Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Plyn jako nejdůležitější ruská zbraň

Luboš Palata
Luboš Palata
3. 2. 2009

Rusko, v jehož čele nestojí nikdo jiný než bývalý hlavní šéf Gazpromu prezident Dmitrij Medveděv, jenž spoluvládne s duchovním otcem vytvoření tohoto plynařského gigantu Vladimirem Putinem, nejen stojí a padá s cenami ropy a plynu, ale pomocí těchto surovin vládne nebo se snaží vládnout svému okolí. Evropu v to počítaje.

Plyn jako nejdůležitější ruská zbraň

Plynová krize, která – jak říká český velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška – neskončila před koncem ledna mírem, ale jen příměřím, byla rozsáhle rozehranou šachovou partií. Kreml v ní nesledoval jeden, ale hned několik strategických cílů zároveň.

Evropa, Ukrajina i Spojené státy (ne náhodou vznikla krize v okamžiku mocenského vakua ve Washingtonu během předávání prezidentského úřadu) zvládly jenom několik obranných tahů a odvrátily rychlý mat. Ale jak se říká v šachovém názvosloví, herní iniciativa je na straně Ruska.

Abychom pochopili podstatu plynové krize, musíme se vrátit do letních měsíců, kdy vypukla válka v Gruzii. Její podstatou nebylo ani tak získání dvou nevelkých oblastí Gruzie, v nichž žije celkem asi 250 000 lidí, tedy z pohledu Ruska zcela zanedbatelné množství.

Důvodem války byl vzkaz všem ostatním postsovětským státům, co je čeká, pokud budou uplatňovat jednoznačnou orientaci na Západ – tedy na EU, NATO a Spojené státy. Tvrdost tohoto vzkazu má odradit především středoasijské vládce a Arménii a Ázerbájdžán, aby šli gruzínskou cestou.

Vedlejším, ale velmi důležitým efektem ruské invaze do Abcházie a Jižní Osetie bylo ovládnutí energetického koridoru, kterým dnes bez ruské kontroly proudí ropa a zemní plyn z Ázerbájdžánu do Gruzie, Turecka a dále do Evropy. Druhý, kratší energetický koridor, který by šel přes Arménii, Rusové už dvacet let kontrolují udržováním konfliktu kolem Náhorního Karabachu ve „zmraženém stádiu“ a svými vojáky na hranicích Arménie s Tureckem.

Jen rychlá reakce Evropské unie dokázala udržet gruzínský koridor otevřený, byť tisíce ruských vojáků jsou dnes rozmístěny pouhé desítky kilometrů v jeho blízkosti.

Ukrajina nesmí být evropská

Bezprostřední politickou příčinou zavření kohoutů s plynem na Ukrajinu nebyl ukrajinský dluh nebo dohadování o cenách ropy, ale podpis dohody o strategickém partnerství mezi USA a Ukrajinou na konci prosince. Tedy dokument, který je silou svých bezpečnostních garancí náhražkou za prozatím Německem a Francií zmařený vstup Ukrajiny (a Gruzie) do Severoatlantické aliance.

Nejde o žádnou smyšlenku, neboť to byl sám ruský premiér Vladimír Putin, který označil USA a dnes už bývalého amerického prezidenta George Bushe za hlavního viníka plynové krize a za její roznětku právě podepsanou dohodu o strategickém partnerství s Ukrajinou.

Plynová krize je tak jen další fází rusko-amerického střetu o Ukrajinu (v němž EU jen statuje), v němž nejde o nic menšího než o zvrácení výsledků „oranžové revoluce“ z poloviny tohoto desetiletí a o udržení „Maloruska“ (jak se dodnes v Moskvě Ukrajině říká) v ruské sféře vlivu.

Ukrajina se v důsledku finanční krize ocitla ve velmi složité ekonomické situaci, hospodářské prognózy už na konci minulého roku věštily pokles hrubého domácího produktu o pět procent. Současný výhled je pak daleko pesimističtější a realitě se bude blížit spíše pád o deset a více procent. Něco takového Ukrajina zažila na začátku devadesátých let a tamní krátké období relativního dostatku zřejmě končí.

Skokové zvýšení ceny plynu (Gazprom žádal počátkem ledna dvojnásobek dosavadních cen, tedy přes 450 dolarů za tisíc kubíků plynu) mohlo vést na Ukrajině k hospodářské katastrofě, neboť konkurenceschopnost velké části energeticky náročné ukrajinské ekonomiky byla založena na nízkých cenách plynu. Jeho odběr si Ukrajina dojednala nejen v Rusku, ale daleko levněji i v plynové velmoci Turkmenistánu, odkud však byl přepravován přes Rusko.

Vše komplikovala ještě neprůhledná společnost Rus-Ukr-Energo, která několik let zajišťovala kombinované dodávky rusko-turkmenského plynu na Ukrajinu, jeho další prodej, případně vývoz do EU. Jedním z tahů Ruska bylo tohoto prostředníka vyšachovat a stát se monopolním exportérem plynu na Ukrajinu.

Aby však byla Ukrajina zcela v ruském energetickém područí, bylo třeba ještě zlikvidovat její postavení jako hlavní tranzitní země ruského plynu na Západ. Třítýdenní plynová krize, která přinesla velké části Evropy hospodářské škody v miliardách eur, měla EU přesvědčit, že Ukrajina není spolehlivou tranzitní zemí. A to i za cenu miliardových ztrát Gazpromu.

A dodat tak argumenty pro stavbu ruských plynovodů obcházejících Ukrajinu (a mimochodem Česko a Slovensko), které jsou zatím jen plány na papíře – Nord Stream a South Stream. „Plynová krize ukázala, že je třeba stavbu těchto plynovodů urychlit,“ prohlásil ruský prezident Dmitrij Medveděv. Až budou tyto plynovody stát, může Rusko bez větších problémů zavřít Ukrajině kohouty s plynem úplně a klást si podmínky, jaké chce. Včetně podmínek politických.

Kdo všechno je koupený Gazpromem?

Bohužel Evropská unie jako celek není schopna přemýšlet politicky a zájem udržet euro-atlantické směřování Ukrajiny je daleko menší než snaha jednotlivých vlád členských států zajistit si energetické dodávky z Ruska. „Energetická bezpečnost je pro mě základní otázkou evropské integrace,“ nechal se sice slyšet premiér Mirek Topolánek, ale je to téměř osamocený hlas.

Rusko totiž svou hru s energetickou vládou nad Evropou rozehrálo už před mnoha lety a dnes, i kdyby Topolánek nakrásně našel podporu mezi klíčovými evropskými hráči, je o mnoho tahů napřed.

Můžeme se jen dohadovat, kolik mají Gazprom a Kreml (obojímu vládnou špičkoví exagenti KGB) koupených klíčových evropských politiků, jak velký vliv mají na velkou část evropských sdělovacích prostředků, kde všude obsadily klíčové pozice v energetickém byznysu. Německý exkancléř Gerhard Schröder je jen viditelnou špičkou ledovce, na kterou by bylo chyba soustřeďovat pozornost.

Přes obrannou pozici, kterou Evropská unie má, není možné plynové soupeření s Ruskem vzdávat. Cesta k silné, na Rusku nezávislé Evropské unii však nevede jen přes nové plynovody, ale také přes Lisabonskou smlouvu, vytvoření funkčního energeticky propojeného evropského soustátí, spolupráci EU s USA, rozšíření NATO o Ukrajinu a Gruzii, podporu posledních zárodků demokracie a občanské společnosti v Rusku

A to vše při vědomí, že plynová krize z počátku roku byla o zemním plynu až na tom zcela posledním místě. Byla nejen o ukrajinské, ale také naší svobodě, demokracii a nezávislosti.

(Autor je redaktor Lidových novin.) Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo