Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Akcie Facebooku zažily historický pád. Co se stalo?

Michal Hron
Michal Hron
3. 2. 2022
 7 618

Facebook zažil během čtvrtečního obchodování na burze tak obrovský pád akcií, jaký ještě nikdy žádná firma nepoznala. Během jediného dne ztratil 26 % hodnoty, v absolutních číslech 5,4 bilionu Kč. Provozovatele celosvětové sociální sítě drtí konkurence i špatné vyhlídky hospodaření.

Akcie Facebooku zažily historický pád. Co se stalo?
Akcie matky Facebooku, společnosti Meta Platforms, zažívají historický pád (ilustrační foto) / Zdroj: sf_freelance / Shutterstock.com

Akcie Facebooku, respektive jeho mateřské společnosti Meta Platforms, dnes podle všeho ztratí zhruba 200 miliard dolarů své tržní hodnoty. Suma 200 miliard dolarů odpovídá 4,3 bilionu korun,“ varoval ještě před otevřením burzy ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

A skutečně. Facebook uzavřel denní obchodování s historickou ztrátou ve výši 26 % hodnoty akcií. V absolutních číslech je to 252 miliard dolarů (asi 5,4 bilionu Kč), což s přehledem překoná i 19% propad hodnoty firmy z července roku 2018, poznamenává televize CNBC.

Kovanda toto číslo dává do kontextu s hrubým domácím produktem České republiky. Ten má podle nejnovější prognózy činit přibližně 6,6 bilionu korun. Akcie matky Facebooku tak za jediný den přišly o víc jak 80 procent hodnoty veškerého zboží a služeb, které se za celý letošní rok v Česku vyprodukují.

„Propad tržní hodnoty o 252 miliard dolarů je vůbec největší ztrátou tržní hodnoty během jediného dne kterékoli z burzovně obchodovaných společností kdekoli ve světě,“ doplnil ekonom Trinity Bank.

Proč padají akcie Facebooku?

Hospodaření firma poprvé zveřejnila pod svým novým jménem Meta Platforms, kterou se loni zastřešila. Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg tím chtěl dát najevo, že se už dávno nesoustředí jen na vývoj sociální sítě. Zisky ovšem zůstaly za očekáváním analytiků, i když z pohledu tržeb si firma nevedla zle: za čtvrté čtvrtletí vykázala 33,67 miliardy oproti odhadovaným 33,4 miliardy dolarů.

Chytré čtení na víkend

Nabízíme vychucený talíř duševní stravy. Chtěli byste každý pátek dostávat do e-mailu přehled nejlepšího inspirativního čtení, které z hlubin českého i světového čtení vyšťoural tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Chci chytré čtení

Tím hlavním problémem, který stojí za hlubokým propadem hodnoty firmy, jsou vyhlídky na další vývoj. „Matku Facebooku drtí předpověď hospodářského výsledku za první letošní čtvrtletí, která investory rozčarovala, neboť dalece zaostala za jejich očekáváním. Projevuje se v ní zejména stagnující vývoj uživatelské základny i stále dravější konkurence ze strany TikToku,“ vysvětlil Kovanda.

Firma uvedla, že letos očekává tržby o zhruba deset miliard nižší. Mimo jiné to dává za vinu změnám v přístupu k ochraně osobních údajů u telefonu iPhone americké společnosti Apple. Ty prý mají doapd na cílení a měření reklam. Inflace a další makroekonomické vlivy pak mají podle firmy dopad i na rozpočty inzerentů.

Na čtvrteční propad akcií Facebooku reagovaly i další tituly. Akcie Snapu ztrácely 23 procent, Pinterestu přes deset procent a akcie Twitteru o vic jak 5 procent.

Kam dál?

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
13
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

akcieakciové indexyburzafacebook
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo