Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Soros, kam se söröš?

Aleš Tůma
Aleš Tůma
6. 4. 2017
 11 440

Finančník George Soros budí pozornost… nejnověji u maďarských národovců. Je jen řadovým miliardářem, nebo večer doma odkládá lidskou masku, pod níž se skrývá reptilián?

Soros, kam se söröš?

Orbánova vláda prosadila zákon komplikující fungování Central European University (CEU), kterou v rodném Maďarsku roce 1991 založil právě George Soros & syn. Prý jde jen o rovné podmínky pro všechny, přitom rádobydiktátor školu výslovně zmínil v médiích a jeho strana už dřív přišla s myšlenkou zatnout tipec právě „Sorosovým“ neziskovkám, jimž přisuzuje mj. podíl na migrační krizi.

Abyste se přesvědčili, na čí straně stojí veřejnost, stačí jediný pohled do diskuzí na zpravodajských serverech či „alternativních“ webech.

Transplantace mozku

Soros, podobně jako nedávno zesnulý David Rockefeller, je zkrátka ztělesněním jakési globální konspirace krvelačných starců. I český bulvár převzal původně satirickou zprávu o tom, že Rockefeller prodělal sedm transplantací srdce… Kdo je ochoten uvěřit, že lze ve vysokém věku opakovaně přežít takový zákrok, měl by zvážit transplantaci mozku.

Ale zpět k Sorosovi. Podle Google Trends zájem o jeho jméno skokově stoupl kolem amerických voleb, kdy lidé zjišťovali, zda a jak podpořil Hillary Clintonovou. Podporou pekelné kandidátky to ale nekončí. Breitbart, oblíbený server Donalda Trumpa, našemu iluminátovi přičítá podíl na nedávných rasově motivovaných nepokojích. Finanční podpora pro černošské organizace je jedna věc, po síti ovšem kolují třeba i zkazky, že tento maďarský Žid kolaboroval s nacisty…

Vyvracením podobných hoaxů se zabývá server Snopes, existuje už ovšem i meta-konspirační teorie, podle které Snopes financuje sám Soros, aby ututlal pravdu. Skoro to vypadá, že finančník toho má na svědomí tolik, že by potřeboval místo transplantace srdce rovnou naklonovat, aby všechno stíhal.

Rádi jej mají i čeští alt-pravičáci. Například František Matějka přivítal zprávu o jeho miliardové ztrátě po zvolení Trumpa takto: „Soros je podle mého názoru jedním z největších gaunerů, který financuje rozvraty států a je jedním z původců bezpečnostních rizik a přetrvávání válečných a občanských konfliktů.“ Úplně při tom vidíte portfolio manažery hedgefondu, jak vypínají terminály Bloomberg, navlékají si maskáče, a jdou někam rozvracet.

Bývalý místopředseda pražských Svobodných a obdivovatel Orbána Pavel Pešan zase píše o „sluníčkách a dalších Sorosových loutkách“.

Soros nemůže za vaše po*raný životy

Co vlastně ony sluníčkářské organizace dělají strašného? Po Twitteru koluje třeba výběr předmětů z Central European University. Mohlo by se zdát, že cílem kurzu „komunismus a gender“ je rozložit západní společnost za pomoci feminismu. Ve skutečnosti jde o studium ženských otázek za totality. O užitečnosti podobných kurzů si můžete myslet svoje, ale najdete je na každé druhé humanitní fakultě. Pražskou fildu asi nelze úplně podezírat z účasti na židobolševickém spiknutí. Kromě lehce obskurních genderových disciplín Central European University vyučuje například ekonomii, management, právo či historii.

Udělat si obrázek o aktivitách Sorosova Open Society fondu v Česku je pak otázkou chvíle na webu. Mimochodem, zdrojem většiny financí pro nadaci není český státní rozpočet, ale Norské fondy.  

Kromě transparentnosti veřejné správy či zatrolených gender studies Open Society Fund podporuje třeba organizaci Otevřená společnost, která v těchto dnech spustila… ó hrůzo! … mapu exekucí. Ale možná je v upozorňování na dluhovou past a na byznys, který exekuce díky vadně napsaným zákonům představují, nějaký skrytý zlovolný záměr…

Obdobně ve stipendiích pro nadějné studenty. Kromě Orbána (!) za „Sorosovy“ peníze studovala třeba špičková fyzička Kateřina Falk. Kdo ví, možná teď v laserovém centru za Prahou zkoumá, jak stvořit Godzillu střílející paprsky z očí, která miliardáři umožní ovládnout svět.

Tržní síly útočí

O tom, jak vlastně protřelý spekulant zbohatl, už vyšel bezpočet článků, takže jen stručně (příznivci konspiračních teorií beztak mívají sníženou schopnost porozumět psanému textu).

Jeho nejslavnějším kouskem je útok na libru, na kterém vydělal zhruba miliardu dolarů. Slovo útok vyvolá představu, jak se finančník s pirátským šátkem na hlavě a kudlou v zubech vyloďuje na březích hrdého Albionu. Ve skutečnosti je to otázka nabídky a poptávky.

Británie fixovala kurz libry ke koši evropských měn v rámci tzv. mechanismu směnných kurzů (ERM), což byl předstupeň zavedení eura. Problém byl, že fixní kurz byl nadhodnocený. Když se něco takového stane, trh se to snaží napravit.

V tomto případě trh ztělesnil Soros, který vsadil na to, že když bude libru prodávat (přesněji shortovat), nakonec Bank of England dojde trpělivost a kurz uvolní, aby nemusela nakupovat stále větší a větší objem liber. Kdyby se mýlil, zbankrotoval by, a vstoupil by leda do učebnic risk managementu mezi tucty dalších neúspěšných spekulantů.

Útok na libru mimochodem není zas tak moc odlišný od toho, co teď dělají spekulanti sázející proti kurzovému závazku České národní banky. Liší se znaménko: koruna je uměle oslabená a vrahouni z Wall Street spekulují na její posílení.

V roce 2012 Soros netrefil cenu zlata, při Brexitu zase nezopakoval úspěch na libře. Ani starý spekulant zkrátka není neomylný, to ovšem nebrání pochybným serverům, aby pravidelně nerecyklovaly zprávy typu „miliardář X prodává akcie, bude krach“. Jenže nějaké akcie libovolný miliardář prodává prakticky neustále. I kdyby tato informace byla užitečná, dozvíte se to až se zpožděním z kvartálních výkazů pro Securities and Exchange Commission. Než se někdo začne rozplývat nad nevydařenou sázkou proti Trumpovi, měl by si o věci také něco nastudovat.

Memy a neziskovky

Aby nevznikla mýlka: není sporu o tom, že se George Soros snaží ovlivnit veřejné dění. On se k tomu dokonce drze přiznává, mimo jiné veřejně podporuje americké demokraty. Levici ovšem podporuje celá řada kapitalistů, kteří jsou v žebříčku miliardářů výš. Kdyby třeba takový Bill Gates chtěl, jistě by mohl revolucí a majdanů zaplatit víc. (Ponechme stranou možnost, že vyvolání chaosu ve světě je pravým účelem Microsoft Windows.)

Jiní byznysmeni za zavřenými dveřmi lobbují za změny v regulaci, které mají třeba daleko větší dopad… jenže když politickým názorům přidáme finanční spekulace a židovský původ, získáme ten správný konspirační koktejl. Kdyby na zemi dorazil vzkaz od mimozemšťanů, nejspíš by za tím mnozí také viděli léčku starého miliardáře.

Někde v Rusku ve staré podzemní laboratoři ze sovětských dob vědci v bílých pláštích místo biologických zbraní vyrábějí memy. Vypouštějí je jako viry do světa a nechávají žít vlastním životem. Tu vyrobí mem o židovských bankéřích, tu o ngoismu a zlých neziskovkách. Když se memy vhodně zkříží, je tu epidemie. Není ani tak podstatné, jestli se pacient nula jmenuje Viktor nebo Václav…

Předchozí odstavec je ovšem také konspirační teorie. A Finmag není Aeronet. Jednodušší vysvětlení bývá častěji pravdivé a jednodušším vysvětlením pro bizarně nafouklé teorie o iluminátech je prostě obyčejná blbost.

Upozornění: autor článku byl na stáži v Německu přes studentskou neziskovkou AIESEC. Jak ke své hrůze až nyní zjistil, AIESEC je také součástí Sorosova monstrplánu.

Úvodní fotka: Antonio Scorza / Shutterstock.com

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo