Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Sázka na energetiku může přinést slušné zisky. Nejen na tu zelenou

Václav Podzimek
Václav Podzimek
12. 7. 2023

Energetika představuje velkou investiční příležitost téhle dekády. Cest, jak na energetické revoluci zbohatnout, je víc. A překvapivě přichází i z méně očekávatelných oblastí, jako třeba z automobilového nebo chemického průmyslu.

Sázka na energetiku může přinést slušné zisky. Nejen na tu zelenou
Investovat do větrné energie je poměrně snadné, i když toto odvětví prochází momentálně krizí. / Zdroj: grgslbn / Midjourney

Odhady Mezinárodní agentury pro energii (IEA) uvádějí, že se v roce 2023 do energetiky globálně nainvestuje 2,8 bilionu dolarů (61 bilionů korun). Z toho přes 60 procent poputuje do transformace odvětví – zejména do posilování přenosové soustavy, energetických úspor, obnovitelných zdrojů, elektromobility, bateriových úložišť, vodíku a podobně. Do fosilních zdrojů ten zbytek, tedy zhruba bilion dolarů (pod 22 bilionů korun).

Ještě před pěti lety byl přitom poměr investic do fosilní a čisté energetiky stejný. Velkou roli ve změně hrají globální investice do solárních zdrojů, které se pro letošek odhadují na 380 miliard dolarů (8,3 bilionu korun) a poprvé v historii by tak měly svou výší překonat investice do produkce ropy. Investice do energetické transformace evidentně rostou a tento růst bude akcelerovat.

Globální investice zelená vs. fosilní energieIEA

Globální investice do zelené energetiky (světle modrá) a fosilních paliv (tmavě modrá),v milionech dolarů. Zdroj: IEA

Problematická je zejména produkce solárních panelů a také baterií. Okolo tří čtvrtin solárních panelů se dnes vyrábí v Číně.

Nepodceňte rizika spojená s Čínou

Energetická proměna se dá rozdělit do dvou vln. Do té první patří rozvoj bezemisní elektřiny, zvyšování energetické efektivity, elektromobilita a baterie. To vše se už děje – vznikají obrovské gigawattové projekty solárních parků a větrných farem, penetrace elektrických aut letos překročí osmnáct procent. Druhá vlna je zatím na počátku. Jedná se zejména o budování rozvodných sítí, využívání vodíku či rozvoje technologií na eliminaci CO2.

Ne každé z těchto témat je z pohledu běžného investora atraktivní. Problematická je zejména produkce solárních panelů a také baterií. Okolo tří čtvrtin solárních panelů se dnes vyrábí v Číně a v některých částech dodavatelského řetězce dominuje Čína ještě víc. Baterie mají podobný příběh - přes 75 procent výrobní kapacity se nachází v Číně.

Tam, kde jsou globálně dominantní výrobci z Číny, je pro západní firmy většinou velmi složité postavit byznys se zdravými maržemi. Investice do čínských firem jsou pak spojeny s rostoucím geopolitickým rizikem, které by investoři neměli podceňovat.

Do roku 2030 by se měla globální kapacita nově instalovaných turbín zvýšit z necelých 100 GW až na zhruba 160 GW ročně.

Ve větru je potenciál, krizi navzdory

Výroba větrných turbín je geopoliticky o něco méně komplikovaná a nabízí investorům více příležitostí. Velké projekty v západním světě stále ovládají převážně americké a evropské firmy. Klíčoví hráči v tomto odvětví – dánský Vestas Wind Systems, německý Siemens Energy (Gamesa), jakož i americký General Electric jsou veřejně kotované společnosti, stejně jako například významný provozovatel větrných parků na moři (offshore) s velkými ambicemi – dánský Orsted.

Investovat do větrné energie je tak poměrně snadné. Akcie zmíněných společností navíc v poslední letech spíše stagnovaly či dokonce klesaly, a nejsou proto drahé. Konkrétně akcie Siemens Energy klesly předposlední červnový týden po ohlášení zásadních technických problémů u již vyrobených turbín o téměř čtyřicet procent.

Toto odvětví prochází momentálně krizí, kterou způsobil překotný technologický vývoj, narušení dodavatelských řetězců, vysoká inflace a zdlouhavé povolovací procesy plynoucí ze změn v regulaci.  Z dlouhodobého pohledu jde ale o velmi atraktivní investiční potenciál.

Větší část tohoto růstu pak půjde na vrub mimopevninským, tedy offshore instalacím, jejichž objem by se měl do roku 2035 zdesetinásobit.

Výrobci transformátorů, rozvaděčů a dalších potřebných zařízení by měli z rychlého růstu investic do přenosové soustavy výrazně profitovat.

Tesla, sítě, nebo vodík?

Elektromobilita je další velké téma. A i do ní je velmi snadné investovat. Symbolem úspěchu tohoto odvětví se stala americká Tesla a objevilo se i mnoho dalších pozoruhodných startupů. Zajímavou investicí pro konzervativnější investory by však paradoxně mohly být akcie některých tradičních automobilek. Jsou vesměs velmi levné a technologický náskok Tesly v elektromobilitě rychle dohánějí. Například současná cena akcií německého Volkswagenu je po výrazném poklesu z loňského roku nižší než hodnota jeho podílu v Porsche.

Obrovské investice poputují do přenosových soustav, které musí být co nejrychleji připraveny na rozmach obnovitelných zdrojů. Dodavatelé technologií – výrobci transformátorů, rozvaděčů a dalších potřebných zařízení – by měli z rychlého růstu investic do přenosové soustavy výrazně profitovat. I z tohoto pohledu by tedy mohly být dobrou investicí akcie Siemens Energy nebo General Electric (GE). Obě firmy jsou významnými hráči v tomto odvětví. Energetická divize GE by se navíc měla příští rok stát samostatně obchodovatelnou společností pod názvem GE Vernova.

Zelená energie, investiceIEA

Roční investice do zelené energie, v milionech dolarů. Odspodu (od bledě modré): obnovitelná energie, energetická efektivita, další použití, přenosové soustavy, bateriová úložiště, jaderná energie, nízkoemisní paliva a CCUS. Zdroj: IEA

Velkým investičním tématem pro tuto dekádu bude jistě vodík. Bezemisní výroba vodíku ve velkém elektrolýzou z vody dnes téměř neexistuje. Výroba velkých elektrolyzérů tak v nejbližších letech dost pravděpodobně prudce poroste. Asi nejznámějšími zástupci tohoto odvětví jsou americké společnosti Plug Power či Bloom Energy. V Evropě pak stojí jistě za zmínku norský NEL, britská společnost ITM Power či německá firma Thyssenkrupp nucera AG, jejíž akcie budou v nejbližší době uvedeny na burzu v rámci právě probíhajícího IPO.

Lepší investicí než do výrobců elektrolyzérů a palivových článků může být do dodavatelů jejich klíčových komponent.

Vodík na houpačce

Nicméně, stejně jako před lety v solárním a větrném průmyslu, budou růst vodíku provázet velké výkyvy. Jeho výrobci budou muset dlouhodobě investovat do výroby a výzkumu obrovské sumy. Například u větru jsme už zažili velkou konsolidaci. Z původní víc než stovky výrobců před finanční krizí v roce 2009 jich dnes zbylo pouze patnáct. Lepší investicí než do výrobců elektrolyzérů a palivových článků tak může být do dodavatelů jejich klíčových komponent, jako jsou například membrány do palivových článků a PEM elektrolyzérů. Ti mohou mít mnohem lepší marže a nižší kapitálové výdaje než mají výrobci konečných produktů.

Jedním z nich je britská společnost Johnson Matthey, která má dekády zkušeností se skupinou platinových kovů a jejich využitím do katalyzátorů u aut. Johnson Matthey spolu s BASF a Umicore ovládli celý trh katalyzátorů pro výfuky spalovacích motorů. Zajišťují i následnou recyklaci použitých drahých kovů. Toto zdánlivě umírající odvětví má cenné know-how, které nyní využívá při výrobě membrán do elektrolyzérů a palivových článků. Zajímavé by mohly být také chemičky Solvay a Chemorous, popřípadě italská Industrie De Nora, firma která se zabývá elektrochemií převážně pro alkalické elektrolyzéry.

Máte ve svém investičním portfoliu firmy z energetického sektoru?

Velké plány s vodíkem má třeba i australský těžař železné rudy Fortescue. Investice do vodíkových technologií postupně navyšují i tradiční dodavatelé ropných produktů jako například BP nebo Shell. Velké vodíkové projekty budou příležitostí rovněž pro inženýrské a projektové firmy, jako je třeba francouzská společnost Technip Energies, která vyrostla na LNG.

Silný růst čeká jistě také technologii CCUS (Carbon Cature Use and Storage), která se používaná k zachytávání a využívání, případně dlouhodobému uskladnění CO2. Zde však prozatím chybí hráči kotovaní na burze a drobní investoři tak do tohoto odvětví nemohou jednoduše investovat. Mohou ale nakupovat například veřejně obchodované akcie známé kanadské investiční společnosti Brookfield Renewable. Ta je jedním z největších světových investorů do obnovitelných zdrojů energie a související infrastruktury. Nedávno uzavřela partnerství s významným hráčem na poli CCUS, kanadskou společností Entropy.

Jsme na začátku energetické revoluce. Tím spíš je ale třeba být ve střehu a investovat opatrně. Chytré sázky přinesou v příštích letech mnohým investorům slušné zisky, zcela jistě však přijdou i ztráty. Mnohé nadějné technologie neuspějí, některé společnosti neustojí rychlý růst, obrovské investice povedou časem k nárůstu konkurence a tlaku na marže. Pokud si nejste jistí, prokonzultujte to s profesionály.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Václav Podzimek

Václav Podzimek

Spoluzakladatel investičního fondu Alethes, zakladatel a jednatel společnosti March7, která působí jako odborný poradce a je zodpovědná za investiční strategii fondu Alethes. Odborník v oblasti finanční... Více

Související témata

co se děje s miliardamienergetikafosilní palivainvesticeMiliardy v pohybuvodíkzelená energie
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo