Předplatit časopis Finmag

Arsen Lazarevič

Arsen Lazarevič
Kontaktujte autora

Ekonomický publicista. Narodil se v Bělehradu, v České republice žije trvale od svých pěti let. Na Finmagu začínal, dnes působí na serveru Měšec.

Podvody centrálních bank

Podvody centrálních bank

V předchozích letech byla hlavním argumentem centrálních bank pro snižování sazeb rekordně nízká inflace, kterou se údajně dařilo udržovat na stabilních hodnotách. Proč tedy vznikaly bubliny, když jednotlivé položky uvedené ve spotřebním koši rostly rekordně pomalu?

13. 1. 2009
Čeká nás rok očisty?

Čeká nás rok očisty?

Dluhy, dluhy a zase dluhy, tak by se dal charakterizovat celý začátek 21. století. Pád IT sektoru a relativně nízké úrokové sazby nastartovaly novou vlnu života na dluh, který skončil zrovna tak rychle, jak rychle začal. Přišlo tvrdé přistání a většina lidí má z dopadu až panickou hrůzu.

8. 1. 2009
Splasklá „finanční inteligence“

Splasklá „finanční inteligence“

Mějte pod kontrolou příjmy a výdaje! Vytvořte si pasivní příjem a peníze budou vydělávat za Vás. Nezní to krásně?

5. 1. 2009
Lezoucí kostlivci

Lezoucí kostlivci

Fed se rozhodl k historickému kroku, který Spojené státy nepamatují. Snížil úrokové sazby prakticky na nulu.

30. 12. 2008
Čínské křižovatky III: Cesta k reformám

Čínské křižovatky III: Cesta k reformám

V roce 1978 začaly rozsáhlé ekonomické reformy, které během 30 let změnily Čínu k nepoznání. Jejich iniciátor Teng Siao-pching spojil do té doby zdánlivě nespojitelné: komunismus a kapitalismus.

27. 12. 2008

Další skvělí autoři

Karolína Kašparová

Karolína Kašparová

Studuje moderní britskou a americkou literaturu na University College London. S novinařinou začala v... Více

Richard Sulík

Richard Sulík

Slovenský podnikatel, politik a ekonom.

Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních... Více

Tomáš Sedláček

Tomáš Sedláček

Je hlavní makroekonomický stratég ČSOB. Působil jako poradce prezidenta Václava Havla a v letech 2004–2005... Více

Čínské křižovatky II: Zkulturníme Vás

Čínské křižovatky II: Zkulturníme Vás

V druhé části krátkého seriálu o vývoji Číny a její ekonomiky se zaměříme na vládu Mao Ce-Tunga, kulturní revoluci, kterou zahájil, a její ekonomické či další důsledky.

20. 12. 2008
Španělská ekonomika se zadrhla

Španělská ekonomika se zadrhla

Na rozdíl od Portugalska, které se dlouhodobě potácí v hospodářských problémech a které se nám podařilo předehnat, nastartovalo Španělsko rozsáhlé liberální politické i ekonomické reformy.

16. 12. 2008
Čínské křižovatky I.: Inflace prohrává války

Čínské křižovatky I.: Inflace prohrává války

Čína patří mezi nejrychleji se rozvíjející země, a tak není divu, že jejímu současnému vývoji i budoucnosti je věnována velká pozornost.

12. 12. 2008
Může být v USA socialistická ekonomika?

Může být v USA socialistická ekonomika?

V návalu nápadů, jak přestát dnešní recesi a těžkou ekonomickou krizi v USA, zašli nejdál tvůrci falešného, ale velmi čtivého vydání deníku New York Times.

11. 12. 2008
Na hraně deflace

Na hraně deflace

V poslední době se stále více šíří obavy z deflace, respektive z poklesu inflace, který je doprovázen poklesem cen pro spotřebitele. V souvislosti s tím se píše o nejčernějších hrozbách pro vyspělé země a o zamrznutí růstu HDP, podobně jako se dělo od 90. let v Japonsku. Je opravdu deflace tak škodlivá?

2. 12. 2008
České banky jsou v klidu

České banky jsou v klidu

Banky nadále zvyšují své zisky a vyhlídky do budoucna nezní nezajímavě. Česká spořitelna zvýšila svůj zisk na 14,1 miliard Kč. To představuje nárůst oproti stejnému období minulého roku o 73 %. Komerční banka taktéž překvapila, její zisk narostl o 22 % na finálních 9,9 miliard Kč. Pokles zisků zatím zaznamenala ČSOB.

1. 12. 2008
Zodpovědnost a nenasytnost

Zodpovědnost a nenasytnost

V dnešní době je velice zajímavé sledovat, jak se v souvislosti s finanční krizí zrodily dva zcela odlišné názory. První skupina spatřuje příčinu krize v nedostatečné regulaci, zatímco další jsou toho názoru, že právě přehnaná regulatorní opatření nutila investiční banky vypomáhat si nejrůznějšími finančními „ instrumenty“.

27. 11. 2008
Proč máme práci

Proč máme práci

Jsou investiční pobídky opravdu zlo? Arsen Lazarevič polemizuje s názory Pavla Kohouta.

26. 11. 2008
Rozděl peníze a panuj

Rozděl peníze a panuj

Krize v USA stále nabírá na intenzitě a projevuje se i na jednotlivých makroekonomických datech. Nezaměstnanost vzrostla od září do října o 0,4 % na výsledných 6,5 %, a tím překonala odhady analytiků, kteří očekávali, že nezaměstnaných bude o 40–70 000 méně

13. 11. 2008
Dináry, marky a jablka

Dináry, marky a jablka

Kdy byla poslední hyperinflace na území evropského kontinentu? Většina lidí nejspíš prohlásí, že po válce v Německu, někteří si vzpomenou inflaci v Maďarsku. Skoro nikdo si už dnes nevzpomene na inflaci, která před více než 15 lety zachvátila tehdejší Jugoslávií. Proč k této inflaci došlo? A jaké byly její dopady na životy místních obyvatel?

12. 11. 2008
Všichni se ptají...

Všichni se ptají...

„Investice do nemovitostí se pomalu stává riskantní záležitostí a zejména v současnosti bych ji raději nikomu nedoporučoval.“

10. 11. 2008
Další utahování opasků?

Další utahování opasků?

V předchozích letech se většina ekonomů radovala, že inflaci se podařilo „zkrotit“ téměř na celém světě. Připomínal se především fakt, že se povedlo vyhrát boj s inflací v transformovaných a nově vznikajících tržních ekonomikách.

7. 11. 2008
Thatcherismus v praxi

Thatcherismus v praxi

Z vlády Margaret Thatcherové si lze vzít jedno významné poučení. Snížení daní z příjmů se na hospodářském růstu hned neprojeví. Vyžaduje jistou míru trpělivosti. V dlouhodobém horizontu se však taková země po vzoru Irska, Lucemburska a Velké Británie stane cílem zahraničních investic a má velkou šanci předehnat i výrazně vyspělejší země.

6. 11. 2008
Historie nové ekonomiky

Historie nové ekonomiky

S nástupem nového informačního věku zaznamenaly Spojené státy i celý svět dramatickou ekonomickou změnu ve všech oblastech. Co předcházelo nastartování „nové ekonomiky“? Jaké dopady bude mít změna na životy každého z nás?

3. 11. 2008
Volte amero!

Volte amero!

V poslední době se lidem především díky rozvoji internetu otevírají nové možnosti pro vytváření a šíření nejrůznějších, často až absurdních konspiračních teorií.

31. 10. 2008
Agel a jeho antikoncepce

Agel a jeho antikoncepce

Zdravotní pojišťovna Agel, jejímž majitelem je Tomáš Chrenek, zaznamenává raketový vzestup. Počet klientů každým dnem výrazně narůstá a pravděpodobně brzy překoná hranici 50 000 pojištěnců, tedy nutný limit, aby nepřišla o licenci.

22. 10. 2008
5/6