Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Ještě jednou o apokalypse

13. 11. 2009
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Protože se jedná o mé oblíbené téma, kterým jsem se nedávno zabývala, připojím pár poznámek. Oil peak spojujeme především s čísly, která vyjadřují změnu spotřeby a změnu těžby. O relevantnosti Hubbertovy teorie se hovoří od roku 1956 a vždy byli zastánci i odpůrci. Podle zastánců zlomu dosáhly USA (v roce 1971), Indonésie (1997), Austrálie (2000), Norsko (2001) a Mexiko (2004). Podle statistik BP 27 ze 49 států v roce 2008 těžbu meziročně snížilo. Za svým vrcholem by měla být i Saúdská Arábie, na jejímž území se nachází největší ropné pole Ghawar (to se za polovinu mělo dostat v r. 2007). Nárůst těžby zatím pokračuje na Blízkém východě a v Africe, poměrně expanzivně se chová i Rusko se svým ložiskem Vankor. V roce 2005 se světové zásoby odhadovaly na 164 miliard tun. Toto množství by při současné těžbě 3.9 miliard tun ročně mělo vystačit na více než 40 let (zdroj: J. Blažek. Základní zpracování a využití ropy). Ze studie World Energy Outlook vyplývá, že do r. 2030 bude třeba uvést do provozu nové kapacity, které zvládnou poskytnout 64 mld. barelů za den, aby se udržela těžba na úrovni 2007. Problémem dnes je především náročnější těžba méně kvalitní ropy v špatně přístupných ložiscích. Objevují se i nová pole, např. Tiber v Mex. zálivu nebo na JV pobřeží Brazílie, ale asi to zatím stále nestačí. K alternativním zdrojům jsem mnoho info nenašla, takže budu za rozšíření obzorů ráda. Jak se např. nahradí ropa v letecké dopravě? Osobně jsem spíš mírně skeptická.

Nahlásit

-
0
+

Je hezké mluvit o nevyčerpatelnosti lidské kreativity, nicméně realita je taková, že skoro všechny státy se snaží seč mohou, aby přechod na alternativy k ropě znepříjemnily. Nemyslím jen Ameriku, která podniká invaze na Střední východ, aby si zajistila přístup k ropným polím. Ale i takové Česko, které utrácí těžké peníze za nové silnice a dálnice, a schvaluje takové zákony, aby Češi byli co nejvíce závislí na autech? Které úmyslně brání volnému vstupu a konkurenci v železniční dopravě?

Nahlásit

-
0
+

Pane Tůma, Vaše slepá víra nám nádrže nenaplní, pole nepohnojí ani nástroje nevyrobí. Vysmívání Al Gorovi i dalším, zdvihajícím varovně prst, může provádět člověk na úrovni malého dítěte, nikoli však člověk, který chce skutečně hodnotit reálnou možnost toho, že nastal ropný zlom a jaké by to mělo následky.

Nahlásit

-
0
+

Souhlasim, a navic jeste dodam,ze to, ze jsme se zatim dovedli vytahnout pomoci technologie z ruznych problemu, nezmena, ze se nam to podari v budoucnu. Vira v tom ze to tak musi byt je krasnym prikladem survivorship biasu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Aleši, bohatá společnost má tendenci řešit důsledky problémů. Problémů tak v bohaté společnosti paradoxně přibývá, nikoliv ubývá (např. nemoci řeší stále nákladnější léčbou, nikoliv bezplatnou prevencí). Finance jsou až důsledek, nikoliv příčina. Co je vůbec cena vyjádřená penězi? Jen názor. Reflektuje cena 100% reálnou situaci statků nebo služeb? Nikoliv, jelikož je to jen názor. A i kdyby reflektovala, prodávající musí přidat nadhodnotu, aby vytvořil zisk. Pouze z pohledu financí si může člověk pouze myslet, ale ví až zhodnocením reálného stavu. V našem světě je vše postaveno na cenách. Tedy onen peak oil nebo apokalypsa se promítne do našich reálných životů pomocí cen až již bude pozdě. Finance vám nedají 100% pravdu nebo skutečné varování, jen spekulativní reflexi. Jestliže žijeme ve společnosti, jejíž koncentrace je většinově zaměřena na ceny, nikoliv na reálné hodnoty, následně se i život stává jedním velkým nedorozuměním. Když se dostaneme kvůli naší nevědomosti do problémů, máme tendenci je řešit penězi (myšlením), nikoliv od příčiny (věděním), místo odkud skutečně pramení. Lidé na zdravotnickém rezortu řeší, jak snížit stále rostoucí náklady na zdrav. péči. Přijďte za nimi, ukažte jim jednoduché, ověřené, bezplatné řešení - veganství. Pravděpodobně vás nebudou chápat, jelikož problém neřešíte penězi. Stejně tak bohatá společnost nevyřeší budoucí závažné ekologické problémy (pokud nepřejde na veganskou stravu), jak se domníváte v tomto článku.

Nahlásit

-
0
+

Tak v tomhle podvádí každý. Saudská Arábie uvádí od 70. let stejné zásoby ropy, ačkoliv neprovádí téměř žádný průzkum. A přitom těží ve velkém.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Aby náhodou ten ropný zlom nenastal překvapivě brzy. Viz dnešní zprávy: "Mezinárodní energetická agentura (IEA) úmyslně tvrdí, že je na světě více ropy než ve skutečnosti. Uvedl to britský deník Guardian. Podle informací listu agentura nadhodnocuje pravděpodobnost objevení nových ropných zásob a snižuje na papíře úroveň vyčerpání současných nalezišť."

Nahlásit

-
0
+