Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: O lidi tu nejde, jen o politiku. Potravinové kvóty ženou Česko z Unie

25. 1. 2021
 12 884
62 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Jestli to EU zatrhne, tak by nějaký moudrý julda v naší vládě mohl přijít s alternativním "řešením": Každý si může "svobodně" koupit i zahraniční potravinu, ale to ho nezbaví povinnosti platit (i) za tu domácí.

Podobně funguje stání televize a rozhlas: "Nekoukáš na ČT, platíš si Netflix? No stejně musíš platit ČT!"

Funguje tak i juldistický penzijní systém: "Nestojíš o erární penzi? Stejně na ni musíš platit a až z toho, co ti po oškubání zbude, si může spořit-investovat jinak."

Když je podle juldů tržně-konformní i manipulace s měnou, centrální plánování úrokových měr, atd... tak tohle se v jejich podání pod přirozený trh v pohodě vejde taky, ne?

Nahlásit
-
26
+

Nejméně oblíbený příspěvek

To bylo obránců tržní svobody zákazníka, když EU zakázala nazývat bílou šmakuládu máslem a destilovaný výluh nahnilých brambor rumem! A najednou všichni libertariáni přešlápli na vlasteneckou nohu, že je třeba ochránit české výrobce. Což motají do slovního salátu na téma hodné regulace narovnávající pokřivený trh.
Ve skutečnosti se akorát snaží nacpat do koalice Babišovi, dokud je tam místo, ČSSD poslední dobou nějak zhubla.

Nahlásit
-
-6
+

Diskuze

Vítejte ve 24hodinové půjčce

Zkoušeli jste bez úspěchu získat půjčky od bank? Naléhavě potřebujete peníze, abyste se dostali z dluhů? Potřebujete peníze na rozšíření nebo založení vlastního podnikání? Získejte půjčku od jedné z předních britských úvěrových společností. 24Hour Loan Service je jednou z největších zajištěných půjček ve Velké Británii a náš přátelský a zkušený personál dokáže vaši žádost zpracovat rychle a efektivně. Můžete si půjčit na jakékoli období od 1 do 25 let a libovolnou částku od 2 000,00 GBP do 100 000 000,00 GBP na jakýkoli účel.

S nízkou úrokovou sazbou 3% ve všech částech světa. Aplikace je k dispozici pro uchazeče, kteří mají 18 a více let. Můžete se přihlásit prostřednictvím whatsapp: +447451283532 nebo e-mailu: larryfox2017@hotmail.com

Nahlásit

-
0
+

Takže regulace něčeho sama o sobě nemá za následek, že daná společnost je centrálně plánovaný komunismus. Rozumím tomu dobře? Podíl těchto stavebních cihel na celém domě by muselo být více, že?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je to státní regulace? Je.
Komunismus chápu jako uspořádání celé společnosti, takže tohle je jedna ze stavebních cihel, která sama o sobě komunismus nedělá, ale bez ní by to nešlo...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak máte státní regulaci zdravotní nezávadnosti potravin za komunismus, nebo ne? To jestli to jde zajistit na tržním základě není meritem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

On by i kapitalismus zařídil, že by se takové potraviny neprodávaly...
To je jak argument jednoho mého velmi inteligentního kamaráda, matfyzáka:
Stát musí stavět silnice, protože jinak by se na každém úseku jezdilo jinde, jednou vlevo, jednou vpravo a někam by majitel silnice řidiče ani nepustil!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nedělejte ze sebe hlupáka Vy, soudruhu profesore, stačí když jste jasná kachna (a ten Váš "systém" taky).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, ještě přiléhavější mi přijde podobnost jako mezi "aktem" a "pietním aktem". To by ale hejno asi nepobralo :-)))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Tak jasně. Regulace trhu s potravinami, že nesmíte prodávat jedovaté život a zdraví ohrožující potraviny, je komunismus, jak sviňa. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Jasně.

Mezi "volným trhem" a "regulovaným volným trhem" je asi tak stejná podobnost jako mezi "demokratickým státním zřízením" a "lidově demokratickým státím zřízením".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Já ale neříkám, že černá je tmavá bílá, že dluh není dluh ale likvidita ani, že násilně odebrané prostředky nejsou násilně odebrané prostředky, ale solidarita. Takže socanem zjevně nejsem, ani podle této sady Vašich vlastních kritérií.

Tržní ekonomika je ta kde vše řídí trh. Ano. A když něco je regulováno, tak je to regulovaná tržní ekonomika. Ale pořád je to tržní ekonomika, i když regulovaná? A čím více regulace tím více se tržní regulovaná ekonomika blíží centrálnímu plánovaní tedy socialismu. V tom nejsme v rozporu.

"Centrální plánování" úroků ale není centrální plánování všeho, tedy to není socialismus ale částečně regulovaná tržní ekonomika. Pokud by zde nebyla jiná regulace, než regulace úroků, pak bych takovou ekonomiku považoval za v podstatě 100% svobodný trh, nikoliv za centrálně plánovaný socialismus.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Nedělejte ze sebe hlupáka. :-) Jistě jste pochopil, že současný ekonomický systém je směsí minimálně dvou systémů, kapitalismu a socialismu, v mém podobenství jde tedy o hejno ptáků kde např. 60% z nich jsou husy a 40% kachny. A podle toho jak ti ptáci chodí, a jak se projevují, jak vypadají, jednoduše nelze říci, jestli je to hejno kachen nebo hus. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Tak jsem se zase dověděl, že peníze vznikají půjčováním přes frakční rezervy. :-) Další "odborník" na peníze. :-) Pochybuji, že Tomáš Holub z ČNB použil v odkazovaném videu tuhle šílenou formulaci. :-) Budiž mu ale ke cti, že si reakce ČNB považuje. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Je pravda, že vy máte svůj vlastní jazyk, svoje vlastní definice. Nicméně v obecně používaném jazyce naplňujete pojem marxista téměř beze zbytku. Že se vy sám považujete za něco jiného, to je už práce pro specialistu v jiném oboru, to já řešit nehodlám.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Socani často říkají, že černá je tmavá bílá, že dluh není dluh, sle likvidita, a že násilně odebrané prostředky nejsou násilně odebrané prostředky, ale solidarita.

"Tržní" ekonomika je ta, kde VŠE řídí trh, tedy JEDNOTLIVÍ spotřebitelé a producenti.
V okamžiku, kdy do tohoto DECENTRALIZOVANÉHO mechanismu zasáhne CENTRALIZOVANÁ entita, a svévolným rozhodnutím toto fungování naruší, stává se z VOLNÉHO TRHU trh REGULOVANÝ, následně trh cíleně manipulovaný, a hned v dalším stádiu trh CENTRÁLNĚ PLÁNOVANÝ. Když se tato entita rozhodne namísto spotřebitelů, že málo utrácí, tak jim zruší úroky, aby se ještě rádi těch inflačních peněz zbavili, je to CENTRÁLNÍ PLÁNOVÁNÍ v křišťálové čistotě.

Že si o tom nějaký Fulda myslí své, je pro definici těchto skutečností ABSOLUTNĚ IRELEVANTNÍ.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Žijeme ve veselé době plné čím dál větších překvapení přicházejících v čím dál rychlejším sledu.
Smrt nudou nehrozí.
https://www.youtube.com/watch?v=ztGcuIwBScA

Nahlásit

-
1
+

Aaaaa, tak teď jste mě dostal :-)))
Jako mraky a hejna socanů jsou všude, kam se podíváš, a ne že ne... Ale sorry jako, Vy jste hejno? Vy jste se tržně přerozdělil(i), že je vás fakt víc? No potěš koště!
Nebo jenom děláte, že jste to nepochopil.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Hejno ptáků, kde je 60% kachen, 30% hus a 10% slepic budete označovat jako hejno hus? Když už bych ho byl nucen označit podle jediného z těch tří ptáků, tak si vyberu variantu, že jde o hejno kachen. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Když něco chodí jako kachna, plave jako kachna a kváká jako kachna, tak je to určitě kachna. (James Whitcomb Riley)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

No to ale považujete za centrální plánování Vy. Já určitě zásahy státu a jeho institucí do tržní ekonomiky a její regulaci za centrální plánovaní nepovažuji, stejně jako takovouto ekonomiku stále považuji za tržní a nikoliv za socialistickou. Na vině není to, co píšu, ale Vaše vlastní a poněkud posunuté vnímání pojmu centrální plánování.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Opakuji, najděte jediný příspěvek, v němž doslova píšu to, co je mi přičítáno. :-) To, že Vy pod znárodněním a centrálním plánováním vidíte něco jiného, než já, to nepopírám. Např. pan Altman srovnává nucený oběh zákonného platidla s koncetrákama, takže o rozdílné vnímání různých pojmů zde nebude nouze. :--)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Vždyť to tady propagujete už asi sedmý rok. Kde berete tu drzost to teď před námi, kteří jsme byli celu tu dobu svědky této vaší propagandy, popírat?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Vůbec ne, je mi jedno co se v tom hrnci vaří nebo smaží. Protože my na to nemáme nejmenší vliv, jsme na to příliš ekonomicky slabí a politicky neschopní. Proto nemám pochopení ani pro EU optimisty ani pro EU pesimisty. Je to klasický zákon džungle, buď budeme mít dost schopných lidí, kteří třeba v průběhu dalších 20-30 let zvednou naši ekonomiku, výzkum, produkci s vysokou přidanou hodnotou. A pak získáme možnost něco měnit, např. realitu v EU. Nebo to vše prodrbeme, hospodskými řečmi se proprndáme k finální destrukci našeho státu a pak většina lidí bude řešit, jak nějak přežít, ne co dělají Němci či Francouzi, Řekové nebo Italové za hlouposti.
Vzhledem k vývoji technologií, lékařství, genetiky a jiných oborů, se na nás obecně (celosvětově) hrne spousta problémů a výzev. A jsem opravdu zvědavý, zda se vydáme cestou Jižní Koree, která se za "pár" let stala ze zaostalé zemědělské země, ekonomickým tygrem. Nebo pošupajdíme směr Latinos. A věřte, že naše nadávání na EU nebo neomarxismus a jiné -ismi, nemají žádný význam.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jo, spousta bohatších Britů si nyní brousí zuby na levnější nemovitosti...Ve Španělsku...
V Británii už britové nemovitosti pouze prodávají.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Centrální plánování formou řízení poptávky zpolitizovanými centrálními bankami tu obhajujete dennodenně...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Ne. Prokažte, že někde píšu, že "znárodnění a centrální plánování bylo super".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Prokázat, že někde propagujete státní násilí, regulace, vynucené přerozdělování, vynucené státní monopoly, vynucenou účast v různých státních letadlech, nucené platby za nevyžádané služby? Tedy věci, které jsou principiálně stejné, jako ty kvóty na domácí potraviny?

No to by bylo opravdu těžké.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Nepravdivé. Zase. Sorry jako. Prokažte to. Že něco takového někde píšu. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

A bohužel pravdivé. Zase.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Nerozumím Vaší reakci v kontextu k mému komentáři. Já říkám, že v jednom hrnci, jinak skvela jidla, nelze vařit najednou - koprovou omáčku, zelí, jablečný strudl, brambory, hovezi polevku, jahodove pyré, peceny bucek, puding a spagety. Tedy lze, ale asi to nebude chutnat, myslím. Vy si myslíte že když se budeme víc snažit, že bude ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

To je už od Vás trapné. :-) Zase.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+
1/3