Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Do eura pohoda?

František Mašek
František Mašek
15. 1. 2008

Víte, jaké investiční společnosti působí v ČR a co investorům nabízejí? Finmag postupně přinese profily těch nejdůležitějších. Jako první představujeme Investiční společnost České spořitelny.

Do eura pohoda?
Na českém trhu kolektivního investování   stále dominuje velká bankovní trojka, tedy investiční společnosti, které jsou dcerami České spořitelny, ČSOB a Komerční banky. Na záda se jim přitom snaží stále více dýchat jiní správci fondů či majetku, hlavně renomované zahraniční firmy v čele s ING.

Díky silné koruně ale zatím většina českých investorů preferuje fondy denominované v této měně, které  nabízejí  především zmíněné tři bankovní instituce. Roli hraje i jejich distribuční síla. Přinese přijetí eura nebo očekávané postupné snižování výnosů českých i dalších středoevropských akcií  změnu?

O post jedničky na trhu se v případě správy fondů delší dobu přetahuje spořitelna s ČSOB. Spořitelní fondy přitom těží  i z toho, že byly založeny v dřevních dobách investování v ČR, dříve než mnohé konkurenční.

I díky tomu nejspíš korunový  fond peněžního trhu Sporoinvest spravuje majetek ve výši 45,78 mld. Kč, více než polovinu z téměř 82 mld. Kč, které podle odhadů obhospodařovala Investiční společnost České spořitelny koncem loňského roku. Kromě toho spravovala koncem listopadu IS ČS  klientům spořitelny portfolia v hodnotě dalších zhruba 60 mld. Kč.

Nabídku IS České spořitelny tvoří přibližně dvě desítky fondů. Kromě citovaného fondu peněžního trhu Sporoinvest k nim patří pět dluhopisových a tři akciové fondy, dále dva smíšené, pět tzv. profilových fondů a odnedávna rovněž čtyři fondy životního cyklu, určené pro dlouhodobé investory. Doplňuje je nemovitostní fond pro drobné investory, který spravuje samostatná investiční společnost Reico.

Nabídku IS ČS pravidelně obohacují i zajištěné fondy. Ten současný má již číslo 33. Na jejích internetových stránkách najdeme i tři privátní portfolia AR 25, 50 a 75, které nabízí privátním klientům od pěti milionů. Jsou to vlastně profilové fondy, z nichž si mohou vybrat bohatší spořitelní klienti.

Výhoda této investice spočívá v tom, že si může investor vybrat konzervativnější nebo agresivnější strategii . V čem všem se – kromě většího komfortu – liší investiční strategie těchto fondů proti klasickým profilovým jejich správce tají.

Ještě skoupější je na informace v případě tří fondů kvalifikovaných investorů, u nichž jsou v souladu s přáním klientů známy pouze názvy, a to Škoda, Fond 2005 a Fond alternativních investic.

Kromě spořitelních fondů si může investor vybírat z několika desítek fondů spravovaných skupinou Erste Bank, která je majoritním vlastníkem České spořitelny. Ti  poučenější mají kromě fondů k dispozici širokou škálu investičních certifikátů, které jim nabízí společnost Brokerjet z téže finanční skupiny. 

Peněžní trh a dluhodpisy
Zatímco peněžní Sporoinvest si vcelku drží fazonu a dosahuje srovnatelných výnosů s konkurencí, dluhopisové fondy zaznamenaly určitý ústup ze slávy a momentálně se k nejlepším korunovým neřadí.  Až skončí růst úrokových sazeb, který těmto fondům všeobecně nepřeje, jistě budou mezi investory znovu populární.

Nabídka IS ČS přitom zahrnuje fondy zaměřené jak spíše na státní dluhopisy - Sporobond, Trendbond nebo Bondinvest  – tak orientované hlavně na ty podnikové, k nimž patří fond ČS Korporátní dluhopisový a High Yield dluhopisový FF, investující do jiných fondů.   

Smíšené fondy
Spořitelní fondy se dlouhodobě neobjevují ani mezi nejlepšími smíšenými fondy. ČS Balancovaný  fond ovšem existuje od srpna 2006, navíc se jeho investiční politika měnila. Původně investoval do dluhopisů. Nyní může investovat do akcií maximálně polovinu majetku, patří tedy mezi smíšenými fondy mezi středně agresivní. 

Fond řízených výnosů má zase poněkud specifický charakter. Jeho hlavním cílem je, aby investor neprodělal. Jeho akciová složka je tedy omezená a pokud se akciovým trhům nedaří, podobně jako nyní,  neinvestuje do nich.   

Akciové fondy
Akciová stálice Sporotrend zažila v souvislosti s riskantnější strategií (investuje i v Turecku) a bouřlivým vývojem akciových trhů řadu výkyvů. Není ostatně sama. Měřeno ročním výnosem nadále patří dlouhodobě v případě akciových korunových fondů k nejlepším.

V poslední době ji předstihl fond Top Stock, sázející na důkladný výběr akcií napříč všemi odvětvími a obory. Aktuálně sází hlavně na tituly z oboru zdravotnictví, farmacie a biotechnologií, respektive informačních technologií. Snad si  udrží čelní pozici v době kolísajících či klesajících trhů.

Poněkud ve stínu těchto dvou fondů zůstává další akciový fond, Global Stocks, který v souladu s názvem investuje globálně a to do dalších akciových fondů. 

Mezi fondy fondů patří pravidelně k nejvýnosnějším tzv. profilové fondy IS ČS. Jde o pět fondů kombinujících v souladu s jejich názvy opatrný, konzervativní, vyvážený, dynamický a akciový, investici do peněžního trhu a dluhopisů s akciemi. Jejich současný dvanáctiměsíční výnos nenabízí pravda nic výjimečného. Překonávají  však korunovou konkurenci.

Zajištěné fondy
Podobně jako konkurence také IS České spořitelny pravidelně nabízí klientům zajištěné fondy. Hodnotit jejich průběžné výsledky je obtížné a zavádějící. Již 33. fond, který aktuálně spořitelna nabízí, může klientům vynést ročně až deset procent. Jaká byla realita, zda se mu tedy dařilo lépe než klasickým akciovým, se ukáže až za pět let.

Fondy životního cyklu
IS ČS nabízí jako jedna z prvních na domácím trhu i fondy životního cyklu. Objem majetku těchto fondů, jejichž investiční horizont sahá do roku 2020, ale také 2040, je zatím malý.

Podobné fondy mají zpočátku velký podíl akcií, s rostoucím věkem investora a blížícím se datem jeho odchodu do důchodu, pak podíl akciové složky klesá ve prospěch  bezpečnějších dluhopisů či instrumentů peněžního trhu. 

V USA i v dalších zemích, které jsou v investování mnohem dál než ČR, zatím existují příliš krátce na to, aby bylo možné ukázat, kolik vynášejí například za dvacet, třicet nebo i více let. Navzdory tomu jejich popularita neustále roste. Jak tomu bude v případě ČR?

Stejnou otázku sugeruje vývoj na trhu fondů. Těžko říci, jak se budou vyvíjet trhy, zejména ty akciové.   Zdá se nicméně, že v Česku dál poroste zájem o fondy investující v jiných měnách. Do přijetí eura nelze zřejmě kvůli sílící koruně předpokládat, že by bylo pro české občany příliš výhodné kupovat si fondy peněžního trhu nebo dluhopisové v jiné než české měně. To je pro IS ČS, stejně jako další správce, nabízející tyto korunové fondy výhodou. 

Dokáží si "velká bankovní trojka" udržet významné postavení na trhu kolektivního investování? Rychlá reakce na novinky v zahraničí naznačují, že se o to rozhodně snaží.

Další články Františka Maška

Ptejte se nás v Poradně

Reagujte na článek

Kvalitní příspěvky budou publikovány jako komentáře k článku nebo jako samostatné články na Finmag.cz.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo