Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vsadíte si také na býka?

František Mašek
František Mašek
10. 1. 2008

Víte, jaký je nejlepší čas pro investici do akcií? Cynici tvrdí, že je to jaro, léto, podzim a zima. Letos to zřejmě platí dvojnásob.

Vsadíte si  také na býka?
Investoři se dál obávají hlavně dopadů případného zpomalení nebo dokonce recese ekonomiky USA. Výsledky akciových trhů v prvním lednovém týdnu dávají tušit, že to, podobně jako ve druhé polovině loňského roku, ani letos nebude žádná selanka.

Býci, spoléhající na růst trhů, zatím nijak nemění příznivé předpovědi. Již tradičně k nim patří Abby Joseph Cohenová, známá především velmi optimistickými prognózami v roce 2000, kdy praskla cenová bublina technologických akcií a odstartovala dlouhodobý pokles řady akciových trhů.

Investiční stratégka americké investiční banky Goldman Sachs tedy zůstává optimistkou a soudí, že  hodnota amerického akciového indexu S&P 500 dosáhne koncem roku rekordních 1675 bodů. Polepšil by si tak přibližně o čtrnáct procent.

Ve svém odhadu vychází hlavně z toho, že akciím může prospět další snižování úrokových sazeb, jimiž chce americká centrální banka Fed pomoci ekonomice USA, a z příznivého ocenění řady akciových titulů. Cohenová není sama, kdo čeká další růst amerických akcií. Rozhodně však patří mezi nejznámější býky. 

Platilo to i loni, kdy měl podle jejích názorů v závěru roku přijít významný růst akcií. To se ovšem nestalo.  O rok dříve se však její  optimistická předpověď naplnila.

Podobné prognózy jsou zejména pro krátkodobé investory či spekulanty ošidné. I kdyby se potvrdily, neříkají totiž nic o tom, jak se budou akcie či akciové trhy vyvíjet v průběhu roku a kolika, respektive jak velkými výkyvy projdou.

České akcie zatím svou Abby Cohenovou nemají. Poté, kdy si loni, měřeno indexem PX, polepšily o více než 14 %, což byl mimochodem daleko lepší výsledek než očekávala řada analytiků, jsou prognózy pro tento rok střízlivější a zpravidla se pohybují v rozmezí mezi pěti a deseti procenty.

Hodnotu indexu PX ovšem významnou měrou ovlivňují hlavně akcie ČEZ a Erste Bank. Loňský rok znovu ukázal, jak se mohou výsledky jednotlivých firem lišit. Na koho vsadit po loňských vítězech, jimiž byli díky více než čtyřicetiprocentnímu zhodnocení  staly akcie Unipetrolu, CME, Komerční banky  a ČEZ? 

Podobně jako v zahraničí poutají pozornost firmy se zajímavým dividendovým výnosem, což favorizuje Telefóniku 02, možná i ČEZ nebo finanční tituly. Zajímavé mohou být některé déle plánované primární emise akcií, což platí zejména o majiteli OKD firmě New World Resources.

Řada českých titulů je přitom sice poměrně drahá, to však nemusí hrát takovou roli, pokud zůstanou výsledky a vyhlídky domácích firem příznivé a vidina dalších peněz z Bruselu podpoří další – byť o něco pomalejší - růst ekonomiky.  Pak by mohly alespoň některé akcie obchodované v Praze zůstat v hledáčku investorů.

Ptejte se nás v Poradně

Reagujte na článek

Kvalitní příspěvky budou publikovány jako komentáře k článku nebo jako samostatné články na Finmag.cz.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo