Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bitva o trendy: vyplatí se optimismus?

František Mašek
František Mašek
19. 1. 2010

Optimistický začátek roku, kdy řada akciových trhů přidala několik procent a pražská burza od ledna zhruba o osm procent, přerušilo v závěru minulého týdne varování v podobě výsledků banky JP Morgan Chase. Její čistý zisk, který ve 4. čtvrtletí meziročně vzrostl o 3,3 mld. dolarů, překonal očekávání analytiků, banka ovšem také zvýšila objem rezerv na krytí ztrátových hypotéčních i dalších komerčních úvěrů. Vše tedy nemusí být zdaleka tak růžové, jak se na první pohled zdá.

Bitva o trendy: vyplatí se optimismus?

Dál nicméně zatím převažuje optimistický názor, podle něhož mohou akciové trhy minimálně v 1. čtvrtletí či pololetí růst a letošní rok zakončit v plusu. Minulý týden přitom přinesl i další varování před větší korekcí akciových trhů v polovině roku od známého investora Marka Fabera.

Faber versus Siegel

Akcie pak sice mohou dál růst, nových maxim prý ale nedosáhnou. Kromě rizika, které přináší další růst již tak rozsáhlého amerického vládního dluhu, varuje Faber před hrozbami dalších bublin - na úvěrovém trhu v Číně, respektive na trhu nemovitostí v Hongkongu a Singapuru i jinde.

Profesor financí Wharton School na pensylvánské univerzitě Jeremy Siegel zase témuž zdroji, tedy TV Bloomberg řekl, že poslední zprávy z pracovního trhu v USA naznačují uklidnění situace. V 1. čtvrtletí by již měla vznikat nová pracovní místa. Siegel také soudí, že americká centrální banka Fed bude muset začít se zvyšováním úroků, a to v polovině roku, kdy již bude ekonomika dost silná a na tento krok připravená. Zatím prý stále nejsme blízko bodu, kdy hrozí, že se nízká inflace rychle výrazně zvýší. S růstem úroků ale nelze příliš otálet.

Siegel přitom věří, že se šéf Fed Ben Bernanke poučil nejen z Velké deprese, ale i období vysoké inflace a nedopustí, aby k ní došlo. Až začne Fed zvyšovat úroky, akciový trh to prý sice dočasně vyděsí a přijde tak první korekce od počátku tohoto býčího trhu. Pak ale začne opět růst a za letošní rok si připíše 10 – 15% zisk.

Předpověď pro optimisty

Příznivě vyznívá i nová prognóza České spořitelny na rok 2010. Uvádí se v ní, že po silné recesi přichází obvykle s pravděpodobností téměř 1:1 čtvrtletí se silným růstem. Pokud tedy činil největší pokles ekonomiky USA -6%, průměrný růst v prvních dvou čtvrtletích ve fázi oživení by měl činit +6%.

Předpověď doporučuje preferovat akcie před dluhopisy. Tříměsíční cíl pro hodnotu amerického indexu S&P 500 činí 1200 bodů (aktuálně je na hodnotě 1136 bodů), koncem roku může dosáhnout 1300 bodů. Český indikátor PX by měl letos posílit o 10 procent. Za nejzajímavější pokládá prognóza spořitelny akcie ČEZ a Telefóniky CR 02.

Doporučuje také vsadit na cyklické sektory a dále technologie, energetické firmy, průmyslové podniky (industrials) a výrobce materiálů. Předpokládáme-li ,že se bude ekonomika vracet na dlouhodobé úrovně, největší potenciál růstu mají prý rezidenční nemovitosti, automobily, fixní investice a maloobchod.

ČS preferuje nákup dluhopisů rozvíjejících se zemí a doporučuje naopak prodávat dluhopisy vyspělých ekonomik. Za hříšníky označuje Řecko, Irsko, Japonsko, Španělsko, Velkou Británii a USA, za vítěze naopak Dánsko, Koreu, Nový Zéland a Norsko.

Globální oživení je pozitivní pro komodity, jejich ceny již prý ale podle propočtů spořitelny toto oživení zahrnují. Proto aktuálně nemají velký prostor k růstu. Ani sázka na prodej zlata a nákup průmyslových kovů již prý není atraktivní. Zajímavá může být ropa. Její zásoby v USA jsou sice nad dlouhodobými průměry, globální oživení (tažené Asií s vyšší energetickou náročností) ale tento „nadbytek“ snižovat a zvyšovat cenu.

Více najdete zde.

Dál ve vleku medvěda?

Makléř společnosti Fio Pavel Hadroušek patří do tábora skeptiků. Upozorňuje, že k výraznému růstu akciových trhů přispěla hlavně rozsáhlá pomoc centrálních bank a vlád jednotlivých ekonomik. Významnou roli sehrál i velký objem volných peněz, který měli investoři k dispozici.

Je prý proto jen otázkou času, kdy dojde k výraznější korekci a propadu trhů. Čím to bude, tím by měla být větší. Hloubka podobné korekce zpravidla činí 20-28 %.

Z historických dat Hadroušek usuzuje, že býčí trh ještě nepřišel. Vychází přitom z dlouhých časových řad, podle nichž zažily USA v letech 1947 až 1966 býčí trh, při němž akcie posílily o 345 %, tedy o 6,5 % ročně. Pak ale přišlo 16 let medvědího trhu, kdy akcie do roku 1982 posílily jen o 5,7 procenta (0,25 % za rok). Vystřídal je asi 18letý býčí trh, kdy si akcie polepšily o 980 %, což znamená o 12,4 % za rok. Od roku 2000 ovšem podle Hadrouškova názoru panuje medvěd. Akcie zatím ztratily 22 %. Kdyby se opakovala situace jako v období 1967- 1982 index S&P 500 by ve srovnání s rokem 2000 vzrostl do roku 2017 asi o necelých pět procent.

Akcie by mohly letos dosáhnout vrcholu v 1. čtvrtletí, možná i koncem února. Investoři by proto neměli spěchat a investovat až při výraznějším poklesu trhů. U indexu S&P 500 vidí mantinely v rozmezí 1220 až 800 bodů, což znamená růst o 6,5 %, nebo naopak pokles o 30 %.

Hadroušek považuje za zajímavé japonské akcie. Země vycházejícího slunce si prý již totiž prošla problémy, které jiné čekají. Nedůvěřuje naopak rozvíjejícím se trhům. Doporučuje investovat i do zlata, které ještě čeká delší období růstu. Index PX by měl kopírovat dění na vyspělých trzích.

Hledat analogie s minulostí je zajímavé, ale i ošidné. Má nicméně Hadroušek pravdu a akciové trhy budou dlouho těžko překonávat hodnoty z roku 1999, nebo nás přece jen čeká optimističtější scénář?

Autor je redaktorem penize.cz

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo