Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Prezidentský dotazník č. 2: Ladislav Jakl

Finmag.cz
Finmag.cz
24. 9. 2012

Co si myslí lidé, kteří by stáli o úřad prezidenta? Po Karlu Schwarzenbergovi přinášíme odpovědi Ladislava Jakla. Byl by tajemník současného prezidenta Václavu Klausovi důstojným nástupcem?

Prezidentský dotazník č. 2: Ladislav Jakl

Prezidentův tajemník může mít jasno v jednom: skončí prezident a končí i on. Noví prezidenti si vodí svoje lidi a team starého prezidenta vyprazdňuje šuplíky a promazává počítače. Když se prezidentovu tajemníkovi nechce do velkého stěhování, zbývá mu jediná možnost: stát se prezidentem.

Ve skutečnosti budou motivace Ladislava Jakla, který ohlásil, že se chce ucházet o prezidentskou kandidaturu, zřejmě vážnější. Snad ji aspoň částečně osvětlí náš prezidentský dotazník.

Každé pondělí zkoumáme názory jednoho z prezidentských kandidátů nebo kandidátů na kandidáta: volit se totiž může až z těch, kteří si dokážou sehnat zákonem stanovenou podporu. Padesát tisíc lidí nebo dvacet poslanců nebo deset senátorů. Ladislav Jakl, který kandiduje za Stranu svobodných občanů, zatím nemá ani jedno. Času je ale ještě relativně dost.

Podpořil byste zákon o vyrovnaném státním rozpočtu?

Podpořím politiku vyrovnaného rozpočtu. Zda k ní povede zákon to přikazující, není jisté. Musel by obsahovat pevně stanovené výjimky pro mimořádné situace, aby nebyl obcházen jako všechna podobná pravidla. V každém případě by ale bylo nejlepší, kdyby vyrovnanost rozpočtu vycházela z politické konstelace, ne z formálních pravidel. A dodávám, že existuje vyšší hodnota, než je vyrovnanost rozpočtu: jeho podíl na HDP. Vyrovnávat rozpočet cestou zvyšování rozpočtových příjmů není v mých očích žádným vítězstvím.

Jaký je váš názor na církevní restituce?

Jejich současná podoba je výsledkem zbrklosti, ne rozvážného přístupu.

Jste pro zavedení školného na vysokých školách?

Jsem pro zrušení státních vysokých škol. Vysokoškolské vzdělání je soukromým, nikoli veřejným statkem. Pokud by školné bylo prvním krokem k odstátnění vysokých škol, pak bych byl pro. Pokud by bylo krokem ke stavu, kdy se stát stane podnikatelem v oblasti vzdělání, pak bych v tom moc pokrok neviděl, snad jen v tom, že by školné fungovalo jako regulátor poptávky.

Měly by mít děti možnost spořit v rámci povinných sociálních odvodů na důchod svých rodičů?

Ta otázka předpokládá existenci hybridních polostátních a polosoukromých fondů, s jejichž koncepcí nesouhlasím. Děti se mají starat o své rodiče jakoukoli formou, státu po tom nic není. Stát není banka ani pojišťovna. Má být garantem péče o veřejné statky. A ty já v oblasti péče o seniory vidím v rovném minimálním státním důchodu. Vše ostatní má být čistě soukromou věcí bez jakékoli účasti státu.

Jste pro zavedení majetkové odpovědnosti úředníků?

Majetková odpovědnost má platit pro všechny lidi obecně. A myslím, že i platí. Pokud nedostatečně, je třeba zpřesnit obecná pravidla, ne stanovovat speciální pravidla pro vybranou skupinu lidí.

Jste pro zákonné omezení horní hranice RPSN u půjček? Pokud ano, v jaké výši?

Jsem proti.

Jste pro zavedení účelovosti u stavebního spoření?

Jsem proti státní podpoře jakéhokoli finančního produktu. Čili i pro zrušení dotovaného stavebního spoření.

Jste pro legalizaci a zdanění prostituce?

Jsem proti. Stát nemá co pást děvky.

Je vám bližší Václav Klaus, nebo Václav Havel?

Nejbližší je mi Ladislav Jakl.

Kdo byl podle vás nejlepším polistopadovým premiérem?

Klaus.

Kdo má u vás doma pod palcem rodinné finance?

Já.

Víte, kolik za měsíc průměrně utratíte?

No, zhruba...

Jak si spoříte na stáří?

Formou pojištění u jedné velké banky.

Vstoupíte do II. pilíře penzijního systému?

Nesouhlasím s ním v principu. Takže nevstoupím. Má být každého věcí, jestli se na stáří zabezpečí sbíráním známek nebo jestli chce vše propít a brzo umřít. Stát nemá co podporovat jakoukoli formou soukromou aktivitu ve prospěch vlastního komfortu ve stáří.

Kolik maximálně plánujete utratit za předvolební kampaň a z čeho náklady pokryjete?

Neplánuji. Utratím vše, co dostanu. A nedostal jsem dosud nic.

Čtete Peníze.cz nebo Finmag?

Omlouvám se, ale nečtu.


Ladislav Jakl

Ladislav JaklVlastními slovy: Narodil jsem se v roce 1959 v Chebu. Vystudoval jsem Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy. V životě jsem byl pionýrským vedoucím, závozníkem, redaktorem zdravotnických časopisů, vedoucím kulturního střediska, metodikem lidové konzervatoře, poslancem ČNR, vedoucím úřadu rady pro vysílání, novinářem, asistentem poslance, ředitelem odboru poradců předsedy Poslanecké sněmovny a tajemníkem prezidenta republiky. Hraji rock a na docela vyšší úrovni piju pivo.

Perlička: Legrační je, že celá řada lidí, kteří mu v přeneseném slova smyslu nemůžou přijít na jméno, mu vlastně nemůže přijít na jméno doslova. Totiž – připisují mu názory a slova prezidentova vicekancléře Petra Hájka.

 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Finmag.cz

Finmag.cz

Související témata

církevní restituceLadislav Jaklpenzijní reformaprezidentské volbyprezidentský dotazníkRPSNstátní rozpočetstavební spořeníškolné
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo