Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Faktura online zdarma? Jde to. Nejlepší fakturační programy ve velkém přehledu

Monika Veselíková
Monika Veselíková
28. 2. 2024
Vše o...

Vystaví fakturu, pošlou upomínku, pohlídají cashflow. Co všechno umí online fakturační systémy a kolik za ně? Poradíme vám v našem velkém přehledu.

Faktury jsou nedílnou součástí každého podnikání. Pokud je stále vystavujete postaru v Excelu, půjde nejspíš o součást neoblíbenou a časově náročnou. Naštěstí dnes existuje poměrně široká nabídka fakturačních nástrojů, které udělají tuhle otravnou práci za vás. Rychleji, efektivněji a díky mobilním aplikacím prakticky odkudkoli.

V našem přehledu se dozvíte, jaké funkce fakturační nástroje nabízí, kolik stojí a na co si dát pozor.

Fakturační nástroje: Jaké funkce čekat?

Pro tento text jsme vybrali sedm systémů, na které při vyhledávání narazíte nejčastěji. Konkrétně jde o tyto systémy: BitFaktura, Fakturoid, Fakturovač, iDoklad, mPohoda, SuperFaktura a Vyfakturuj. 

Nabídka funkcí všech zmíněných nástrojů jde do desítek, obecně je ale můžeme rozdělit na několik oblastí.

Patrně nejzásadnější je přitom fakturace jako taková – tedy vystavování faktur se všemi předepsanými náležitostmi. Krom toho umí fakturační nástroje pracovat i s cizími měnami, včetně automatického či manuálního nastavení směnného kurzu. Zároveň můžete vystavené faktury odesílat e-mailem, stahovat jako pdfko nebo ve formátu ISDOC. Uložit si seznam odběratelů, případně využít našeptávač napojený na ARES, kdy stačí zadat IČO a systém zbytek údajů doplní sám.

Vedle faktur, včetně zálohových a proforma, vytvoříte i řadu dalších lejster jako třeba dodací listy, pokladní doklady nebo dobropisy. Samozřejmostí je i přizpůsobení vzhledu faktury, tedy možnost přidat vlastní logo, podpis nebo QR kód.

Další balík funkcí spadá pod pojem automatizace. Jde například o automatické odesílání upomínek na faktury po splatnosti, nastavení pravidelných faktur nebo párování faktur a příchozích plateb na bankovním účtu. Tady se ovšem hodí ohlídat, zda daná služba spolupracuje s vaší bankou – viz přehled na konci článku.

Mimo fakturování pomůže iDoklad, Fakturoid a další i s evidencí nákladů nebo tvorbou nejrůznějších statistik a přehledů. Zadat a dál pracovat můžete také s vlastním ceníkem či skladem. Nebo si snadno vygenerovat podklady pro podání přiznání k dani z příjmu fyzických osob i kontrolní a souhrnné hlášení, jestliže patříte mezi plátce DPH.

Většinu nástrojů lze také propojit s platební bránou a nejrůznějšími účetními systémy – konkrétní výčet opět hledejte na konci článku. Zároveň je můžete díky API rozhraní přímo napojit na váš web, e-shop či aplikaci.

Tarify zdarma: Co umí?

Jednotlivé funkce poskytovatelé dělí do několika tarifů, všude přitom narazíte na varianty bez poplatků. Ty nabízí poměrně širokou škálu funkcí, jejich využití ale bývá omezené. Patrně nejzásadnější bude limit pro počet subjektů, kterým lze faktury vystavovat: u většiny systémů dělá strop pět odběratelů (faktur jim ale můžete naposílat neomezeně), s BitFakturou naopak vystavíte maximálně tři faktury měsíčně. Existuje ovšem jedna výjimka z pravidla, a tou je Fakturovač. Ten je zdarma kompletně a bez omezení, víc si o něm povíme o pár řádků níž.

Podnikatelské účty
Shutterstock

Velký přehled podnikatelských účtů 2024. Výhody a nevýhody, k čemu jsou a kdo je nabízí?

