Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ještě jednou o apokalypse

Aleš Tůma
Aleš Tůma
13. 11. 2009

Všichni už o tom slyšeli: peak oil. Ropný zlom. Podle této teorie těžba ropy brzy dosáhne (nebo už dokonce dosáhla) vrcholu a pak už bude jen klesat a klesat a klesat. Čekají nás přestřelky u vysychajících benzínových pump?

Ještě jednou o apokalypse

Je zajímavé, že si dnes můžeme vybrat, které z protichůdných apokalyptických vizí budeme věřit. Podle jedné nám dojde ropa, podle druhé se za pomoci fosilních paliv za živa upečeme. Ale vsadil bych si spíše na upečení, paliva totiž hned tak nedojdou.

Lidstvo totiž disponuje nevyčerpatelným zdrojem, kterým je jeho vlastní kreativita. Pavel Kohout ve Financích po krizi trochu skepticky namítá: "zkuste natankovat do nádrže 60 litrů poznání". Ano, státy raději než vědu financují sociální výdobytky. Kacířská otázka je, jestli to pro samotnou vědu není spíš dobře. Každopádně na výzkumu nových paliv se intenzivně pracuje. A protože zásoby tradičních paliv skutečně nejsou nekonečné, finanční motivace k hledání nových zdrojů energie je zjevná.

Tento týden američtí výzkumníci z National Fusion Facility provozované společností General Atomics oznámili nové přelomové poznatky o jaderné fúzi. Ta se tak posouvá o malý krůček směrem od drahé utopie k použitelnému řešení.

Slibně vypadá i vodík, i když ne tak slibně jako v představách naivních redaktorů, podle kterých auto na vodík "neprodukuje žádné emise". Energeticky náročná výroba vodíku samozřejmě v současnosti emise produkuje, a to značné. Vědci ale zkoumají možnost použít k ní bakterie či řasy. (Musíme doufat, že vyvinou technologii méně náchylnou k explozím než některé stávající bioplynové stanice).

Pracuje se i na využití metanu z mořského dna. To je trochu paradox, protože součástí katastrofických předpovědí je i to, že globální oteplování zmrzlý a stlačený metan (hydrát metanu) ze dna oceánů uvolní. A to potom bude teplíčko, protože metan je mnohonásobně účinnější skleníkový plyn než CO2. Pokud takový scénář skutečně hrozí, možná by dávalo smysl metan preventivně vytěžit a za vzniku méně škodlivého CO2 spálit?

Problémem těžby metanu je jeho rozptýlenost, podobně jako v případě ropných písků tedy půjde o těžbu drahou. Ovšem pokud bude společnost v budoucnu celkově bohatší, bude si moci dovolit i dražší technologie. Na projektu komerční těžby metanu z hydrátů už pracuje Japonsko...

Takže do nádrží bude co tankovat i v budoucnu a Al Gore spolu se zástupem dalších politiků a aktivistů bude moci dál létat z jednoho konce planety na druhý a vyzývat k šetření palivem... Předpovědi konce světa jsou v módě přinejmenším od roku 999. Zatím se vždycky mýlily a mnohé nasvědčuje tomu, že se budou mýlit i nadále.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo