Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vratné investice

František Mašek
František Mašek
4. 3. 2008

Na novém serveru Asociace pro kapitálový trh již lze najít data o fondech zahraničních i domácích správců, nabízených v ČR. Na společný kurzovní lístek si ale ještě počkáme.

Vratné investice
Akciovým trhům se minulý týden příliš nedařilo. Český představoval výjimku. Řada korunových fondů proto umazala část předchozích ztrát. Příliš důvodů k radosti ovšem zatím letos nemají.

Na trzích dál panuje nejistota a pohybují se jak na houpačce. Dokumentuje to i vývoj indexu PX pražské burzy. Minulý týden posílil téměř o dvě a za celý leden pak o více než čtyři procenta.

V pondělí ovšem výrazně ztrácel. Jeho letošní ztráta se díky tomu prozatím prohloubila na 17,50 %. Pokračující obavy investorů, které umocňuje další oslabování dolaru a jeho nová minimální hodnota vůči euru, tradičně nahrává zlatu, ale také zájmu o zajištěné fondy.

Počátek nového měsíce přináší další zajištěné novinky ze skupiny ČSOB. Ta tentokrát nabízí investorům zajištěný fond Krátkodobého růstu 8, koncipovaný na tři roky a 10 měsíců. Jeho výnos může dosáhnout až 120 % hodnoty růstu koše 30 vybraných akcií.

Zisk fondu Středoevropské měny 3, vytvořeného na dva roky a sedm měsíců, vychází z výsledků jiného koše, který tvoří čtyři měny – polská, maďarská, rumunská a česká – vůči euru.

Velmi populární může být v Česku poslední nabízená novinka, a to fond ČSOB Světových pivovarů 1 se splatností pět let a sedm měsíců. Jeho výnos bude odvozen z koše 16 akcií vybraných pivovarů, mezi nimiž samozřejmě nechybějí ani ty největší včetně světové jedničky SABMiller, která v ČR vlastní Plzeňské pivovary. Investor se může podílet na růstu tohoto koše akcií až 70 %.

Své první želízko v ohni, a to Flexibilní dluhopisový fond, zaměřený hlavně na státní dluhopisy, začala nabízet Investiční společnost Atlantik Asset Management. Na svých internetových stránkách nabízí kromě toho zájemcům také několik desítek fondů ABN Amro.

Licenci k zahájení činnosti získal od ČNB nový fond Amisty pro institucionální investory, nazvaný Amista Buenavista Pozemkový fond. Conseq zase hodlá rozšířit nabídku o nový fond FQI.

Zdaleka největší novinku ovšem představuje komplexní nabídka informací o domácích i zahraničních správcích majetku i fondů na nových internetových stránkách Asociace pro kapitálový trh, která vznikla z původní stejnojmenné profesní organizace a Asociace fondů a asset managementu (AFAM).

Prozatím ale zůstala na půli cesty. Na těchto stránkách totiž dál najdeme pouze výsledky korunových i dalších fondů členů bývalé AFAM, nikoli však kurzovní lístek, zachycující údaje o fondech původní Asociace pro kapitálový trh.

Ke sjednocení dat členů obou citovaných institucí zřejmě dojde v průběhu druhého čtvrtletí. Investoři očekávají, že o sobě budou poskytovat stejné údaje a jejich rozsah bude širší než dosud. To by jim mělo pomoci lépe porovnávat fondy domácích i zahraničních správců prodávaných v ČR.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (8)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo