Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Na padlé anděly nespoléhejte

František Mašek
František Mašek
18. 8. 2008

Investovat se dá různě. Velmi populární je heslo „Trend is your friend“. Někteří investoři postupují při hledání zajímavých zisků opačně a alespoň občas jdou proti proudu či davu.

Na padlé anděly nespoléhejte
Kontrariánský přístup, o němž je řeč, můžeme zjednodušeně přirovnat k sázce na „padlé anděly“. Podobný charakter mohou mít také behaviorální přístup k investování, vycházející z psychologie, nebo tzv. distressed investice, zaměřené na firmy, které se ocitly z různých důvodů v obtížích.

„Finanční svět je plný kontrariánů,“ napsal kdysi jeden ze zahraničních expertů. Jeho slova jsou samozřejmě nadsazená, byť není investorů, kteří při snaze dosáhnout zajímavého zisku jdou proti proudu, tak málo. Vývoj na trzích tomu v posledních měsících přímo nahrává. Stačí se podívat na pokles akcií finančních institucí nebo společností, které působí na trhu nemovitostí.


Vsadili byste na Bear Stearns?


Zdánlivě tedy není nic snazšího než vsadit na podobné tituly. Z dlouhodobého pohledu jsou nesporně pro rizikověji zaměřené investory zajímavé. Březnový pád páté největší americké investiční banky Bear Stearns, kterou nakonec poměrně levně převzala konkurenční JP Morgan, stejně jako některá další varování z bankovního a nemovitostního sektoru ovšem ukazují, že jde o hodně velké riziko.

Jedna z jednoduchých definic přitom uvádí, že kontrariáni kupují, když většina prodává, a naopak prodávají, když většina ostatních investorů kupuje. Jejich filosofie je založená na předpokladu, že trh je iracionální a hráči, kteří na něm působí, dělají chyby, k nimž přispívá právě jejich vlastní iracionální přístup.

Hledat opomenuté či zavržené tituly je obtížné. Zajímavé jsou nicméně čtyři typy investičních příležitostí, na které upozorňuje v jedné ze svých prací Daniel Križian z bratislavské Univerzity Komenského. Hovoří v ní mj. o Šípkových Růženkách, což jsou malé neobjevené firmy, Popelkách, k nimž naopak patří nepopulární firmy, a o padlých andělech, mezi které se řadí velké a známé společnosti, jež investory zklamaly.

Kromě toho je možné využít i speciální situace na trhu. Sem patří společnosti chystající akvizice a fúze, procházející konsolidací nebo restrukturalizací dluhu, změnami managementu, likvidací nebo společnosti zavádějící nové produkty a technologie.

Příležitostí, jak jít proti proudu, je momentálně na trzích více než dost. Jednu z možností přitom představuje Fond padlých andělů, který spravuje KBC a jehož podílové listy si je možné koupit i v ČR. Fond, který v souladu se svou strategií investuje do akcií, jež zaznamenaly ve srovnání s daným lokálním trhem prudký pád a jejichž cena by tudíž měla opět růst, to ovšem nemá lehké. Za poslední rok ztrácí v eurech, v nichž je denominován, kolem 30 %, což je daleko víc než řada akciových fondů s řekněme tradičnější strategií.

V době, kdy akciové trhy až na řídké výjimky výrazně ztrácejí, což se pohříchu odráží ve výsledcích většiny akciových fondů, nemusí mít ale podobná informace příliš vysokou vypovídací schopnost. Pokud by totiž dokázal správce fondu využít nepříznivé situace na trzích a nakoupil v této době zajímavé tituly, mohou na tom jeho podílníci hodně vydělat. Problém spočívá v tom, že zmíněný fond nemá příliš dobré výsledky ani za delší období. Fakt, že byl založen v květnu roku 1999, tedy necelý rok před dlouhodobým propadem akcií, by snad při jeho strategii neměl mít na výsledky takový vliv. Ba právě naopak.

Proti proudu s psychologií


O kontrariánských investicích lze hovořit i u behaviorálních fondů, které zkoumají vliv psychologie na chování účastníků finančního světa. Vycházejí přitom z názoru, že se účastníci trhu dopouštějí chyb, jichž se snaží využít. Svého času, a to v době dlouhodobého poklesu trhů počátkem tohoto století, nabízela v ČR podobné fondy nizozemská ABN Amro. Jejich výsledky ale zaostávaly za „klasicky“ investujícími fondy. V současné době podobný fond na českém trhu nenajdete.

Odborníci, které oslovil v souvislosti s kontrariánským investováním Finmag, se k této problematice vyjadřují poměrně opatrně. Není divu – podobný přístup k investování může alespoň občas zvolit správce jakéhokoliv fondu nebo jakýkoliv investor, proto je někdy obtížné jej definovat.

Podle manažera hedgeového fondu RSJ Investu Petra Kaliny lze samozřejmě využít kontrariánskou strategii i v současnosti. Vždy si je ovšem třeba uvědomit, co investor od investice očekává a jaký je jeho investiční horizont. Po zainvestování je třeba sledovat, do jaké míry odpovídá skutečný vývoj předpokladům.

Jít proti proudu jde přitom samozřejmě i tzv. short strategiemi, při nichž investor či manažer fondu sází na výdělek v případě, kdy budou trhy klesat. Z tohoto pohledu realizují kontrariánskou strategii i hedgeové fondy. Fond RSJ investu například v průběhu dubna koupil ETF (indexové akcie) ultrashort FTSE Xinhua 25 China, který participuje na poklesu tohoto čínského indexu. Jeho cenová apreciace by měla představovat dvojnásobek tempa poklesu tohoto čínského indexu. Předminulý týden tuto pozici uzavřel.

Kalina nevylučuje ani distressed investice. Je ovšem třeba důkladně znát finanční situaci emitenta a další okolnosti – místní právo aj. Tato oblast patří dlouhodobě mezi nejvíce výnosné, což představuje odměnu portfoliomanažerovi za velmi vysokou přidanou hodnotu práce při výběru podobné investice. Po detailní analýze je samozřejmě možné zaujmout kontrariánský postoj.

Šéf prodeje a marketingu Pioneer Investments Petr Šimčák poukázal v souvislosti s kontrariánským přístupem na nedávno zemřelého klasika investování Johna Templetona. Vždy je dobré mít v portfoliu něco jiného než většina ostatních investorů. Kontrariánský přístup jde ovšem využít spíše příležitostně, působí totiž poměrně učebnicově. Jedna věc je teorie, další pak možnost využít podobné příležitosti v praxi. Trefnější by podle Šimčáka bylo možná říci, že jde o snahu nebýt tak závislý na vývoji trhu.

V hektických dobách, jako je ta současná, se stalo tak trochu módou kritizovat analytiky za to, jak se ve svých odhadech mýlí. Odvážnější investoři by tedy třeba mohli založit svou kontrariánskou strategii na tom, že si – pokud to je možné – zprůměrují investiční doporučení u vybraných akcií a zkusí jít, třeba jen s částí peněz, proti nim. Pokud se někdo podobnou strategii řídí nebo hodlá řídit, jakých výsledků dosáhne? Bude se jimi moci pochlubit?
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo