Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak bankrotují státy a kdy přijde na řadu Česko

21. 1. 2021
 229 424
182 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Tak to dopadá, když manipulujete s měnou.
Když se zadlužujete a dluh monetizujete.
Když se ty manipulace s měnou snažíte zakrýt vyřazením "nepohodlných" položek (např. školné a bydlení rostoucí o 10-15% ročně) z oficiálního spotřebního koše.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/usa-mladi-a-nastvani.A210120_101345_p_zahranici_wag

A to samozřejmě není konec, ale naopak začátek zrychlující spirály.

Nahlásit
-
49
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Dluhy ze školného jsou problém? Proč jako? Stát si může u banky půjčit nově bankou vytvořené peníze, a těmito penězi může stát (v podstatě těm samým bankám) dluhy studentů splatit a tím zase ty půjčené peníze zaniknou. Z hlediska peněžní zásoby zcela neutrální účetní operace, kdy pouze stát na sebe převede dluhy studentů. Jediné co je třeba, je jen politická vůle a vědomí, že se okamžitě začnou ozývat ti, co už v minulosti své studentské půjčky splatili, že je to vůči nim velmi nespravedlivé. A budou mít pravdu. :-) Samozřejmě by musel stát začít platit školné soukromým školám školné namísto studentů a ceny školného by se zregulovaly. A máme tu pak ten kousek socialismu, kterého se ti Američani tolik štítí.

A nebo se prostě Američani budou muset smířit s tím, že vzdělání, nemovitosti a vše ostatní jednoduše podléhá tržním silám, které se prostě chovají tak, jak se chovají. Je třeba si jen vybrat, jak to vlastně chtějí mít.

A to, že ceny vzdělání a nemovitostí nejsou zařazeny ve spotřebním koši je v naprostém pořádku. Obojí (vlastnictví nemovitosti i vysokoškolské vzdělání) není základní spotřební komoditou nezbytně potřebnou k životu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-25
+

Diskuze

Boháč je zlodej alebo dedič zlodeja.
*
Zločinci si kupujú byty a nechávajú ich prázdne.

Nahlásit

-
0
+

Stále jste mimo. Ta dělící čára mezi námi je:

Regulace, antitrh, vynucené státní monopoly, zákazy, násilní donucování, vyvlastňování.

VERSUS

Svoboda, dobrovolnost, trh, dobrovolná a vzájemně výhodná spolupráce a dělba práce, respekt k vlastnickým a přirozeným lidským právům.
______________________________ _______

Vy jste "jen" pro regulace, které považujete za "potřebné" a "přiměřené" (= které se VÁM líbí a vyhovují vám).

Ale faktem je, že já vám nic nenutím, nezakazuju vám ani penzijní pyramidu, ani potištěné papírky. Zato vy mě stále něco vnucujete, respektive obhajujete násilí na mě a dalších lidech páchané.

Ještě že se vaše éra pomalu sune ke svému konci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Chápu, že si myslíte, že zajistit funkční organizaci společnosti může být strašně snadné a hlavně, že to jde i úplně jinak, než to je teď a že tyto změny by měly jen malé "náklady". Vymlouvat Vám to nebudu. Bylo by to zbytečné a to téma považuji za přespříliš košaté, než abychom se jím mohli na této platformě smysluplně zabývat. V tomto ohledu doporučuji stoky.

Takže je ta úplně nejzákladnější teze. Organizace společnosti je užitečná a možná pouze na základě universálně pro všechny členy společnosti platných a efektivně vymahatelných pravidel. Na tomto se asi shodneme. Určitě se neshodneme ale na tom, jaké nástroje a instituce a jaké principy za tímto účelem ve společnosti zavádět, či rušit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Lidi si berou hypotéky primárně kvůli nákupu nemovitosti. Jinak by si při vysokých sazbách žádné nebrali. Realita je taková, že si je berou i při vysokých úrocích.

Ano, čistý trh v tomto ohledu není vůbec nikde, kde se platí s penězi, jejichž úrokové sazby určuje státní úředník. To netvrdím. Přesto tato nečistota trhu z nějakého důvodu zasahuje právě trhy s aktivy. Čím to asi je? :-)

Čistý trh by tu byl, kdyby zde byl třeba 100% zlatý standard nebo BTC. Nikde ale není zaručeno, že v takovém případě by byla dostupnost nemovitostí lepší. Není to jen o cenách a úrokových sazbách, ale i o kondici celé ekonomiky.

Nekončí to jako vždycky. Nekončí to vůbec. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Na budoucí vývoj samozřejmě budu mít svůj názor. :-) Snad mi to dovolíte. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Však já vinu jen na začátek nesvaluji, to si tam přidáváte.
Jen vás upozorňuji, že když tvrdíte, že si lidi tržně berou hypotéky (což berou), tak nezapomínejte na to, že ty úroky startují rozhodnutím komise v ČNB.
Pak je jen otázka různého pohledu na trh, jestli to je či není volný trh, když "to tam někde začíná" v centrální bance...
Ale oni to myslí dobře, to je jasné. Jen jestli to neskončí jako vždycky...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Stačilo by dostatečně účinné definování práv a vymáhání trestů za jejich porušení.
Žádnou centralizovanou (navíc samu sobě odporující) listinu k tomu nepotřebujete...
https://is.muni.cz/th/ci1ll/

Vypadáte jako inteligentní člověk, jen pořád zaměňujete potřebu splnění nějaké potřeby lidem nutností centralizovaného vnuceného stejného řešení pro všechny...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vidíte. :-) Vy si nemáte na co stěžovat. Vy žijete v podstatě v deflační spirále, která nijak neničí ekonomiku. Zcela ideální stav. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Ale Vy si přece nemusíte požádat o výplatu starobního důchodu a tedy máte možnost nezískávat od státu toto zvýhodnění. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Ano, ad hominem, který je ale v tomto případě velmi přiléhavý. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když nejsme ochotni lékaře náležitě, zaplatit, pak se nedivme, že jdou pracovat jinde.

A právník, který se zadluží až po uši, aby vystudoval školu, nebude podle Vás dražší, než právník, který splátky půjčky na vzdělání splácet nemusí? To si opravdu myslíte?

Když necháte právníky studovat na dluh, tak Vám to v ceně přece naúčtují. A nemyslím si, že díky nižším daním by si každý na takto vyšší ceny právníků naspořil. Právníka potřebuje jen zlomek populace, takže pro ty co by právníka potřebovali, by ten právník drahý byl mnohem více, než když by mu studia zaplatil stát.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Ano, nadbytek aktivních právníků může vést k nadbytku (i zbytečných a vyfabulovaných) sporů. Pořád lepší, než když jich bude málo a pak se nedovoláte svých skutečně existujících práv.

Nikde netvrdím, že jsou právníci drazí. Nikde ani netvrdím, že na drahého právníka nemám. :-) Takže tady jde jen o Vašeho strawmana a Vaši spekulaci.

Nicméně se snažím především všem právním sporům vyhýbat. Z praktických a velmi dobrých důvodů. Jistým vítězem každého právního sporu jsou vždy právníci, a to na obou stranách. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Měnová inflace? Co jako? Že zamlčuji její existenci, nebo co vlastně. V ohledu měnové inflace má zcela čisté svědomí. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Ale jistě. Zákony se mohou vymknout a dělo se to a děje se to). Proto taky potřebujeme funkční demokracii a právní stát postavený na Listině základních práv a svobod.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Některé věci není snadné jednoduše propočítat. V tomto případě ale stačí principiální argumenty, kterými jsou diskuze na tomto webu "zasypány". :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, jo. Možná to tam někde začíná. Ale pak to pokračuje a nějak to končí, že? Svalovat vinu, jen na tu část, kde to začíná, není správné. :-)

Ty nízké úroky mají navíc jiný důvod, než aby podporovaly růst cen nemovitostí. To Vy samozřejmě víte. Jinými slovy i kdybyste měl pravdu, že za všechno může centrální banka (jakože nemůže), tak to by ještě nestačilo. Musel byste zvážit, jaké výsledky by mělo, pokud by centrální banka ponechala sazby vysoko. V takovém případě by možná ceny nemovitostí byly nízké, ale ekonomika by se mohla dostat do krize, která by dopadla opět na široké vrstvy obyvatel, takže i takto "levné" nemovitosti by byly opět nedostupné, protože by na ně nedosáhli lidé fungující ve skomírající ekonomice.

Jinými slovy označit "viníka" je tak snadné. Ale zamyslet se nad tím, co by se stalo, kdyby se ten "viník" nechoval, tak jak se chová, to už každý nedomýšlí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A to jsem nevěděl, že trh má povinnost umožnit Vašemu dítěti, aby si hned po dostudování pořídilo byt. :-) A proč si myslíte, že dvoučlenná rodina z nichž alespoň jeden má VŠ vzdělání na pořízení bytu nedosáhnou?

To máte nějaké divné představy o tom, co je trh (či kdokoliv jiný) povinen zajistit. :-) Takovou povinnost nemá nikdo. Na trhu jsou lidé kterým je jedno, že svojí poptávkou způsobí růst cen nemovitostí a znepřístupní tím nákup nemovitostí těm, kteří přijdou po nich. Trh to umožňuje a oni to dělají.

A ano, v důsledku těchto nákupů roste množství peněz v ekonomice, které takto ti, co kupují na hypotéku, vytvářejí. Má to ale i světlou stránku, alespoň v teoretické rovině. V ekonomice tak totiž přibývá peněz, které mohou ti nově příchozí snadněji získat a tím eliminovat to, že došlo k růstu cen nemovitostí.

Obecná dostupnost pořízení nemovitosti není nějakým základním lidským právem každého. :-)

V tomto ohledu je snad namístě kritika nabídky a toho, co ji omezuje, či zdržuje... Peníze ale neviňte. :-) Ty dělají jen to, co jim ti, kteří jimi zrovna disponují, "řeknou".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Ne. To jen Vy považujete přiměřenou regulaci za nadměrnou (typicky u peněz). :-) Pro Vás je bolševik každý, kdo fanaticky neadoruje ty Vaše absurdní anarchokapitalistické nesmysly. To je prosté. Fanatičtí nenávistní bolševici taky pro svou existenci potřebovali ideového nepřítele...

A jinak se pletete i v tom, že nejsem odpůrce regulací. Jsem odpůrce zbytečných a přehnaných regulací. A jsem zastáncem potřebných a přiměřených regulací. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Nejbohatší muž planety říká:
https://www.kurzy.cz/zpravy/576674-musk-nasobi-svou-podporu-bitcoinu-jednou-se-stane-beznou-soucasti-sveta-financi-jeho-podpora/

Autor článku a Julda (celkem celí 2 lidé) si přejí, aby Babiš zůstal premiérem:
https://www.reflex.cz/clanek/komentare/105289/blatny-at-klidne-jde-ale-babise-nenechme-utect-ve-volbach-musi-zaplatit-za-mrtve-i-zniceny-stat.html

Nahlásit

-
3
+

Tentokrát vám dávám za pravdu.
V mém spotřebním koši jsou hlavně LandRovery, Eldorado Millenium 25 years a Jamon Iberico de Boleto.
A ceny teď jsou minimálně o 10% nižší než před rokem. Žádnou inflaci, natož nadměrnou, stejně jako vy nevidím. Zřejmě máme stejný spotřební koš.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

"Je to vždy jejich autonomní rozhodnutí a teprve toto rozhodnutí má své následky, které by si ti lidé měli předem zvážit. Tohle je skutečná svoboda. Řídit se vlastním úsudkem a nikoliv tím, co stát podporuje. Tohle je to hlasování penězi."

Prima, stát podporuje průběžný penzijní systém. Nicméně chci se řídit vlastním úsudkem, což jste mi milostivě dovolil a do tohoto schématu neplatit. Řídit se vlastním úsudkem a nikoliv tím, co stát podporuje. Tohle je hlasování penězi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Citace - Richard Fuld / 29.01.2021 13:19

Vy mi nerozumíte. Já jen tvrdím, že náklady nalezení peněžního systému tržním způsobem by velmi dramaticky převyšovaly přínosy takto tržně ustanoveného peněžního systému.


Vašimi slovy: "Prokažte to."
Kde máte příslušný protpočet, který by toto Vaše tvrzení dokazovalo?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Hmmm... Zase argument ad hominem?

Co je Vám do toho?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Opravdu trh neovlivní, když leasing auta s 5.0 V8 Supercharged bude mít úrok 15% a autíčka na baterky -5%?

Primární trh ano, naštěstí je tady ještě trh sekundární a na něm se to jako obykle celé sesype. Už teď se ozývají hlasy, že elektroauta jsou v bazaru neprodejná a že i se státní podporou je elektroauto kravina, protože až majitele omrzí, nikomu ho neprodá. Což znamená, že celou počáteční podporu zřejmě následně bude muset zaplatit za likvidaci jeho elektrovraku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Až bude dostatek právníků dle vašich představ, dojde primárně k tomu, že budou hledat a vytvářet pseudokauzy založené na přesvědčování lidí, že jim bylo nějak ublíženo.
Čím více právníků, tim více kauz a tím více sporů ve společnosti.
Zároveň si nemyslím, že by současná cena okolo 5tis Kč za hodinu práce dobrého právníka byla nepřiměřená. Že si jeho služby vy nemůžete dovolit neznamená, že je tato cena přemrštěná.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To víte že s tím něco dělají. Především odcházejí dokončit vzdělání do zahraničí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nestalo? Třeba když si vaše dítě po VŠ chce pořídit byt a založit rodinu, tak se mu určitě nestalo zdražení nemovitostí, že... Taková prkotina v životě mladého člověka!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Ne. Jen jste bolševik, který nadměrnou regulaci považuje za přiměřenou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Myslíte ty doktory, kteří po škole odjedou léčit do Německa?
Teď jim ještě budeme 3x týdně platit test na covid, aby mohli jezdit i nadále...

A ne, právník nebude levnější, jestli vystuduje zadarmo. To je jistější snížit daně (a nechat je studovat za své) a uspoření peníze si odložit na důležité věci, možná i na na právníky (dle volby toho, co si ty peníze vydělal).

A ano, když si většina kluků ve třídě odhlasuje, že za ně v kavárně musí platit menšina (ti, co chodí na brigády a mají peníze), tak to je násilí a porušení práv té menšiny.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

"Proč myslíte, že ten fiat lidi stále zoufaleji rvou do nemovitostí,"

Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+
2/7