Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: O lidi tu nejde, jen o politiku. Potravinové kvóty ženou Česko z Unie

25. 1. 2021
 12 904
62 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Jestli to EU zatrhne, tak by nějaký moudrý julda v naší vládě mohl přijít s alternativním "řešením": Každý si může "svobodně" koupit i zahraniční potravinu, ale to ho nezbaví povinnosti platit (i) za tu domácí.

Podobně funguje stání televize a rozhlas: "Nekoukáš na ČT, platíš si Netflix? No stejně musíš platit ČT!"

Funguje tak i juldistický penzijní systém: "Nestojíš o erární penzi? Stejně na ni musíš platit a až z toho, co ti po oškubání zbude, si může spořit-investovat jinak."

Když je podle juldů tržně-konformní i manipulace s měnou, centrální plánování úrokových měr, atd... tak tohle se v jejich podání pod přirozený trh v pohodě vejde taky, ne?

Nahlásit
-
26
+

Nejméně oblíbený příspěvek

To bylo obránců tržní svobody zákazníka, když EU zakázala nazývat bílou šmakuládu máslem a destilovaný výluh nahnilých brambor rumem! A najednou všichni libertariáni přešlápli na vlasteneckou nohu, že je třeba ochránit české výrobce. Což motají do slovního salátu na téma hodné regulace narovnávající pokřivený trh.
Ve skutečnosti se akorát snaží nacpat do koalice Babišovi, dokud je tam místo, ČSSD poslední dobou nějak zhubla.

Nahlásit
-
-6
+

Diskuze

EU má mraky vnitřních problémů, a bude to skřípat mnoho desítek let v budoucnu. Ovšem sny o tom, že se vše restartuje, začne se od nuly, a jen na základě ekonomických, rovnoprávných vztahů, že se vrátíme zpět k ES. To je iluze. Země jako ČR by to totálně zdevastovalo, vytřeli by si s námi pozadí. Stačí si vzpomenout jak naši bohatí sousedé využili lumpárny o volném pohybu pracovních sil, na 7 let. Dnes by se s námi nepárali vůbec, jsme pro ně v brajglu žijící šašci.
Tak jako se integruje a propojuje zbytek světa, poběží to i v EU, protože ty bohaté a vyspělé země EU nestojí o bezvýznamnost. České švejkování na to nemá žádný vliv, my se jen neustále střílíme do všech nohou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Je to jako s mým podnikáním, abych si mohl vyhazovat z kopýtka a dobře zabezpečil svou rodinu, musím prostě vydělat peníze. Dostat zakázky a proplacené faktury. Takže když třeba přijdu o 10% zakázek, nepoloží mě to, stále bych žil lépe než většina místní populace. Ale věřte, že by to zabolelo.

To stejné bude u UK. Jenže tam to neodnesou ti bohatší, ti se již dávno zařídili a těší se jak koupí levnější nemovitosti. Tam to odnese běžná populace, a sranda je, že nejčastěji v místech kde nejvíc hlasovali pro Brexit.

Jinak kam budou Němci vyvážet? Přece stále do UK, oni mají uvnitř UK nějakou konkurenci, ne oni tam mají své fabriky, které logicky omezí. Protože subdodávky z těchto fabrik již nebudou splňovat podmínky pro export např. do Japonska, Kanady ale hlavně dovnitř EU. Ovšem UK Brexitem nezvýšila konkurenceschopnost nebo zakázky pro své vlastní firmy. Jen prostě to zboží z EU tam bude o něco dražší, tudíž utrpí i firmy z EU.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

UK má cenu řešit za 5 - 7 let, v té době bude mít podepsanou přidruženeckou smlouvu s EU, tak jako Norsko nebo Švýcarsko a bude do fondů EU platit jak mourovaté. O výjimkách co měli v EU si budou moci nechat zdát. Ale to uvidíme až časem. Jinak v tom právě spočívá svoboda a volnost každého z nás. V této zemi se to již několikrát řádně pokazilo, a k dalším problémům není daleko. Tak by mě opravdu zajímalo kam pak emigrují místní zastánci volného trhu, pravice a svobody. Zda zavrhnou do socializmu mířící Německo, Dánsko, Rakousko, Francii, ..... nebo snad i ty USA, a raději si pro další život a své děti vyberou svobodné země jako Somálsko, Albánii, Mexiko, ..... Jasně, třeba v té jihovýchodní Asii je to z hlediska svobody parádní, žádné živnostenské úřady, žádná hygiena, památkáři, ČOI, co nám znepříjemňují život.

Já tam klidně budu 2 roky žít, je tam krásně, ale jen když nadále budu vydělávat na firmách z ČR nebo EU. Co teprve ten hrozný Singapur, to je socík jak poleno, samý zákaz a kontrola, přímo peklo na život :))) Ale mě se tam moc líbí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

My víme:
Střílení na hranicích ne, to byl přehmat. Ale znárodnění a centrální plánování bylo super.
Mnohé se udělalo dobře, investovalo se do infrastruktury, postavilo se metro, byla plná zaměstnanost.

Richard Ransdorf

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Za mne je vec jednoduchá.

Můžeme řešit tisíc a jeden problém soužití v EU a vždy, v konečném důsledku, narazíme na tutéž překážku. Jedná se o technický systémový problém, nikoli politický či jakýkoliv jiný. Natolik nesourodé prvky (jednotlivé státy) nemohou být homogenizovány do jednotných struktur a vztahů, které jsou těmto prvkům téměř geneticky dány. Snaha harmonizovat tyto prvky proti jejich přirozenosti přináší natolik velkou režii, při minimální nadčasové účinnosti, že ten systém nutně vykazuje mimořádnou nestabilitu. A můžeme se bavit o daních, disciplíně, pracovitosti, zodpovědnosti, sociálním cítění, kultuře, historii či čemkoliv jiném, vždy, pokud takový atribut položíme na národnostní (státní) mapu Evropy, uvidíme ten propastný nesoulad v preferencích takového atributu. Názor můžeme mít jakýkoliv na cokoliv, ale ten absolutní nesoulad je objektivně dán. Nevidět ho je ignorantství.

Nahlásit

-
1
+

To ano, ale tento ne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

1. Export UK do EU činil v roce 2019 43% celkového exportu.
2. S výjimkou Irska všechny státy EU vyvážejí do UK více, než odtud dovážejí. Koho tedy případné vzájemné restrikce poškodí více?
3. Proč si myslíte, že státy EU najdou náhradu za "krouhnuté" exporty snadněji ne UK???
4. Například export německého automobilového průmyslu do UK činí něco přes 20mld euro. Kam to podle vás budou Němci vyvážet, když budou narušeny obchodní vztahy UK-EU? Myslíte, že to německá automobilová lobby vůbec dopustí?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

Ale podporujete podobné státní zásahy (regulace, zákazy, příkazy, dotace, kvóty, vyvlastňování a vynucené monopoly) jinde.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Vy to tam sázíte, jak vám to přijde pod ruku, že? Povinnosti by zůstalY, dotace se snížilY, nejsme tu jen ženy, tak jsme bylI...Sem tam nám to každému občas uteče, ale tohle už bolí číst...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Tak tvrdit, že zprzněná zemědělská politika EU dotovaná víc než solární trafiky politiků zlaté éry není důsledek EU, to už chce hodně silný žaludek. Chtěl bych vidět, jestli by bez dotací EU francouzi dotáhli brambory do česka, a ještě dokázali podhodit české zemědělce...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Tentokrát jste (zase) vedle, jak ta jedle. Já tu pitomost s podílem českých potravin nepodporuji. Naopak, jsem proti ní. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Jj, UK už zjevně nepatří mezi vyspělé a bohaté země EU.
Přesně jak píšete – rozhodne se spáchat ekonomickou sebevraždu, např. Green Deal. A nebude to hezký pohled, jak „se jedna z nejbohatších oblastí, s nejlepším komfortem života“ bude potýkat se vším, co to přinese. Taková Itálie, Španělsko nebo třeba Dánsko, či dříve nebo později V4…
Můžete dlouhodobě lhát některým lidem a můžete krátkodobě lhát všem lidem. Nemůžete ale dlouhodobě lhát všem lidem. (Abraham Lincoln)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

To Švýcarsko a Norsko je v EU zaháknuté a musí plnit většinu jejich nařízení a vyhlášek, bez toho, že by do toho mohli kecat. Navíc platí velké peníze do rozvojových fondů, aby měli přístup na trh EU. Navíc reálná česká ekonomika, očištěná od zahraničních firem, se nemůže měřit s nikým, kdo si vyjednal externí přístup na trh EU.

Co se týká UK, je to jednoduché a uvidíme to v přímé přenosu, jak se jim to vyplatilo, a hlavně jak to skončí. Nejspíš tak jako ti Švýcaři. Budou muset platit EU, budou muset dodržovat legislativu EU, tentokrát bez výjimek a to se pak budou divit. Proč? Protože peníze, viz export UK do dalších zemí v bilionech Liber:

EU – 291
USA – 50.4
Čína – 21.4
Turecko – 10.6
....

Zkuste si spočítat kde na světě najdou náhradu, když jim EU krouhne export k nim o 10%? Copak existuje ještě nějaký panenský, netknutý a bohatý území na této planetě. Kde stačí jen přijít na nabídnout korálky? Každý je zmáčkne, protože bude vědět, že na to má.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Mě samotnému teče ze zubů, když vidím tu byrokracii, omezení, dotace a ekonomické sebemrzačení, které u nás panuje. SpaceX, Starlink, by v EU nikdy nevznikla. Ovšem kromě emocí je třeba zapojit logiku a kritické myšlení. Opravdu si myslíte, že vystoupení středoevropských zemí, by nás nějak zachránilo. Jejich trhy by se otevřeli pro ČR a export k nim by nahradil výpadek exportu do zbytku EU? Kdo by tuto zemi živil, když dnes máme naprostý nedostatek schopných podnikatelů. Stačí si vypsat data z ČSÚ abych byl v obrazu.

Je to stejné jako u jiných věcí, když budu chtít být v obraze u nemoci srdce, zeptám se kvalifikovaného kardiochirurga. Ne vrátného v nemocnici, sestřičky na koronárce nebo veterináře.
To stejné platí o EU nebo CZexitu. Až to začnou podporovat majitelé a šéfové středních a velkých českých firem, tak OK, pak na tom něco bude. Ovšem realita je taková, že vytáhnout tohle téma, dnes, před nimi, tak se znemožníte.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Tak Británie už odešla, a bohaté evropské země (Island, Norsko, Švýcarsko) se do EU nijak nehrnou :-)

Konec EU nemusí zdaleka znamenat konec volného obchodu, nic jiného se ve světě do větších celků nespojuje. Leda Krym k Rusku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

No nebylo, ale Brusel je už totálně mimo jakoukoli kontrolu. Relativně suverénní vlastní vláda dává alespoň naději na změnu poměrů prostřednictvím voleb.

Czexit by měl smysl pouze společně s ostatními středoevropskými zeměmi, a to by se stalo jen v případě nějakého opravdu velkého průseru ala Tábor svatých. Stejně jako Rakousko-Uhersko by se jen tak nerozpadlo bez Velké války.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Však EU něco takového má, říká se tomu celní unie či vnitřní trh. Tím zabraňují přístupu na evropský trh zvenku.
Viz zabavování svačit kamioňákům mířících z Británie..
U nás to jen zkouší pojmout trošku jinak, ale cíl je stejný - aby si kamarádi politiků a politici napakovali kapsy. Akorát že tady je ta územní hranice ČR a ne EU...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Ten neuvěřitelný Kocourkov, v kterém žijeme, a legislativní hnojník co máme, má několik zdrojů. Jednak peníze, které si chce nějaká lobující skupina přivlastnit. Což je nejčastější důvod. A většinou se nejedná o takto mediálně propíranou hloupost. O to víc peněz nás to stojí. Další důvod jsou nějaké nadcházející volby a blud v mysli politiků, že jedině nějaký úplatek jim zajistí znovuzvolení. Vzhledem ke stavu populace se s tím nedá nic dělat.
Mě jen udivuje skutečnost, že jak píšete, za většinou těch lumpáren stojí čeští politici, žádná EU. Ale spousta i jinak normálně myslících lidí, opakuje mantru, kterou je média krmí, že je to důsledek EU. Málo koho napadne podívat se do Rakouska, Německa, Holandska, zda i u nich s tím mají problém.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Jasně, s v současném globalizovaném světě, kde se kde kdo spojuje do větších ekonomických celků. Tak se jedna z nejbohatších oblastí, s nejlepším komfortem života rozhodne spáchat ekonomickou sebevraždu. Dejte vědět až ty vyspělé a bohaté země EU začnou s rozchodem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

To máte pravdu, dotace ničí tržní prostředí. Ale pokud si myslíte, že bez EU by naše země byla krásné čisté tržní prostředí bez dotací. Tak pak netušíte v jaké zemi žijeme. Ten systém dotací nám nevnutila EU, ten si vytvořili místní politici, aby z toho zbohatli. Jen je teď štve, že ti co na tom zbohatli jim sebrali i tu výhodu provizí.

To že by jsme byly i bez EU, máte také pravdu, ale právě proto, v jakém stavu by jsme byly, tak ten CZexit nikdo neuskuteční. Ani ti, co dnes slibují, že by alespoň navrhli referendum. Ani na to nikdy nedojde.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

EU nás zachraňuje. Stále dokola :-))
http://dfens-cz.com/sefe-kam-mam-vylejt-tu-vakcinu/

Nahlásit

-
4
+

Vy jste ve třetí třídě chyběl, když se probíralo, kdo je libertarián?

"Pro zákon hlasovalo 66 ze 103 přítomných poslanců. Pro bylo hnutí ANO, ČSSD, KSČM, SPD a tři nezařazení poslanci."

Přímo dokonalej výčet libertariánů :-)
Hlavně že v europarlamentu sedí něco názorově zcela opačného, že :-))))))))))))))))))))
Resp. sedí: vedle rudohnědé squadry známé i z CZ parlamentu tam navíc ještě sedí ekoteroristi, multikulturalisti a propalestinští antisemiti. Cool.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
14
+

Tyranie je, když někdo vůbec má tu moc takové omezování svobody zavést a prosadit.

Definicí svobody zcela jistě NENÍ, když vladař v jednom případě blahosklonně nějakou konkrétní kravinu nezavede. Tyranií je, že může.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
10
+

Jestli to EU zatrhne, tak by nějaký moudrý julda v naší vládě mohl přijít s alternativním "řešením": Každý si může "svobodně" koupit i zahraniční potravinu, ale to ho nezbaví povinnosti platit (i) za tu domácí.

Podobně funguje stání televize a rozhlas: "Nekoukáš na ČT, platíš si Netflix? No stejně musíš platit ČT!"

Funguje tak i juldistický penzijní systém: "Nestojíš o erární penzi? Stejně na ni musíš platit a až z toho, co ti po oškubání zbude, si může spořit-investovat jinak."

Když je podle juldů tržně-konformní i manipulace s měnou, centrální plánování úrokových měr, atd... tak tohle se v jejich podání pod přirozený trh v pohodě vejde taky, ne?

Nahlásit

-
26
+

Dotace EU nic dobrého nepřinesly, jen víc korupce. Byli jsme před EU, budeme i po ní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

CZexit nebude ani moc potřeba, EU se rozpadne sama, dělá pro to, co může.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Nevadilo by mně, kdyby nás kvůli tomu vyhodili z EU, ale to samozřejmě nehrozí ani náhodou. Na druhou stranu, pokud by unie tu poslaneckou ptákovinu zarazila, tak by to byla asi první užitečná věc, kterou by nám unie přinesla. Pravděpodobný vývoj vidím tak, že unie naše kvoty zakáže, aby časem přišla s nějakými svými kvotami.

Proč to naši politici vůbec provádí, je mně záhadou.

Nahlásit

-
1
+

Neříkejte, že jste tak naivní, a věříte v možnost našeho dochodu z EU. To je nerealizovatelné, resp. žádný politik se o to nepokusí, ani fandové CZexitu pro to nic nedělají. Maximálně o tom řeční v hospodě. Jediné co je realizovatelné, že se některé státy EU rozhodnou k větší federalizaci a nás odsunou na periférii EU.
Což by vá štvalo ještě víc. Povinnosti by zůstali a příjmy z EU by se snížili.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dvě nesvobody nevytvoří jednu svobodu, ale dvakrát větší tyranii.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

To bylo obránců tržní svobody zákazníka, když EU zakázala nazývat bílou šmakuládu máslem a destilovaný výluh nahnilých brambor rumem! A najednou všichni libertariáni přešlápli na vlasteneckou nohu, že je třeba ochránit české výrobce. Což motají do slovního salátu na téma hodné regulace narovnávající pokřivený trh.
Ve skutečnosti se akorát snaží nacpat do koalice Babišovi, dokud je tam místo, ČSSD poslední dobou nějak zhubla.

Nahlásit

-
-6
+
2/3