Kdo pro vás má nejlepší podnikatelský účet? Jaké jsou jejich výhody a jaké poplatky si za ně banky účtují? A k čemu vlastně takový produkt je? Projděte si náš přehled.

Kdo zvolí variantu zdarma, musí většinou zapomenout i na automatické funkce jako odesílání upomínek a pravidelných faktur. Tak úplně to neplatí v případě Fakturoidu, kde jsou automatické upomínky a jedna pravidelná faktura i v tarifu bez poplatků. Pravidelné faktury v balíčku zdarma nabízí také iDoklad, mPohoda pošle jednu upomínku.

Další omezení bezplatných tarifů se týká počtu uživatelů, kteří mají do systému přístup. U balíčků zdarma to většinou bývá pouze jeden uživatel, s výjimkou SuperFaktury, kde má přístup bez poplatků i jeden účetní. Jinde nabízí variantu jeden uživatel + jeden účetní až střední balíčky, s nejdražšími tarify počet uživatelů roste.

Nic z výše uvedeného ovšem neplatí v případě služby Fakturovač, kde se na balíčky ani omezení nehraje. Zdarma lze vystavovat libovolné množství faktur (s vlastním logem, podpisem či QR kódem) pro neomezené množství klientů, posílat automatické upomínky, pravidelné faktury i párovat platby. Vedle toho Fakturovač zvládne evidenci nákladů, nejrůznější statistiky, zadat lze i vlastní ceník nebo si stáhnout podklady pro daňové přiznání. S čím naopak u Fakturovače nepočítejte, je podpora cizích měn, mobilní aplikace a napojení na účetní systémy, platební brány nebo propojení přes API.

Srovnání tarifů: Kolik stojí?

Pro ostatní služby pak platí, že kdo chce fakturovat neomezeně, využívat naplno automatické funkce a získat přístup pro vícero uživatelů, musí sáhnout po placeném balíčku. I v těch nižších přitom často chybí upomínky či párování plateb, případně jsou limitované. Nejširší nabídku funkcí většinou najdete ve středních tarifech, prémiové bývají zvýhodněné spíše ve smyslu většího počtu uživatelů nebo třeba vyššího limitu pro zpracování API požadavků.

Konkrétní ceny se odvíjejí také od toho, na jak dlouho se upíšete. Platit můžete nejčastěji měsíčně, čtvrtletně nebo ročně, na nejvýhodnější cenu přitom dosáhnete při platbě na rok dopředu. Ceny za jednotlivé tarify jsou uvedené bez DPH.

 

BitFaktura

Fakturoid

iDoklad

Tarif

Start

Standard

Pro

Pro Plus

Základ

Komplet

Základ

Oblíbený

Prémiový

Cena při platbě za měsíc

69 Kč

149 Kč

175 Kč

355 Kč

190 Kč

380 Kč

220 Kč

390 Kč

680 Kč

Cena při platbě za rok

828 Kč

1788 Kč

2100 Kč

4260 Kč

2088 Kč

4176 Kč

2040 Kč

3960 Kč

6840 Kč

 

mPohoda

SuperFaktura

Vyfakturuj

Tarif

Basic

Pro

Základní

Standardní

Prémiový

Mini

Ideal

Profi

Cena při platbě za měsíc

199 Kč

358 Kč

169 Kč

399 Kč

549 Kč

175 Kč

330 Kč

700 Kč

Cena při platbě za rok

1992 Kč

3576 Kč

1548 Kč

3348 Kč

5628 Kč

1908 Kč

3288 Kč

7080 Kč

Fakturační systémy: Čím se liší?

Co do výčtu funkcí se jednotlivé nástroje příliš neliší. Rozdíl je spíš v tom, v jakém tarifu jsou konkrétní funkce zahrnuté, případně jak jsou omezené. Přesto lze v jednotlivých nabídkách vysledovat i pár zajímavostí.

Jednou z nich jsou například webfaktury, tedy funkce, díky níž má každá vystavená faktura vlastní webovou stránku. Klientovi pak stačí poslat odkaz, pod kterým si fakturu zobrazí. Přímo na stránce ji zároveň může uhradit skrze platební tlačítko. Webfaktury umí Fakturoid a Vyfakturuj. 

Hodit se může i funkce Krabice s náklady, kterou najdete u Fakturoidu. Ta umí ukládat nejrůznější doklady (třeba nafocené účtenky) do virtuální krabice a pomocí umělé inteligence je později vytěžit a zpracovat. Počet vytěžených dokumentů se odvíjí od zvoleného tarifu.

Pokud posíláte faktury také fyzicky, možná vás zaujme SuperFaktura a její funkce Export pro kurýry. Ta umí rychlý export údajů ze SuperFaktury do systémů víc jak desítky kurýrských služeb. Namátkou UPS, DHL, DPD či PPL.

Podnikatelům, kteří obchodují se zahraničím, může přijít vhod BitFaktura, kde vystaví dvojjazyčné faktury. iDoklad zase nabízí nástroj, díky kterému si přes DIČ klienta ověříte, zda jde o spolehlivého plátce DPH.

Podle čeho se rozhodnout?

Kritéria, podle kterých službu vybírat, bude mít patrně každý jiná. Roli přitom může sehrát i to, jak moc přehledné a uživatelsky příjemné má služba rozhraní.

To lze snadno ověřit díky bezplatným zkušebním verzím, které umí i prémiové funkce. BitFaktura, SuperFaktura a Vyfakturuj nabízí na zkoušku třicet dní zdarma, iDoklad šedesát. Se systémem mPohoda můžete vyzkoušet alespoň demoverzi. Fakturoid na časově limitované zkušební verzi aktuálně pracuje. Zákaznická podpora ale nabízí řešení v podobě zřízení tarifu Zdarma, ze kterého lze následně přejít na placený tarif. Na jeho zaplacení máte čtrnáct dní, a když platbu nepošlete, po dvou týdnech automaticky spadnete do základního tarifu bez poplatků.

Při rozhodování samozřejmě může hrát roli i to, zda daná služba dokáže spárovat faktury a platby z vaší banky. Projděte si proto následující seznam:

  • BitFaktura: ČSOB, Fio banka, Komerční banka, mBank, MONETA Money Bank
  • Fakturoid: Air Bank, Creditas, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka, Komerční banka, MONETA Money Bank, Raiffeisenbank, UniCredit Bank
  • Fakturovač: Air Bank, Creditas, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka, Komerční banka, MONETA Money Bank, Raiffeisenbank, UniCredit Bank
  • iDoklad: AirBank, ČSOB, Fio banka, Komerční banka, Raiffeisenbank
  • mPohoda: funkcí párování plateb nenabízí
  • SuperFaktura: Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka, Komerční banka, mBank, MONETA Money Bank, Raiffeisenbank, UniCredit Bank
  • Vyfakturuj: Air Bank, Creditas, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, MONETA Money Bank, Raiffeisenbank, UniCredit Bank

Nebo zda fakturační nástroj spolupracuje s vaším účetním systémem:

  • BitFaktura: Pohoda
  • Fakturoid: Pohoda, Money S3, Abra Flexi, Ježek Duel, EKONOM, Harmonik, Premier, SlimOffice
  • Fakturovač: napojení na účetní systémy nenabízí
  • iDoklad: Money S3, Money S4, Money S5, Pohoda, Vario
  • mPohoda: Pohoda
  • SuperFaktura: Pohoda, Money, MRP, PROLUC, DUEL Ježek
  • Vyfakturuj: Pohoda, Money S3, DUEL Ježek
Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Monika Veselíková

Monika Veselíková

Bakalářské studium odstartovala na Technické univerzitě v Liberci, magisterské v oboru Mediální studia dokončila na Fakultě sociálních věd UK. Pro Finmag a Peníze.cz píše od konce roku 2014. Ve volném... Více

Související témata

automatizacebyrokracieelektronická fakturacefakturytarifyVše o...
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo