Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ketominer o bitcoinu: Stát už pro nás nemůže nic udělat. Vemte mu kontrolu nad penězi

Josef Tětek
Josef Tětek
8. 10. 2020
 12 544

První říjnový víkend proběhl sedmý ročník konference Hackers Congress Paralelní Polis. Jedním z přednášejících byl polský cypherpunk Ketominer. Povídali jsme si o významu bitcoinu, transakčním soukromí a o provozování vlastního bitcoinového uzlu.

Ketominer o bitcoinu: Stát už pro nás nemůže nic udělat. Vemte mu kontrolu nad penězi
Zdroj: Foto: Pavel Šinagl, Paralelní Polis

Ketominer je zakladatel projektu Nodl – řešení pro provoz vlastního bitcoinového uzlu a dalších bitcoinových nástrojů. Sledovat jej můžete na Twitteru.

Jste zakladatel projektu Nodl. Čím se v něm zabýváte.

Cílem projektu je poskytovat lidem bitcoinový uzel (v angličtině full node) se všemi doplňkovými službami, aniž byste se museli spoléhat na jakoukoli třetí stranu, ať už jde o službu či server v pozadí. Jak to začalo: postavil jsem si krabičku pro vlastní potřebu a pak jsem si řekl, že by se mohla hodit i ostatním. Nodl dělá všechno, co při nakládání s bitcoinem potřebujete: backend vaší peněženky, block explorer, mixování – všechno máte ve své vlastní krabičce a nepotřebujete se připojovat na server třetí strany, kde se vystavujete riziku sledování, ať už IP či bitcoinové adresy.

Bitcoinový slovníček

Zdroj: Shutterstock

Uzel: základní bitcoinový software (dostupný na bitcoin.org), který ověřuje platnost transakcí a verifikuje dodržování pravidel protokolu. Rozlišujeme uzel těžební a netěžební, zde je řeč primárně o netěžebním uzlu, který umožňuje uživatelům používat bitcoin bez kompromisu v suverenitě a soukromí (není zapotřebí připojovat se ke službám třetích stran).

Block explorer: průzkumník bitcoinových adres, transakcí a bloků (do nichž jsou potvrzené transakce seskupovány v rámci tzv. blockchainu – řetězci bloků). Při používání veřejných block explorerů, jako je https://blockstream.info, se uživatel vystavuje riziku narušení soukromí (logicky se uživatel ptá především na vlastní adresy, které lze poté spárovat s IP adresou).

Mixování: proces anonymizace držených bitcoinů smícháním bitcoinů různých uživatelů; při správném použití zruší vazbu mezi drženými bitcoiny a IP adresou/oficiální identitou (která mohla být s bitcoiny spojena např. při nákupu na burze, která vyžaduje identifikaci uživatelů)

Proč bych měl provozovat vlastní bitcoinový uzel? Nestačí si pořídit hardwarovou peněženku, jako je Trezor, a pracovat s jejich webovou službou?

Hlavní důvod je soukromí. Nechci, aby měl tým Trezoru možnost mapovat vztahy mezi mými bitcoinovými adresami, transakcemi a mou IP adresou. Druhý důvod je, že vlastní uzel je jediné místo, kde si můžete všechno okolo bitcoinu ověřit sami: monetární politiku, platnost přijatých transakcí podle veřejně známých pravidel protokolu a tak dál.

A jaká je vaše vize v projektu Nodl? Měli by všichni mít váš uzel?

Podle mého názoru by všichni měli provozovat nějaký bitcoinový uzel. Pokud to s bitcoinem myslíte vážně a provádíte s ním transakce, měli byste provozovat vlastní uzel. Na druhou stranu když bitcoin pouze dlouhodobě držíte a neprovádíte žádné transakce, uzel spíš nepotřebujete.

Jak si mám vlastně vybrat z různých přístupů k provozování bitcoinového uzlu? Mám si koupit hotové řešení, jako je Nodl, nebo si mám uzel postavit sám?

Pokud na to máte znalosti, je nejlepší volba vzít všechno do vlastních rukou. Drobnou nevýhodou může být, že uzel pravděpodobně budete provozovat na běžném starším počítači, který bude spotřebovávat zbytečně mnoho energie. Existuje také spousta prostoru pro chyby, pokud nemáte dostatečné znalosti. Minimálně byste se měli orientovat v základní administrativě linuxového serveru. Jakmile se pokusíte kromě bitcoinového uzlu rozjet i další nástroje jako jsou lightning uzel, BTCPay server, block explorer atd., narazíte na problémy v kompatibilitě. Firmy prodávající hotové uzly v krabičce se starají o to, aby nástroje fungovaly i po různých aktualizacích.

Josefovo Krypto

Seriál Krypto: Josef Tětek na Finmagu

V seriálu Krypto Josefa Tětka si přečtete, jak se psala historie kryptoměn: zavírání tržiště Silk Road, pohřbívání bitcoinu zaživa, jeho štěpení, pátrání po jeho otci, jiné coiny... Račte tudy do prvního dílu, v něm jsou odkazy i na všechny další:

Bitcoin měnou roku. Cena vzrostla o 130 procent

Nodl nodeZdroj: Nodl

„Krabička“. Uzel Nodl One

Nabízíte také hostované uzly, což laicky znamená, že nemusím mít doma neustále běžící krabičku, stačí si ji od vás pronajmout. To se jeví jako dobrá služba, má i nějaké nevýhody?

Myšlenka hostovaného uzlu je následující: pokud nemůžete provozovat uzel z domova nebo domov ani nemáte (protože jste digitální nomád), stále můžete mít k dispozici vlastní uzel. Nabízíme uzly běžící na virtuálním serveru. Hypotetická nevýhoda tu samozřejmě je: jelikož k serveru máme fyzický přístup, máme teoreticky přístup i k vašim datům. Musíte nám věřit, že jsme dobří cypherpunkové a nezneužijeme toho. Servery provozujeme v jurisdikcích, kde má policie omezená práva vstoupit do datového centra a shromažďovat data, jednou takovou jurisdikcí je Švýcarsko. Do budoucna bychom rádi nabídli čistě fyzickou verzi služby – každému uživateli bychom pronajmuli samostatný fyzický server, který bude zašifrovaný a heslo pro odblokování bude znát jenom uživatel. To je rozdíl mezi fyzickými servery a virtuálními servery – virtuální servery jsou také šifrovány uživatelem, ale když je uživatel odemkne, můžeme k datům přistupovat i my. U fyzických serverů už nemůžeme obsah prohlížet. Na fyzickém serveru chceme mít kill switch: když server fyzicky otevřeme, jeho obsah bude automaticky vymazán.

Jaká je poptávka po uzlech? A je lepší, nebo horší, než jste očekávali?

Popravdě jsme neměli moc vysoká očekávání. Se spoluzakladatelem jsme projekt financovali sami, takže jsme nečelili žádnému tlaku prodávat hodně jednotek. Poptávkou jsme byli příjemně překvapeni – je dokonce tak velká, že vyjednáváme s externími investory, abychom mohli vyrábět víc kusů. Po uzlech je slušná poptávka a mám dojem, že kdybychom měli plný sklad uzlů, rychle by se po nich zaprášilo.

Na základě vaší přezdívky usuzuji, že bitcoin i těžíte. A od nově příchozích často slyšíme: „Jak mohu začít těžit bitcoiny?“ Je ještě možné těžit bitcoiny v domácích podmínkách?

V zásadě je to jako s jiným podnikáním: musíte mít smysluplný plán. Nejlepší je, když máte elektřinu zdarma či téměř zdarma (například z jinak nevyužité elektřiny z obnovitelných zdrojů) – pak rozhodně těžit můžete. Nemáte-li elektřinu zdarma, lze také najít funkční model, který alestojí na dlouhodobém přístupu k bitcoinu. Jednoduše těžbu pojmete jako přeměnu elektřiny na anonymně získaný bitcoin – při těžbě se nemusíte nikomu identifikovat, máte tak naprosto „čisté“ bitcoiny. Nemusíte být nutně ziskoví z dnešního pohledu, protože dnes ani neplánujete prodávat. Když akumulujete bitcoiny tímhle způsobem, je pro vás důležitá cena za pět a víc let.

Nyní obecnější otázka: jaký je podle vás význam bitcoinu? Proč by se měli lidé o bitcoin zajímat?

To je jednoduché, jedná se o odluku peněz od státu. To je ten nejlepší důvod. Při úspěšné odluce peněz od státu dost možná zanikne i stát samotný. Pokud vezmete státu moc nad penězi, ztratí do značné míry akceschopnost. Viděl jsem analýzy vyhodnocující efektivitu ve využití státních příjmů: když zaplatíte deset eur na daních, na něco užitečného nakonec doputuje pouze jediné euro, zbytek spotřebuje státní administrativa. Bez inflační daně stát nepřežije.

Odluka peněz od státu

Bitcoin. Odluka peněz od státuZdroj: Josef Tětek

Zajímá vás bitcoin z ekonomického a historického hlediska? Josef Tětek vydal v září knihu Bitcoin: Odluka peněz od státu, ve které vysvětluje význam bitcoinu coby nových peněz lidstva.

E-book je dostupný v různých formátech na Odlukapenez.cz.

Odluka peněz od státu se státu moc líbit nebude. Moc nad penězi je pro stát cenné privilegium, kterého sebez boje asi nevzdá. Jaký je podle vás nejtemnější scénář?

To záleží na zemi nebo dokonce regionu. Například Švýcarsko je federace a přístup k bitcoinu je v různých kantonech velmi odlišný. Některé země můžou bitcoin zakázat, ale co to ve skutečnosti znamená? Tak jako tak nechci, aby stát v prvé řadě vůbec věděl, že nějaké bitcoiny vlastním, takže pokud jejich vlastnictví zakážou, je mi to fuk.

Bitcoin může být také blokován na úrovni protokolu u poskytovatelů připojení (ISP) nebo skrze obdobu velkého čínského firewallu, ale nakonec si – stejně jako život – najde cestičku. K dispozici jsou nástroje jako VPN, tunely, satelity a další. Obecně bychom měli přemýšlet o budování bitcoinové infrastruktury, která je co nejvíc nezávislá na jednom typu přenosu dat, abychom mohli kdykoli přejít na jiný. V nadcházející aktualizaci Nodlu budeme mít režim, který vám umožní stahovat bloky přes satelitní připojení (s pomocí Blockstream satelitu).

Pokud jsem „v bitcoinu“ nový, na co bych měl pamatovat? Co mám nebo nemám dělat?

Hodně záleží na osobním rizikovém profilu a ochotě riziko podstupovat. Někteří lidé nemají problém nakupovat na burze s plnou identifikací, s deklarací svých bitcoinů daňovému úřadu a tak podobně. A to je v pořádku, existují lidé, kteří rádi platí daně.

Jedna věc je ale v bitcoinu univerzální, ať už máte jakýkoli postoj ke státu a daním: nemáte klíče, nemáte bitcoiny. To znamená, že nesmíte nechávat bitcoiny na burze, nebo je držet v online peněžence, kde je může někdo ukrást či konfiskovat. Pokud jde o hardwarové peněženky, existují dva druhy: ty, které nejsou příliš bezpečné, a ty, které se těžko používají. Nejlepší hardwarové peněženky jsou Cobo vault, Coldcard Mk3, Trezor T a Ledger S. Coldcard je pravděpodobně nejlepší z hlediska bezpečnosti a soukromí, protože se nepřipojuje k žádnému vzdálenému backend serveru a nutí vás provozovat vlastní bitcoinový uzel.

Nový Finmag za týden!

Nový Finmag!Zdroj: Shutterstock

„Dlouho jsem byl fanouškem krypta coby odvětví. S nadšením jsem sledoval vývoj kryptoměn Monero, Grin a Zcash pro anonymní platby, Etherea, EOS a Polkadotu pro všemožné experimenty, Maidsafe, Sia a Storj pro decentralizovaný internet. Nakonec jsem ale dospěl k názoru, že kromě bitcoinu nemá nic dlouhodobě smysl,“

píše Josef Tětek ve svém pravidelném kryptosloupku v magazínu Finmag, jehož 140 stránek míří do schránek a do trafik právě za týden.


Dál v čísle třeba:

Robert Vlach o svobodě a podnikání. Zajímavý postřeh: možná nemusíš pravidla respektovat, ale napřed je musíš umět a porozumět jim.

Fyzik Jan Kulveit z Institutu budoucnosti lidstva v rozhovoru s Michalem Kašpárkem o rizicích, která pro lidstvo může představovat umělá inteligence, o vyčíslování pravděpodobnosti rizik a samozřejmě i o viru.

Až se vám na cestě bude zdát, že byste snesli silnější auto, prostě si zaplatíte odblokování koní navíc. Vojtěch Dobeš o tom, že auta se čím dál míň budou lišit hardwarem. Rozdíl bude v softwaru.

Předplatné!

Jaký je regulační režim ve Francii, kde v současné době žijete?

Kupříkladu v kontrastu s Českou republikou ve Francii nejsou téměř žádné bitcoinové bankomaty, v celé zemi možná tak dva. Ale s bankomaty to je ve Francii obecně složité, nejsou tu žádné volně stojící bankomaty jako v jiných zemích, musí být součástí bankovní pobočky.

Máme jednu francouzskou burzu bitcoinů, na které není téměř žádný objem. Daňový režim je velmi nejasný a je v zásadě libovolný v závislosti na jednotlivých daňových úřadech. Pokud se pokusíte odvést daň ze zisku při prodeji bitcoinů, vyměří vám 30–70procentní sazbu. Pro zdanění obchodu s bitcoiny nejsou žádné jasné direktivy, takže jste odkázáni na úsudek konkrétního finančního úřadu.

Francouzské banky mají vůči bitcoinu velmi negativní postoj. Jakmile zjistí, že děláte cokoli byť jen okrajově souvisejícího s bitcoinem, přijdete o účet. Příklad: ve Francii se konala konference s názvem Breaking Bitcoin. Organizátoři zaplatili rezervaci hotelu bankovním převodem. Šlo se o vyšší částku, a když banka kontrolovala platnost převodu, zeptala se na účel platby. Organizátoři uvedli, že jde o platbu za konferenční prostor, banka se zeptala, o jakou konferenci jde – a jakmile zjistila, že se jedná o bitcoinovou konferenci, přišli organizátoři okamžitě o svůj účet. Jen kvůli platbě za hotel v rámci konference s „podezřelým“ tématem.

Myslíte si tedy, že by bitcoinisté měli usilovat o změnu regulatorního prostředí, anebo budovat zcela paralelní bitcoinový systém?

Myslím, že už dávno pominul moment, kdy by pro nás stát mohl udělat něco užitečného. Měli bychom se plně zaměřit na budování služeb mimo státní systémy. Ignorujme stát. A čím víc lidí se do paralelního systému zapojí, tím méně lidem to způsobí potíže.

Jaký je váš názor na to, že burza Kraken získala v USA bankovní licenci? Je to krok správným směrem, nebo naopak?

Jako uživatel Krakenu se obávám, protože tímto krokem se burza přibližuje k přísnějšímu regulatornímu režimu, kam patří sledování všech uživatelských transakcí a podobně. Kraken v minulosti chránil data svých zákazníků před daňovým úřadem; myslím, že to se po získání bankovní licence změní.

Uvádíte o sobě, že jste „full stack person“. Co to znamená?

Znamená to, že dělám všechno od elektroniky po kódování, infrastrukturu, sítě. Pro mnoho lidí začíná full stack na frontendu a končí v backendu, pro mě končí v kabeláži. Myslím, že porozumění tomu, jak věci fungují na úrovni elektroniky, pomáhá při vývoji lepšího softwaru.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
8
+

Sdílejte

Diskutujte (76)

Vstoupit do diskuze
Josef Tětek

Josef Tětek

Ekonom s dlouhodobým zájmem o podstatu peněz a bitcoin. Brand ambassador hardwarové peněženky Trezor. Tvůrce Stackuj.cz Podcastu. Autor knih Nepřátelé státu, přátelé svobody a Bitcoin: Odluka peněz od... Více

Související témata

bitcoinkryptoměnyparalelní polis
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo