Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Atentát na stavebko

Lada Kičmerová
Lada Kičmerová
9. 8. 2010

Nečas říká, že to nedělá rád, ale udělat se to musí. Stavební spořitelny straší kolapsem systému, ale nenadělají nic. Kalousek dělá, že počítá úspory… A ekonomové? Ti tvrdí, že to je krok správným směrem, ale že jedna vlaštovka léto nedělá. O čem je řeč? O změnách ve stavebním spoření a úvěrech na bydlení, které z uměle zvýhodňovaného produktu dělají průměrnou alternativu.Podraží ale i hypoteční půjčky a úvěry ze stavebního spoření.

Atentát na stavebko

Média o chystaných změnách referují s oblibou. Stavební spoření je totiž produkt veskrze lidový, jednoduchý a masově rozšířený. V červnu tohoto roku statistikové evidovali celkem 4 933 000 smluv. Stavebko tak má v Česku opravdu každý druhý. Divte se pak novinářům, že kolem chystaných reforem spustili takový humbuk. Vždyť jde jen o peníze poloviny národa.

I na Finmagu se o navržených úpravách již psalo. Stále se ale objevují nové a nové informace a spekulace. Posledním krokem zatím bylo středeční (4.8.) zveřejněníNávrhu programového prohlášení vlády, které se ke změnám v oblasti úvěrů na bydlení a stavebního spoření opět vrací.

Jaké změny tedy v tuto chvíli připadají v úvahu?

  • Poloviční státní příspěvek. Je téměř jisté, že dojde ke zdanění státního příspěvku 50% daní. Majitelé smluv nových i těch stávajících tak budou nadále inkasovat od stavební spořitelny pouze příspěvek v poloviční výši (2500 Kč u „starých“ a 1500 Kč u „nových“ smluv).

  • Zdanění výnosů. Nová vláda mluví i o redukci rozbujelých daňových výjimek a daňových úlev. Právě zhodnocení prostředků na stavebním spoření bylo doposud od daně osvobozeno, na rozdíl od spořicích účtů nebo bankovních vkladů. Nyní by tyto výnosy byly daněny standardní 15% sazbou. Více se dočtete v článku Stavebko: Zrušit nebo spořit dál? od Jana Stuchlíka a v textu Stavební spoření: Stát dal, stát vezme! od Martina Moravce. Oba texty byly publikované na Finmagu.

  • Účelovost na nové smlouvy. V programovém prohlášení nalezneme i větu: „Státní podpora stavebního spoření bude omezena na polovinu u všech stávajících i nově uzavřených smluv. U nových smluv pak bude omezeno použití finančních prostředků výhradně na účely bydlení.“ Nakonec to tedy vypadá, že vláda zasadí novým zákonem stavebnímu spoření hned trojí ránu. Kromě snížení příspěvku a zdanění výnosů také podmíní čerpání státního příspěvku na nových smlouvách účelem - bydlením. Zatímco doposud jste mohli peníze po uplynutí vázací lhůty i se státním příspěvkem a úroky klidně vybrat a třeba propít v hospodě, teď budete muset investovat do střechy nad hlavou. Podobně jako je tomu již dnes u úvěrů ze stavebního spoření a standardních hypoték. Podmínka účelovosti u spoření povede k dalšímu poklesu zájmu o stavební spoření. Nejenže bude méně vynášet, ale navíc již nebude „na cokoli.“ Spořitelnám by tak bez dalších zásahů z jejich strany (například zvýšení úroků z úspor, zrušení poplatků atp.) dříve či později vyschl zdroj peněz pro úvěrování.

  • Zrušení odpočtů úroků od základu daně. Paralelně v souvislosti s úvěry na bydlení a omezováním daňových výjimek se mluví také o zrušení možnosti odpočtu úroků zaplacených na hypotéce od základu daně. Zákon dnes umožňuje touto cestou ušetřit až 45 tisíc korun ročně, reálně ušetří dlužník u milionového úvěru na dvacet let v prvním roce zhruba 7-8 tisíc korun.

Nejasností přibývá

Zatím se však pohybujeme stále v rovině návrhů a spekulací. Spousta věcí není jasných a bude třeba vyčkat konkrétní podoby nového zákona. Například není jisté, „kam až“ se bude danit. Poloviční příspěvek zřejmě budeme dostávat až od příštího roku (kdy bude připisován příspěvek za vklady v roce 2010) a uplynulých let se již změna nedotkne. Zdanění 15% sazbou by se však mohlo dotknout i všech historických výnosů. Pokud tomu bude skutečně tak, pak by měli všichni majitelé starých smluv s již uplynulou vázací lhůtou rychle zvažovat vypovězení smlouvy (přičemž je třeba počítat s výpovědní lhůtou tři měsíce). Výklady míry retroaktivity se ale v těchto dvou bodech rozchází.

Jasno není ani u možného zrušení odpočtu úroků od základů daně. Všude se mluvilo jen o hypotékách, je ale pravděpodobné, že by se změna týkala všech úvěrů na bydlení, na které se nyní možnost odpočtu vztahuje, tedy i na řádné a překlenovací úvěry ze stavebního spoření. Jinak by omezování daňových výjimek a odpočtů nemělo smysl.

Nečasova univerzální úleva

V té souvislosti ale Petr Nečas začal zmiňovat zavedení jakési univerzální úlevy na bydlení, na kterou by měli nárok všichni, kteří „bydlí a platí daně.“ Podpora vlastního bydlení také nadále zůstala jako možná daňová výjimka v programovém prohlášení: „Vláda zruší většinu stávajících daňových výjimek s výjimkou podpory vědy a výzkumu, rodin s dětmi, odpovědnosti vůči slabým a potřebným, vlastního bydlení a odpovědnosti vůči vlastnímu vzdělání a stáří.“

Ať to dopadne jakkoliv, je jisté, že atraktivita stavebního spoření pro účely spoření klesne. Otázkou zůstává, jak moc. Stavební spoření a úvěry na bydlení zkrátka vstupují do nové éry. Pod heslem šetřit, šetřit, šetřit razí vláda změny, které přinutí finanční instituce k vlastní aktivitě při získávání klientů. Štědré státní podpoře vysychají kohoutky a buřinky, lištičky i pes mopy budou muset předvést, co umí.

Více se o nadcházejících změnách ve stavebním spoření dočtete v exkluzivním rozhovoru s Tomášem Prouzou: Spořicí účet místo stavebka? Chyba!

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Lada Kičmerová

Lada Kičmerová

Absolventka žurnalistiky a mediálních studií na FSV UK a programu MBA na Vysoké škole ekonomické v Praze. Ještě během studií nastoupila v roce 2006 jako redaktorka do finanční rubriky Lidových novin, kde... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo