Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Změny v legislativě a jejich vliv na podobu bonusů v online casinech

PR článek
PR článek
2. 1. 2024

Od 1. ledna 2024 dochází k celé řadě změn na poli hazardní zábavy. Online casina musela zrušit oblíbené bonusy či upravit svou nabídku. Na co všechno se připravit?

Změny v legislativě a jejich vliv na podobu bonusů v online casinech
Zdroj: Shutterstock

Novely zákonů mění podobu online hazardu

Na sklonku loňského roku konečně došlo na odhalení finálních podob novel zákonů a vyhlášek spojených s hazardem. Jejich účinnost nabyla platnosti 1. 1. 2024 a nejen v oblasti online hazardu se mnohé změnilo. Na současné podobě se podepsaly novely zákona o hazardních hrách (zákon č. 186/2016, Sb.) a zákona o dani z hazardních her (zákon č. 187/2016, Sb.), které byly součástí balíčku zákonů označovaných jako konsolidační balíček. Vyhlášen byl ve Sbírce zákonů 12. prosince 2023 (nalézá se v částce 163 pod číslem 349/2023, Sb., – hazardní zákony jsou uvedeny jako „Část padesátá třetí“ a „Část padesátá čtvrtá“). Součástí balíčku byl také zákon o daních z příjmů (zákon č. 586/1992, Sb.), jenž krom dalšího upravuje zdanění výher z hazardních her. Jak se vše promítlo do podoby online hazardní zábavy?

Zásadní změny pro hráče v roce 2024

Největší změnou bylo zrušení tzv. dočasných kont. Hráči se u provozovatele hazardu mohli registrovat postupně. Vytvořili si zmíněné dočasné konto, které mělo řadu restrikcí jako nemožnost vybírat výhry, omezen byl i maximální vklad na konto atd. Bylo možné účastnit se her s podmínkou, že do 30 dnů od registrace bude celý proces dokončen. Část online casin nabízela bonusy pro nové hráče za zřízení dočasného konta. To od 1. 1. 2024 není možné a tyto bonusy musely být zrušeny. Nyní je jediným možným způsobem, jak se zapojit do hraní her za skutečné peníze, dokončit celý proces založení herního konta. Oblíbené bonusy bez vkladu, které hráčům připisují finanční bonus za dokončení registrace, ovšem zůstaly. Mohou mít podobu jak tzv. peněz na ruku, tak volných zatočení do her. V obou případech mají hráči možnost naložit s tímto bonusem podle svého uvážení. Třeba se za bonus pobavit v online casinu, ale také si peníze vybrat na bankovní účet. Volná zatočení patří mezi nejoblíbenější bonusy, a proto jsou součástí pravidelných promo akcí. Nejžádanější jsou free free spiny dnes, díky kterým se lze pobavit třeba jen za přihlášení k účtu v online casinu.

Omezená výše sázky, živý dealer, nová podoba zdanění výher...

Novely přináší celou řadu dalších novinek. Mnohé se mohou objevit až v průběhu roku nebo dokonce až příští rok, protože na některé funkce se vztahuje tzv. přechodné období. Od nového roku se mění maximální možná sázka v technické hře (výherní automat), která je nově nastavena na 500 Kč. V tomto případě je možné, že se změna u některých provozovatelů projeví až v roce 2025. V letošním roce by se také v rozhraní online heren měl objevit tzv. panic button oficiálně označovaný jako „Prostředek pro zamezení účasti na hazardní hře“. Tlačítko by mělo sloužit hráčům pro okamžité vyloučení ze hry na 48 hodin u daného provozovatele, tedy jako prostředek pro zodpovědný přístup ke hře. V online casinech by se v tomto roce mohly objevit hry označované jako live dealer game. Jedná se o živě přenášenou hru z prostředí kamenného casina – hry jako rulety, black jack, kostky... Hra se v tomto případě živě přenáší přes internet prostřednictvím streamu. Změna se dotkne také danění výher. Mění se srážková daň z výhry na 15 %, a to už od 50 000 Kč, kdy budou muset hráči podávat daňové přiznání.

Srážková daň se bude uplatňovat podle typu jednotlivých her a hráči si budou muset u většiny sami hlídat své příjmy a následně podávat daňové přiznání. Více se o zdanění hazardu za rok 2024 dozvíte v tomto článku.

Jestliže se rozhodnete hrát v online casinu, pak nezapomeňte, že hraní má být primárně o zábavě, nikoliv cestou k rychlému zbohatnutí. Základem je zodpovědný přístup ke hře, kdy si v rozhraní online casina nastavíte své limity, abyste nepřekračovali hranice zábavy. Vždy hrajte s penězi, které si můžete dovolit ztratit. Při výběru online casina se výhradně registrujte v osvědčených a legálních online casinech, která mají platnou licenci vydanou Ministerstvem financí ČR (seznam zde). 

18+ | Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Daňové přiznání online

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
PR článek

PR článek

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo