Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Přichází čas akcií?

17. 2. 2009
64 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

A o cem svedci? O tom, ze akcie poklesly? Pokud je to v prvnich letech pravidelnych investic, tak to je jedine dobre. To je pro investora pozehnani, ne morova rana. Tak proc se uzirat tim, ze hodnota portfolia je nizsi nez suma investovanych penez? Pokud investor principum pravidelneho investovani velmi dobre rozumi, tak ano, at sleduje vyvoj a v nynejsich fazich prikupuje za vyssi castky. Pokud mu ale ne zcela rozumi, coz je naprosta vetsina lidi, tak at radeji hodnotu ani nesleduje, protoze ho to jen psychicky depta v dobe, kdy by si mel mnout ruce, jak se to krasne vyviji v jeho prospech..Rozlisujte mezi investorem aktivnim, to jste treba Vy, nebo ja, a investorem pasivnim, to je naprosta vetsina lidi, kteri investuji na pravidelne bazi, aby se tak napr. zajistily na duchod..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S váženým průměrem souhlasím. Je to jako ředění při poklesu.Nesouhlasím ale s nesledováním hodnota portfolia. Na roční bázi by ji měl podle mne sledovat každý.Z výkonnosti za 1 rok těžko vyvozovat radikální závěry, ale výkonnost za 3-5 let už o něčem svědčí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To narazime na uplne jiny problem, kterym je efektivita spravy portfolia. Zde mluvim o "pasivnim" pravidelnem investovani. Samozrejme, ze kdyz investujete 50t mesicne, muzete si s investicemi hrat aktivne. To uz je o necem jinem. ;-) U takovych ale zpravidla neni problem, ze by nyni lavirovali s prerusenim investic. Utikaji zejmena drobni investori. V pripade pravidelnych investic je to nejhorsi vec, kterou nyni mohou udelat..Redenim muzete vydelavat absolutne, pokud konecna cena cennych papiru v portfoliu je vyssi nez jejich prumerna nakupni cena (vazenym prumerem dle poctu kupovanych CP)..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, ale jeste bych doplnil, ze nejde o pouhy aritmeticky prumer, ale vazeny prumer dle poctu akcii. Tady obrovskou roli hraje to, ze cim nizsi cena, tim vice akcii kupuji a opacne. Viz onen clanek. ;-).Kdo podstatu "pasivniho" ;pravidelneho investovani pochopi, tak hodnotu portfolia vubec nemusi sledovat. Jen ho to psychicky nici. Zcela zbytecne..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím s tím, že kvalitní informace jsou základ. Naštěstí není k tomu třeba plný úvazek. Loni se mi to podařilo výrazně zefektivnit, nyní čas strávený sledováním trhů a studiem odhaduji to tak na 10-12 hodin týdně..Na platby za informace a vzdělávání mám vyčleněno 1% portfolia ročně, ve výjimečných případech až 2%. Bohatě to stačí..S tím přirovnání pravidelného investování k ředění máte pravdu. Původní hodnota (zahájení nákupu) je při pravidelném investování irelevantní. Pro ziskovost pravidelného investování rozhoduje průměrná nákupní cena za celé období a konečná cena. Nic jiného.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Smělé tvrzení,že je lépe nesledovat vývoj při pravidelných investicích.Může fungovat u malých portfoliích do několika tisíc Kč měsíčně.Tito lidé mají zpravidla i omezený manévrovací prostor.Já jsem zastánce postupu neustále přehodnocovat fundamenty portfolia.Neříkám každý den,ale pravidelná aktualizace by měla být.Jinak mám pocit,že to,co naznačujete Honzo s tím,že to nemusí být vyšší než na začátku,je obyčejné ředění.To mi jde proti marginální efektivitě.Potřebuju vydělávat absolutně a ne relativně.Portfolio manažeři pravda možná ne:-)Jinak souhlasím,že mít u sebe někoho,kdo mi poskytne kvalitní data vhodná pro investiční rozhodování,je základ.Na vlastní pěst znamená na plný úvazek.Čest výjimkám,které proměnili ve vedlejší úvazek takto své skutečné zaměstnání.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přesně tak :-) Protože i akcie jsou jedno velké letadlo a pokud nabídka překročí kvůli vzrůstající ceně poptávku a začnou masivní výprodeje, tak ti kteří z letadla nevyskočily včas zapláčou :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

neni to nahodou naopak s tim kadernikem? kdyz se u kadernika, v taxiku zacnou lide bavit o tom, ze je treba nakupovat treba zlato, tak my bychom ho prave meli prodavat. a vice versa.

Nahlásit

-
0
+

Naprostý souhlas. Už jsme to diskutovali před pár týdny na mailu. Sám vím, když jsem před lety poprvé koupil fond a pak, ač zcela neznalý čehokoli, z ničeho nic, jsem ráno v půl šesté sledoval jak si vede ta Asie :-D. Cesta do investičního hrobu :-). Dodělávám teď statistiky průběžných měsíčních investic do SP500 od roku 1871 na různých periodách. Snad se mi časově a zdravotně povede to nějak rychle dokončit a slepit z toho cosi smysluplného... Hezký večer všem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To přesvědčení,že podílové fondy člověka zajistí na důchod jako pana Fuchse nesdílím.Chápu že certifikáty se mu nelíbí,protože jsou malé provize je opravdu vidět,že certifikát euro stoxx 50,který má např. reinvestici dividend a spread 1% ano riziko emitenta.Podílový fond poplatky vstupní a manažerský(1,5-3%).To musejí podílové fondy hodně vydělávat než jste v kladných hodnotách.

Nahlásit

-
0
+

Honzo, to vypadá jako budování svého kultu osobnosti :-)))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ten clanek by si mel kazdy poradce za domaci ukol desetkrat precist a vysvetlit to vsem svym klientum.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdo investuje pravidelne na delsim horizontu, tak by vubec nemel prubeznou hodnotu portfolia sledovat. Maximalne pokukovat po vyvoji kurzu a kdyz to pada, tak prikupovat za vic. ;-)Hodnota cennych papiru ani nemusi vyrust zpet na hodnoty z pocatku, presto lze pri pravidelnem investovani vydelat. Viz jiz jednou zmineny clanek "Jak investovat v dobe krize I - pravidelne investice"http://www .finez.cz/odborne-clanky/detai l/id-74/Aleuznavam, pro spoustu lidi je to asi psychicky tezke nyni ustat. Proto je treba principu pravidelneho investovani dobre porozumet. Tady vidim hodne podstatnou roli poradcu, toto umet beznym klientum vysvetlit. ;-).Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Wau, to byla rychlost. Diky, hned je to prehlednejsi. ;-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já se domnívám, že na současné nastavení s rozklikáváním si už tvrdé jádro tohoto webu zvyklo a bero ho jako nedílnou součást :-) Napadá mě však možnost, že by se každý uživatel přihlašoval a měl možnost nastavit u kterých jmen by rád viděl příspěvky celé.. Ale bylo by to pravděpodobně složitější apod, tudíž současný systém naprosto vyhovuje. Každopádně jsme se Alešem shodli, že by ten začátek komentářů nemusel být kurzívou. Pro přehlednost je opravdu lepší, když je všechno jedním fontem a zbytečně se to nemíchá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Prosím, pomozte mi s vytvořením co nejpohodlnějšího nastavení diskusí. Právě s programátory řeším, zda je pro účastníka diskuse důležitější, kdo je autorem komentáře, nebo obsah příspěvku. Mám dojem, že nejprve kouknu na autora, a na základě toho se rozhoduju, jestli věnuju svůj čas čtení příspěvku nebo reakce. Jak postupujete vy?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Oba víme, že trh je nevyzpytatelný. Růst, několikaletá stagnace, nebo další propad, to všechno jsou alternativy. V delším horizontu budou akcie s cenou o které se nikomu nezdá, (myšleno oběma směry), některé akcie se zcela ztratí a nové se objeví. Otázkou zůstává, co je v tuto chvíli pravděpodobnější.Cena se z mého pohledu skutečně odvíjí od jejich budoucích zisků (budoucího EPS), které jsou nejasné. Je ale nyní pravděpodobnější, že budou tyto zisky stoupat, zůstanou konstantní, nebo poklesnou? K první možnosti se v horizontu 1-2let stavím pesimisticky. Klesající hodnota majetků a problémy s financováním nových projektů zpomalují rychlost peněz v ekonomice a pro EPS rozhodně nejsou pozitivem. V obou dalších případech se dá čekat pokles hodnoty akciových indexů k jejich historicky prověřenému ohodnocení. Proč by tomu mělo být právě nyní jinak? Jsme na tom výrazně lépe, že můžeme historii ignorovat? Pokles o 30% v nejbližším období je z mého pohledu pravděpodobný a nevylučuji ani ještě vyšší.Průměrování je cestou, ale na dlouhodobé investory čeká i zde poměrně vysoká volatilita a možnost poklesů hodnoty jejich portfolií. Kdo v lednu loňského roku začal nakupovat Sporotrend je v současnosti cca 40% mínusu a v průběhu roku okusil, co je to pokles o 55% a věřím, že není moc lidí, kteří by v takové situaci zachovali chladnou hlavu. Navíc, čím delší horizont, tím větší máte sice záruku „neztráty“, ale zároveň pravděpodobně nižší výnos. V tomto jsou trhy spravedlivé.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak už by to mělo být ok :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Diky, Honzo, predam dal a samozrejme se to hned vyresi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Divne. V "reakci na" uz se odradkovani objevuje, ale v samotne reakcie nikoliv.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dotaz na Honzu Majera:Da se nejak v komentari udelat odradkovani? Enter v teto nove verzi evidentne nefunguje. Takhle jsou komentare silene neprehledne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Cena akcie se neodviji jen podle EPS, jsou i jine faktory. Navic u EPS neni tak podstatny odhad pro rok 2009, ale o odhad nekolika budoucich let..Nicmene Vam musim dat za pravdu, ze prostor pro dalsi pokles 20-30% by zde byl. Nemusi vsak k nemu vubec dojit. Klidne muze velmi rychle prijit rustova rallye. A ta zase nemusi mit dlouheho trvani a muze se casem ukazat jako "falesna". Atd. Jsou to vse jen kdyby. Nikdo z nas nevi, jaky prubeh na akcie ceka..Lze vsak s jistotou rict tri veci:1) Bude dost firem, jejichz akcie budou za par let daleko drazsi, nez si dnes vubec umime predstavit.2) Bude dost firem, ktere budou v pristich letech stabilne ziskove s vysokou dividendou, pricemz dnes se jejich akcie prodavaji se slevou.3) Naprosta vetsina lidi tyto prilezitosti zaspi, protoze bude cekat na dav..Tim nerikam, ze by lide meli kupovat akcie, to je trochu slozitejsi. Kupovat by meli rozhodne ti, kteri investuji pravidelne.http://www.finez.cz /odborne-clanky/detail/id-74/O statnimusi akcie peclive vybirat, nebo to skutecne nechat na profesionalech, jak o tom mluvi Martin Fuchs. Otazkou pouze je, zda tito profesionalove maji podminky pro dosahovani nadvykonnosti nad trhem. Bohuzel casto tomu tak neni, uz jen proto, ze fond byva velmi uzce zameren a portfolio akcii velmi siroke, takze i sebelepsi portfolio manazer je pak odsouzen k prumeru.http://www.finez.cz/od borne-clanky/detail/id-65/Mezi fondy je nutne velmi peclive vybirat..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Změny lze předpokládat. Některé již vlastně nastaly - nejviditelnější je zánik amerických investičních bank. Něco ovlivnil či ovlivní život, něco regulace. Co a jak se změní k nepoznání, toť otázka, která hodně souvisí s průběhem finanční krize či recese. Čím bude mírnější, tím méně změn lze samozřejmě očekávat.Pořád se mi ale zdá dvacetiletý či pětadvacetiletý investiční horizont u akcií příliš či zbytečně dlouhý. I když by to na jednu stranu bylo krásné. Každý ale není Warren Buffett.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Díky za hodnotný názor. V podstatě hledám zajišťovací putky na SPY, které v případě propadu zahedgují mých pár titulů, které držím. Ohledně volatility se při pohledu na trojúhelníkovou formaci na VIXu spíše kloním ke jejímu nárůstu spojenému s možným průlomem současných supportů na indexech. pokud by došlo ke zvýšení volatility vzrostou zřejmě i prémia a z toho důvodu bych se klonil k variantě nejprve koupit OTM PUT na SPY s cca 6 měsíční exspirací a následně u akciových titulů psát ATM nebo lehce ITM covered calls. V současné době se ve mně pesimista nezapře :-).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nějaká ta míra "Odezdikezdismuquot;tam nepochybně je, ale nepřeceňoval bych ji. Ve srovnání s hrozícími riziky je podle mne zanedbatelný..Aktuálně klíčová otázka podle mne zní: "BUDE GLOBÁLNÍ FINANČNÍ SYSTÉM ZA 1-2 ROKY STEJNÝ JAKO DNES NEBO BUDE ZMĚNĚN K NEPOZNÁNÍ?".Já sázím na "změněn". Proto jsem v předchozím příspěvku psal řízení rizik. Viz závěry mé analýzy publikované nedávno zde na serveru..Vím, někomu to může připadat přehnané, ale tato rizika tiše narůstají. Je věcí každého investora, jak on to vidí a podle toho bude investovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No nevím, mně se zdá, že ty články jdou trochu ve vlnách. A přicházejí spíše, když se objeví nějaká pozitivní či pozitivnější zpráva. I takové občas jsou, i když je jich málo.Nechci polemizovat s Vašimi názory, jichž si vážím, rizik samozřejmě přibylo. Stále si nicméně kladu otázku, jak je tomu s psychologickou stránkou věci. A jaký vliv má - pominu-li raciální zdůvodnění toho či onoho - přístup řady investorů a la ode zdi ke zdi. I proto mi tak dlouhý investiční horizont u akcií "neštimuje" ;.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Re opce: zalezi na nekolika vecech:- jste ochoten uzavrit pozici pokud drsne padne? (samozrejme, pokryt ztraty opci, ale pokud akcie spadnou 50%, tak si rici dost je dost a uzavrit pozici)- predpokladate, ze akcie bude spise stoupat nez padat?- predpokladate ze trhy budou stabilni nebo volatilni?Bohuzel nic z toho se neda vedete predem :).Pokud predpokladate, ze volatilita bude stoupat, a cena spise padat, ale ne natolik aby jste to chtel prodat, tak bych rekl ze delsi out-of-money opce je lepsi.Pokud predpokladate stabilni nebo klesajici volatilitu, stoupajici cenu nebo vysokou pravdepodobnost zmeny v ochote drzet akcii, tak kratsi ATM nebo jenom velice mirne OOM opce je lepsi (navic pri tomhle muzete take prodat OOM call opci a zaplatit cast premie za put - pokud nepredpokladate strmy rust :) ).To je vse ale "odhad", zalezi to na likvidite dlouhych opci, jak vypada volatility povrch, spreadech na kratkych opcich atd..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já mám jen pocit, že článků "kupujte, je vhodná doba" přibývá. Nejen na českých serverech..K horizontu - já vím, ten horizont se může zdát opravdu dlouhý. To je ale kvůli riziku..Od doby publikování mých 2 článků se ke mně dostaly nové informace. Co z nich vyplývá? Riziko je větší, než se na první pohled zdá. Zejména globální rizika..Odhalování rizik vývoje globálních ekonomik bude klíčem pro budoucí výnosy..Kdo je odhadne v předstihu před ostatními a včas tomu přizpůsobí své investice, bude mít obrovskou výhodu.Kdo se necítí pevný v kramflecích ve výše uvedeném bodu, pro toho bude o to větší nutností striktní řízení rizika vlastního portfolia.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ondřeji souhlasím jak s tou částí,že pan Fuchs dělá svoji práci, tak s tím, že cílený stock picking může být dobrou strategií. Najít dobrý titul se solidním dividendovým výnosem v nějakém stabilním odvětví (třeba náš oblíbený healhtcare :-) nemusí být od věci. Když se člověk navíc přikryje nějakou PUT opcí (jen nevím jaké exspiraci dát přednost, zda opci pravidelně rolovat, nebo si rovnou pořídit nějakou delší) na index případně výpisem covered call, mohlo by být vše ok. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Může být samozřejmě i hůř. Investiční horizont 20-25 let se mi přesto zdá přece jen příliš dlouhý.Jetaké fakt, že se objevují spekulace, podle nichž by mohlo na trzích dojít ve druhém pololetí k obratu. Nějakou extrémní vlnu optimismu ale osobně neregistruji. Spíše bych řekl, že u části investorů jde o opatrné - někdy i aktivnější - vyčkávání. Na druhé straně ale nemám ani pocit, že by byla splněna druhá strana "této rovnice", což jsou zatracující články na téma investic do akcií, které provázejí počátek býčího trhu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
2/3