Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Radek Špicar zblízka: Nejtěžší chvíle už má česká ekonomika za sebou

Tomáš Wehle
Tomáš Wehle
29. 5. 2023

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy chodí často na balet, jen Louskáčka vloni viděl pětkrát. Dělá mu starosti výchova dcer a uklidňuje ho jízda ve starém džípu. Více se o něm dozvíte v tradiční rubrice Finmagu Zblízka.

Radek Špicar zblízka: Nejtěžší chvíle už má česká ekonomika za sebou
Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy pro hospodářskou politiku a export Radek Špicar / Zdroj: Se souhlasem Radka Špicara

Radek Špicar v minulosti působil jako náměstek místopředsedy vlády pro ekonomiku a později coby ředitel pro vnější vztahy Škody Auto nebo ředitel think-tanku Aspen Institute Prague.

Před šesti lety založil firmu vyrábějící prémiové krmivo pro psy a kočky. V akademické oblasti se věnuje společenské odpovědnosti podniků a ekonomické diplomacii.

V rubrice Zblízka, v níž se zaměřujeme hlavně na osobní život a hodnoty zajímavých osobností z byznysu, odpovídá kromě jiného na to, kterého českého průmyslníka obdivuje, nebo jestli čeká Česko krize, která povede k zavírání firem.

K výraznému nárůstu nezaměstnanosti nebo bankrotů by letos dojít nemělo.

Jakou nejlepší radu jste v životě dostal a neřídil se jí?

Neolizuj tu zmrzlou tyč.

Kdo vás v životě nejvíc ovlivnil?

Jaroslav Foglar a Jaroslav Dietl. Ve velmi mladém věku mě jejich díla připravila na nejrůznější podoby sociálních interakcí. Ty, kterým je potřeba se v životě vyhnout, a naopak ty, které je nutné systematicky pěstovat.

Vím, že máte rád balet. Co jste viděl naposledy?

V loňském roce jsem viděl Louskáčka. Pětkrát. Mladší dcera Tonička v něm vystupuje. Fascinuje mě, že se těší na vystoupení před vyprodaným Národním divadlem. Já bych zkolaboval už v šatně.

Kamil Vacek
Se souhlasem Kamila Vacka

Kamil Vacek zblízka. Místo mobilů budou čipy v mozku, říká prodejce telefonů

Moderní technologie podle něj škodí duševnímu zdraví a za deset let už nebudeme nosit mobily po kapsách. Místo nich si nasadíme brýle nebo čočky a ve vzdálenější budoucnosti nás asi čekají čipy v mozku. To říká člověk, který prodal už víc než 20 milionů mobilních telefonů.

Čeká Česko tvrdá hospodářská krize, která povede k uzavírání firem?

Nejtěžší chvíle zažila česká ekonomika na konci loňského roku. Ani teď není situace lehká a ne všechny firmy ji přežijí nebo udrží plnou zaměstnanost. K výraznému nárůstu nezaměstnanosti nebo bankrotů by ale letos dojít nemělo.

Jste jedním ze signatářů iniciativy českých byznysmenů, kteří volají po druhé transformaci české ekonomiky. Už má tahle dva roky stará výzva nějaké konkrétní dopady?

Tím hlavním je to, že se představitelé tolika úspěšných firem různých velikostí a zaměření dokázali shodnout na tom, jak by měl vypadat model transformace, kterou potřebujeme, abychom začali v ekonomické výkonnosti dohánět ty nejúspěšnější země světa. Firmy si to budou muset odpracovat především samy, ale vláda pomoci může. Co konkrétně by měla udělat, zveřejníme v létě na summitu, který připravujeme.

Kterého českého průmyslníka obdivujete?

Mám moc rád Zbyňka Frolíka z Linetu, Martina Wichterleho z Wikovu, Martina Vohánku z Eurowagu, Zuzanu Petrofovou z Petrofu a Kateřinu Kadlecovou z Usspy.

Jezdíte prý ke kamarádovi stáčet med. Už jste si pořídil včely?

Zatím jen slepice.

Kterou knihu jste naposledy četl?

Kunderovu Slavnost bezvýznamnosti. Naprosto skvělá kniha a fantastický překlad!

Co vám dokáže okamžitě zlepšit náladu?

Jízda v mém Jeepu Willys z roku 1942.

Tomáš Vala
Siko

Tomáš Vala zblízka: Spokojený nebudu nikdy, šťastný jsem neustále

V Siku je od svých 17 let, posledních sedm ho vede jako generální ředitel. Za deset let by se z výkonné pozice rád přesunul do té správcovské. Tomáš Vala odpovídá na otázky Finmagu.

Na čem jste v životě prodělal nejvíc peněz?

Na Fulbrightově stipendiu, jehož část jsem musel vrátit, když jsem se předčasně vrátil z Washingtonu, D.C., abych začal pracovat na Úřadu vlády jako náměstek místopředsedy vlády pro ekonomiku s nástupním platem na hranici minimální mzdy.

Tři hlavní charakteristiky, které vás vystihují.

Na univerzitě v Anglii mi můj tutor řekl, že když ji úspěšně absolvuji, budou mi hrozit dvě nebezpečí: povýšenectví a cynismus. Jsem rád, že mohu s čistým svědomím říci, že mě nejvíce charakterizuje absence obojího. Do třetice bych k tomu ještě doplnil sociální inteligenci.

Na co se těšíte? A co vám dělá starosti?

Starosti mi dělá výchova našich dcer. Obávám se, že ji nezvládám příliš dobře, a hodně mě to mrzí, protože roli otce považuji za jednu z nejdůležitějších v životě. A těším se, až budou dcery dospělé a samostatné a podaří se jim setřást ze sebe důsledky všech chyb, kterých jsem se při jejich výchově dopustil.

Co je podle vás smyslem života?

Přispět svým životem k tomu, aby svět, ze kterého člověk odchází, byl alespoň o trochu lepší než ten, do něhož se narodil.

Líbilo? Rubriku Zblízka najdete v každém tištěném Finmagu.

Kam dál? Tištěný Finmag na webu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Wehle

Tomáš Wehle

Vystudoval český jazyk a literaturu a občanskou výchovu na Pedagogické fakultě Západočeské univerzity. Učil na střední, byl recepčním a korektorem v Instinktu. Během 19 let ve vydavatelství Economia pracoval... Více

Související témata

byznysekonomická krizeekonomieekonomikarozhovor
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo