Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Halving bitcoinu: rozbor mechanismu a dopady

PR článek
PR článek
5. 1. 2024

Bitcoin od svého vzniku v roce 2009 prošel mnoha evolucemi a změnami. Jedním z klíčových momentů, který ovlivňuje jeho ekosystém, je událost známá jako halving. Tato periodická událost má zásadní dopady na nabídku a poptávku po kryptoměně, což v konečném důsledku formuje její cenu.

Halving bitcoinu: rozbor mechanismu a dopady
Zdroj: unsplash.com

Nyní se blížíme k dalšímu halvingu, který by měl nastat podle všech předpokladů v dubnu 2024. Jak tento halving ovlivní cenu bitcoinu? Na to se blíže podíváme v tomto článku.

Co je to halving?

Halving je proces, při kterém se odměna za vytěžení nového bloku v blockchainu bitcoinu snižuje na polovinu. Každých 210 tisíc bloků – což je přibližně každé čtyři roky – se tato událost opakuje. Původně byla odměna 50 BTC, ale první halving v roce 2012 ji snížil na 25 BTC, druhý v roce 2016 na 12,5 BTC a tak dále. Cílem halvingu je omezit celkový počet bitcoinů, které mohou být vytěženy, což simuluje omezenost zdroje, podobně jako jsou omezené například zdroje zlata nebo ropy.

Halving má několik důležitých důvodů. Prvním je udržet inflaci kryptoměny na nízké úrovni. Snížením odměny za blok se omezuje množství nových bitcoinů, které se vytvoří. Tím se udržuje omezená nabídka, což může vést k zvyšování hodnoty bitcoinu. Druhým důvodem je, že halving vytváří „určitý“ tlak na cenu, protože těžaři, kteří jsou hlavním zdrojem nově vytvořených bitcoinů, mohou začít pociťovat ekonomický tlak nákladů na těžbu.

Cena po halvingu: historický pohled

Historie ukazuje, že halving měl na cenu bitcoinu významný vliv. Po každém halvingu bylo možné pozorovat zvýšený zájem investorů, což vedlo k růstu ceny. První halving v roce 2012 byl následován dramatickým růstem ceny bitcoinu z několika dolarů na přes tisíc dolarů. Podobný scénář se opakoval i po druhém halvingu v roce 2016, kdy cena bitcoinu vystřelila zhruba z 600 dolarů na vrchol kolem 20 000 dolarů na konci roku 2017. Jak se bude chovat botcoin poté, co skončí bitcoin halving 2024, teprve uvidíme.

Halving ovlivňuje cenu bitcoinu několika způsoby. Zaprvé, snižování odměny pro těžaře znamená menší množství nově vytvořených bitcoinů, což může vést ke snížení nabídky na trhu. Poptávka po bitcoinu však může zůstat stejná, nebo dokonce vzrůst, což by mohlo podpořit růst ceny. Za druhé, psychologický efekt na trh může vést k tomu, že investoři budou vnímat bitcoin jako vzácnější a atraktivnější aktivum.

Jak investovat před halvingem?

Investování do bitcoinu během období před halvingem vyžaduje pečlivý přístup, neboť toto období může být doprovázeno zvýšenou volatilitou trhu. Zde jsou některé obecné rady pro investory, kteří chtějí vstoupit do kryptoměnového trhu, zejména v době, kdy se blíží halving bitcoinu:

  • Porozumějte základům: Než začnete investovat, pečlivě si nastudujte základy bitcoinu, technologie blockchain a mechanismy halvingu. Důkladné porozumění těmto prvkům vám pomůže lépe porozumět potenciálním dopadům na cenu.
  • Diverzifikujte portfolio: Nebuďte příliš koncentrovaní na jedinuu investici. Rozptýlení portfolia snižuje riziko a chrání vás před vysokou volatilitou jednoho aktiva. Bitcoin by měl být součástí vašeho širšího portfolia, ne jedinou variantou. 
  • Stanovte si cíle a rizika: Jasně si definujte své investiční cíle a toleranci k riziku. Bitcoin je známý svou volatilitou, a proto je důležité mít realistická očekávání a vyhnout se investicím, které by mohly ohrozit váš finanční komfort.
  • Nezapomínejte na bezpečnost: Investice do kryptoměn vyžaduje pečlivé zabezpečení. Ujistěte se, že máte bezpečné a spolehlivé prostředky pro skladování svých bitcoinů. Hardwarové peněženky jsou jednou z nejbezpečnějších možností.
  • Mějte realistická očekávání: Pamatujte si, že minulý vývoj cen bitcoinu během halvingů nemusí nutně předznamenávat budoucnost. Trh je nepředvídatelný, a i když halving může být katalyzátorem růstu, není tu žádná záruka.

Pamatujte, že investování do bitcoinu a kryptoměn obecně přináší rizika a není vhodné pro každého investora. Je důležité konzultovat své investiční plány s finančním poradcem a provádět důkladné výzkumy, než se rozhodnete investovat.

Daňové přiznání online

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
PR článek

PR článek

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo