Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Přijedeme, poradíme. Finanční správa chystá desítky výjezdů za poplatníky

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
26. 2. 2024
aktuality

Finanční správa v březnu poradí s daňovým přiznáním k dani z příjmu fyzických osob. Daňovou povinností provede lidi po telefonu i osobně v terénu. A znovu připomíná, že ti, kdo mají ze zákona zřízenou datovou schránku, mají povinnost podat daňové přiznání elektronicky.

Finanční správa má naplánováno celkem 490 výjezdů do 159 obcí, zejména do těch, kde bylo loni zrušeno kamenné pracoviště finančního úřadu. Od 4. března 2024 spustí také konzultační telefonní infolinky ve všech krajích a na konci března budou prodlouženy úřední hodiny podatelen.

Každoroční výjezdy finanční správy za daňovými poplatníky míří především na starší generace, které preferují osobní kontakt s úřadem, nebo občany, pro které se vyplnění formuláře nestalo rutinní aktivitou. „Přijdou, společně s naším pracovníkem přiznání vyplní, odevzdají a mají na rok vystaráno,“ říká generální ředitelka finanční správy Simona Hornochová.

S výjezdy podle ní úředníci začnou už na konci února, „protože řada lidí chce mít tuto povinnost co nejdříve vyřešenou“. Speciální telefonické infolinky budou v průběhu března k dispozici ve všední dny od 8:00 do 17:00 hodin, v pátek do 14:00 hodin.

„I díky loňské reorganizaci a uzavření zhruba třetiny kamenných poboček jsme letos počet výjezdů ztrojnásobili. Pilotní projekt posílených výjezdů a telefonních infolinek jsme si odzkoušeli již v lednu na dani z nemovitých věcí. Jakkoliv je to pro naše specialisty na příslušnou daň náročné období, extrémně pozitivní zpětná vazba byla nejlepším oceněním jejich práce,“ dodává Hornochová.

Na podání přiznání k dani z příjmů v listinné (papírové) podobě je letos čas do úterý 2. dubna, na elektronické podání do 2. května. Ti, kterým přiznání podává daňový poradce, a také povinně auditované firmy mají čas až do 1. července.

Finanční správa současně znovu upozorňuje poplatníky, kteří mají ze zákona zřízenou datovou schránku, že mají povinnost podat daňové přiznání elektronicky, a to ve stanoveném formátu a struktuře. Nelze tedy využít například formát PDF. Elektronické přiznání není nutné podávat přes datovou schránku, nejjednodušším a nejrychlejším způsobem je portál MOJE daně.

Papírové přiznání k dani z příjmů fyzických osob každoročně podává nejvíce lidí poslední týden v březnu, proto finanční správa prodlouží úřední hodiny podatelen na všech finančních úřadech od pondělí 25. března do úterý 2. dubna až do 17:00 hodin.

Kompletní přehled výjezdů a telefonních infolinek podle jednotlivých krajů lze nalézt na webu finanční správy.

V loňském roce bylo podáno rekordních 2 888 941 přiznání, z toho 66 % elektronicky. Letos bylo k 26. únoru podáno zhruba 260 tisíc přiznání, 70 % elektronicky.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualitydaň z příjmudaň z příjmů fyzických osobdaněDaně 2024daňoví poplatnícidatová schránkaelektronické podánífinanční správafinanční úřadobcepomocpracoviště
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo