto řeší, co s naspořenými penězi ze stavebního spoření po vypovězení staré smlouvy nebo jakou alternativu spoření trh nabízí místo nové smlouvy o stavebním spoření.

16. 9. 2010
Atentát na stavebko

Atentát na stavebko

Nečas říká, že to nedělá rád, ale udělat se to musí. Stavební spořitelny straší kolapsem systému, ale nenadělají nic. Kalousek dělá, že počítá úspory… A ekonomové? Ti tvrdí, že to je krok správným směrem, ale že jedna vlaštovka léto nedělá. O čem je řeč? O změnách ve stavebním spoření a úvěrech na bydlení, které z uměle zvýhodňovaného produktu dělají průměrnou alternativu.Podraží ale i hypoteční půjčky a úvěry ze stavebního spoření.

9. 8. 2010
Reklama, které neuniknete

Reklama, které neuniknete

Od června mohou české televize umisťovat reálné produkty do svých pořadů, a získávat tak peníze z takzvaného „product placementu“. Co to znamená? Třeba to, že hrdinové vašeho oblíbeného seriálu nyní čas od času utrousí pod fousy, jak je ta nová Fabia prostorná, nebo že Plznička, kterou si právě objednali v hostinci U Vejvodů, opravdu stojí za to. A třeba dojde i na zlopověstné XXX … tatatata. Zkrátka a dobře, máme se na co těšit.

23. 7. 2010
„Slavíme“ den daňové svobody

„Slavíme“ den daňové svobody

Ať již počítají lépe v Liberálním institutu nebo Patrii, tento víkend bude ve znamení oslav dne daňové svobody. Chvíle, kdy přestáváme živit stát. Co odteď vyděláme, můžeme si také sami sníst… Podle různých metodik vychází letos tento den na pátek 18. června (Liberální institut) či neděli 20. června (Patria). Důvodů k oslavám ale mnoho není. Podle Miroslava Ševčíka, ředitele Liberálního institutu, jde o nejhorší výsledek za poslední léta.

18. 6. 2010
Hledá se dobrý „spořák“

Hledá se dobrý „spořák“

Přetrvávající nejistota na trzích způsobuje, že spořicí účty jsou stále atraktivní a v Čechách již není jediná banka, která by je nenabízela a neinzerovala.

26. 5. 2010

Další skvělí autoři

Michal Vodrážka

Michal Vodrážka

V dětství žil v letech 1986 až 1991 v hlavním městě Severní Koreje Pchjongjangu. Vystudoval práva na... Více

Jan Boček

Jan Boček

V roce 2014 spoluzakládal oddělení datové žurnalistiky v Českém rozhlase, kde píše a točí i dnes. Věnuje... Více

Dušan Šídlo

Dušan Šídlo

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění... Více

Marek Hudema

Marek Hudema

Vystudoval historii a politologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, pracoval jako novinář například... Více

Pod pokličkou bankovního marketingu

Pod pokličkou bankovního marketingu

Fenomenálních šest procent za dva roky, neodolatelný úrok až 3,5 procenta, fantastická kreditní karta s výjimečnou sazbou 1 % měsíčně nebo supervýhodných 80 tisíc za 888 měsíčně? Také se občas ptáte, proč z nás banky dělají blbce?

19. 5. 2010
Létání podle O'Learyho

Létání podle O'Learyho

Zatímco tradiční letecké společnosti se již druhým rokem potýkají se ztrátami a některé stojí na pokraji bankrotu, největší evropská aerolinka Ryanair nedávno odhadla svůj loňský zisk na 275 milionů eur. Úspěch low-costu je úzce spjatý s jeho generálním ředitelem Michaelem O'Learym. Mužem, který proslul nevybíravými výroky na adresy konkurentů, evropských komisařů i irských politiků ale třeba také zpoplatněním záchodků na palubách svých letadel.

12. 5. 2010
Přechod k jiné bance: Hledá se motiv!

Přechod k jiné bance: Hledá se motiv!

Bankovní domy dobře vědí, že silná základna klientů – fyzických osob s průměrným výdělkem, pomáhá posilovat jejich dlouhodobou stabilitu. Každá instituce se proto usilovně snaží ukousnout si z retailového koláče co největší sousto. Jak ale přimět klienty, aby si vybrali právě vás?

3. 5. 2010
Když prodeje váznou...

Když prodeje váznou...

Na začátku byly pohlednice k Velikonocům a Vánocům malované pusou nebo nohama. Pak se ve schránkách začaly objevovat nevyžádané kreditní karty. A jak jsme na tom dnes? Dnes se nám operátor nezdráhá vecpat „měsíc internetu zdarma“ a na jeho konci začít službu účtovat. Bez podpisu, bez vyžádání. Agresivní prodejní metody jsou na vzestupu a lépe už asi nikdy nebude.

21. 4. 2010
3D pojištovnictví: Delay, Deny a Defend

3D pojištovnictví: Delay, Deny a Defend

Ukázalo se, že lékař špatně vyplnil zprávu o úmrtí. Pojišťovna nechtěla plnit, protože pojištěný se vlastními silami snažil zastavit škodu způsobenou prasklým potrubím a porušil u toho postup stanovený pro případ pojistné události. Nedostal ani korunu, protože se ukázalo, že pojišťovna posuzuje invaliditu jinak než státní orgány. Nebo měl prostě smůlu: uřízl si jen půlku ruky a jeho pojistka byla nastavená až od 10 % tělesného poškození.

7. 4. 2010
Hitparáda kuriózních hitparád

Hitparáda kuriózních hitparád

Žebříčky, testy, hodnocení, čtenáři je prostě zbožňují. Test minerálních vod a bílých jogurtů zajistil Mladé frontě skokový nárůst prodaného nákladu, Hospodářky zase bodují s žebříčkem vysokých škol. O testech kvality cestovních kanceláří píší úplně všichni. I ty zvyšují zisky. Stejně jako deset nejlepších lokalit pro bydlení. Skoro to vypadá, že nic jiného dnes noviny neprodá. Kvalitní a hloubkový test či hodnocení přitom vyžaduje dvě zásadní devizy, kterých se českým médiím nedostává: čas a peníze. A podle toho také hitparády vypadají.

31. 3. 2010
Budou se důchodci dělit na bohaté, chudé a ty české?

Budou se důchodci dělit na bohaté, chudé a ty české?

To, že si Holanďan, Ir nebo Brit spoří soukromě na důchod podstatně více než Čech, asi nikoho nepřekvapí. Ale věděli jste, že v míře úspor na penzi nás předběhli již i Poláci a Maďaři? Změny, které se v těchto evropských zemích odehrály v posledních několika letech, souvisejí nejčastěji s provedenou penzijní reformou a více-pilířovým systémem.

24. 3. 2010
David porazil Goliáše...

David porazil Goliáše...

Bookmakeři Tipsportu mají jasno: Oskara získá film Avatar! Hlásal titulek jednoho sportovního serveru ještě začátkem února. Před samotným předáváním cen filmové akademie už ale byly kurzy velmi vyrovnané. Válečné drama z Iráku, které celosvětově vydělalo jen dvacet milionů dolarů, nakonec porazilo v kategorii o nejlepší snímek roku nejvýdělečnější film všech dob, Cameronův Avatar. Ten zatím celosvětově od diváků vybral 2,6 miliardy dolarů.

10. 3. 2010
Proč je Amerika nejlepší?

Proč je Amerika nejlepší?

Ti, co si ještě hrají na hrdiny a odolávají Facebooku, se ptají, k čemu že je „to“ vlastně dobré. Kromě rozvodů a usmíření v přímém přenosu na „efbéčku“, které si nezadají s mexickou telenovelou, vám mohou vaši přátelé dát i dobrý tip na články, které stojí za to si přečíst, a videa, které stojí za to shlédnout.

24. 2. 2010
Mint.com: Digitální finanční policajt

Mint.com: Digitální finanční policajt

Jak zní jedna z prvních rad, kterou může finanční poradce poskytnout klientovi? Podívejte se důkladně na svůj rozpočet, na podrobnou analýzu příjmů a výdajů, abyste věděli, kde se vaše peníze berou a kam mizí. Měsíc si zapisujte všechny své výdaje a zjistěte, kde utrácíte zbytečně a překvapivě hodně. Internetová aplikace Mint.com posouvá tuto poučku na úplně jiný „level“.

17. 2. 2010
Kurzové čáry módních značek

Kurzové čáry módních značek

Cedulkám s pestrobarevnými vlaječkami a cenami v různých měnách jsem nikdy nevěnovala příliš pozornosti. Trklo mě to až předevčírem, když jsem se zasekla ve frontě na zaplacení.

10. 2. 2010
Tenká hranice podvodu

Tenká hranice podvodu

Médii nedávno prošuměla zpráva o pojišťovací agentce, která uzavírala fiktivní pojistné smlouvy, inkasovala za ně provize, a ty částečně dále investovala do prvních splátek dalších fiktivních pojistných smluv. Suma sumárum podvod za pět milionů korun.

3. 2. 2010
Lokální starosta versus prezident zeměkoule

Lokální starosta versus prezident zeměkoule

Zaměstnanec jedné velké nadnárodní společnosti mi nedávno vyprávěl o změnách ve struktuře firmy, v níž pracuje: mateřská společnost kdesi na druhé straně Evropy se rozhodla přesunout rozhodovací pravomoci o směřování národních „filiálek“ na centrální úroveň. Kamsi do Británie. Výsledkem bude ztráta kontaktu s trhem a jeho specifiky a ztráta obchodních vztahů s partnery. Zkrátka ztráta kontroly hráčů českých týmů ve prospěch „univerzálního šéfa.“

27. 1. 2010
Daně nízké a nejnižší

Daně nízké a nejnižší

V jednom dámském časopise chtěli vědět, jak neplatit vůbec žádné daně a nejít za to do vězení. Dobrá otázka, také bych to ráda věděla. Každopádně je pravdou, že některé odečitatelné položky od základu daně a daňové slevy leží v patnáctém paragrafu zákona o dani z příjmů trochu pozapomenuté a leden je dobrou dobou na jejich oprášení.

20. 1. 2010
Boj o provize

Boj o provize

První přišlo na řadu penzijní připojištění. Říká vám poradce, že byste ho měli mít? Zeptejte se ho, co z toho bude mít on. To je signál, který zákonodárci vyslali klientům penzijních fondů schválením několika nových pravidel týkajících se sjednávání smluv o penzijním připojištění. Mnozí říkají: to je teprve začátek.

6. 1. 2010
Nejoblíbenější jsou budovatelské

Nejoblíbenější jsou budovatelské

Odpoledne v hypermarketu a večer před televizí už není v módě. Intelektuálové dneška chodí pouštět draky na kopec za město a po večerech hrají deskové strategické hry.

23. 12. 2009
1/3