Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Prezidentský dotazník č. 2: Ladislav Jakl

24. 9. 2012
2 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Vyčerpávající rozbor, ale u tohoto kandidáta se nad tím nebudu ani zamýšlet. Myslím, že se na tuto funkci opravdu nehodí..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pojďme si rozebrat fakta, tj. tři otázky v dotazníku na téma starobní důchod:

- Měly by mít děti možnost spořit v rámci povinných sociálních odvodů na důchod svých rodičů?

K první z otázek - slovo spořit je třeba zaměnit za slovní spojení přímo přispívat. Správné znění otázky: Měly by mít děti možnost přímo přispívat v rámci povinných sociálních odvodů na důchod svých rodičů?
Poznámka: Jedná se o myšlenku, která k nám přišla před lety z USA. Velmi jsem ji zkoumal ze všech stran a následně zavrhl. Jednalo by se o loterii (např. plátce zemře při dopravní nehodě a tím se příspěvky automaticky ukončí, případně vznikne právní bitva o pokračování platby příspěvků viníkem nehody či plněním pojišťovnou z povinného ručení).

- Jak si spoříte na stáří?

Opět to nešťastné slovo spoříte, dokonce ve spojení - spoříte na stáří. I. důchodový pilíř, který v ČR pokrývá až na zanedbatelný segment sociální jistoty ve stáří, není spořícím pilířem. U I. pilíře se jedná o clearing zajišťovaný ČSSZ.Takže podobnou otázkou můžete de facto jen propagovat II. a III. spořící pilíř.Správné znění otázky:Vychováváte děti, nebo si spoříte na stáří?
Jste šokován podobnou formulací otázky? Doporučuji prostudovat práci J. Rusnok a spol.: Důchodová reforma pro Českou republiku. Inovativní přístup. K tomu jen v krátkosti citát z projevu téhož autora:
"Jiří Rusnok, bývalý ministr financí, dnes prezident Asociace penzijních fondů České republiky a generální ředitel ING Penzijního fondu se 13. prosince 2007 na semináři „Důchodová reforma v poločase příprav a budoucnost sociálního státu v České republice“zmínil o tom, že na přelomu let 2004 a 2005 propagoval společně s Jamesem Hyzlem udržitelný penzijní systém (odstupňovanou výši důchodu – nula dětí, žádný důchod z prvního pilíře, tři a více dětí, plný důchod z prvního pilíře). Konstatoval ovšem, že na uvedení tohoto systému do praxe je ještě přílišbrzy,že by jej občané nepochopili!"

- Vstoupíte do druhého pilíře penzijního systému?

Otázku tohoto typu byste nemohl položit ani svědkovi u soudu, protože by se okamžitě ozvalo: námitka! Nebo ještě jinak, můžete s takto položenou otázkou udělat jen jediné - doplnit ji otevřeně o dovětek:jen nesvéprávný občan nevstoupí do penzijních fondů.

Nahlásit

-
0
+