Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Evropa je opatrnější

František Mašek
František Mašek
19. 3. 2008

Přestože se majetek investičních a podílových fondů v řadě západoevropských zemí snížil, Evropa si celkově znovu polepšila. Platí to hlavně pro středoevropské a severské státy. Opět se zvýšil i zájem o fondy registrované z daňových důvodů v Lucembursku nebo Irsku.

Evropa je opatrnější
Nejistá situace na akciových trzích přispěla koncem minulého roku k odlivu peněz z akciových fondů prodávaných v 25 evropských zemích, které jsou členy Evropské asociace fondů a asset managementu (EFAMA).

Růst úroků se negativně projevil ve výsledcích a následně také zájmu o dluhopisové fondy. Výrazně naopak stoupla popularita fondů peněžního trhu. Rostoucí oblibě se těšily smíšené fondy, rekordní příliv peněz směřoval do fondů hedgeových fondů a speciálních fondů  pro institucionální investory.

Výsledky řady evropských zemí, zejména Itálie, přitom negativně ovlivnila rostoucí konkurence bankovních depozit a strukturovaných produktů.

Jak dále vyplývá z nedávno zveřejněných údajů EFAMA, navzdory zhoršení situace na finančních trzích v druhé polovině minulého roku se loni objem aktiv spravovaných evropskými fondy zvýšil o 400 miliard na 7,93 mld. eur. Objem čistých prodejů podílových listů fondů (prodeje minus zpětné odkupy) byl ale ve třetím a čtvrtém čtvrtletí záporný.

Čistá aktiva standardních evropských podílových fondů, odpovídajících směrnici UCITS, stoupla o 4,2 % na 6,2 bilionu eur, zatímco speciální fondy, které investují podle jiných kritérií než UCITS, si polepšily o 5,3 % na 1,72 bilionu eur.

UCITS: Fondy určené k veřejné distribuci s přesným omezením investic a pravidel rozložení rizika. Investují do cenných papírů registrovaných na veřejných trzích v souladu se směrnicí z roku 1985 o koordinaci právních a správních předpisů týkající se UCITS (Undertaking for Collective Investment in Transferable Securities).

Perspektivy pro letošní rok zůstávají nejisté. Podobně jako v České republice i jinde  Evropě klesá zájem o rizikovější produkty. Ve střednědobém horizontu by ale měl vzrůst zájem o akciové a dluhopisové fondy.

Zajímavé jsou dva postřehy EFAMA. V souvislosti s růstem asijských ekonomik poukazuje asociace na to, že fondy UCITS mohou zaznamenat další příliv peněz od Asiatů. Podle Asociace navíc zřejmě kvůli nedostatečně rozvinuté kultuře investování do akcií jako způsobu, jak se zajistit na důchod, klesaly akciové investice v Evropě  daleko více než v případě USA.

Z téměř osmi bilionů eur, které spravují evropské fondy, připadá plných 26 % na ty, které jsou registrovány z daňových důvodů v Lucembursku. Podíl francouzských fondů na celoevropských aktivech činí 19 %, Německa 13,1 %, Irska 10,2 % a Velké Británie 10,1 %.

Fondy registrované podle české legislativy spravují majetek ve výši 6,1 mld. eur, což stále představuje z evropského hlediska zanedbatelný podíl ve výši 0,1 %. Jejich bilanci v posledních měsících výrazně zlepšovaly hlavně zajištěné fondy.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo