Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Trocha investičního mudrování. Lze se vůbec v té džungli vyznat?

Hynek Just
Hynek Just
6. 8. 2023

Tenhle newsletter má být o investicích, pravil mi šéf webového Finmagu. Takže mám zadání postavit se do už tak celkem dlouhé řady mudrlantů, kteří „kafrají“ o investicích. Těm přece rozumí každý. Nebo snad ne…?

Trocha investičního mudrování. Lze se vůbec v té džungli vyznat?
Pravidelné tipy na zajímavé a chytré čtení z redakce Finmagu, to je Finmag newsletter. Po přihlášení odběru každý pátek ve vašem mailu / Zdroj: Shutterstock/Finmag.cz

Každý má recept na to, jak zaručeně zbohatnout. Zpravidla ten stejný každý má také pevně ukotvený názor na to, zda zvyšovat, nebo nezvyšovat základní úrokovou sazbu České národní banky (a co teprv, když se nezmění). Nebo na to, zda by pro naši ekonomiku bylo, nebo nebylo dobré přijetí eura. Nebo co se stane, když Fed zvýší úrokovou sazbu.

Já na rovinu přiznávám, že to nevím. A velmi silně si přeju, abych o takových věcech nemusel nikdy rozhodovat v referendech a podobných přehlídkách lidového mudrlantství. Chci mít důvěru v odbornost těch, kteří mají tu pravomoc rozhodovat. Tak mi ji prosím neberte. Díky.

Ale zpět k investicím. Jelikož spravuji dva investiční weby (jeden zaměřený na běžné investory, jeden na ty movitější), vidím čím dál intenzivněji, že mít jasno v tom, jaká investice je správná, v podstatě nejde. Tím spíš, když se názorově rozcházejí i kapacity v oboru.

Tak třeba investiční stratég Martin Mašát tvrdí, že investování je dnes nutnost. Lidé podle něj s ohledem na inflaci ztrácejí, i když mají prémiový vklad s výnosem šesti procent. Jenže. Pak se kouknete, co píšou hodnotově blízké Hospodářky, a tam vám Radovan Vávra doporučuje investovat do bankovních produktů.

„Pokud dojde k rychlému poklesu úrokových sazeb, což se může stát i u nás, termínované vklady se, když budou uzavřené na dostatečně dlouhou dobu, mohou vyplatit. Já je proto pomalu začínám konzervativním lidem doporučovat,“ tvrdí mediálně provařená investorská superstar, která jen tak mimochodem věští třicetiprocentní propad trhů.

ETF fondy, jasná volba?

Nedávno jsem byl na setkání investičních rádců ze skupiny Partners s novináři. A udělal jsem tu chybu, že jsem před zmiňovaným Martinem Mašátem jen tak prohodil, že se teď může celkem vyplatit investice do realitních fondů – to i býk na červený hadr reaguje mírněji. Přitom i seriozní průzkumy tvrdí, že ceny nemovitostí v Česku porostou a porazí akcie. Tak co si z toho vzít?

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Dobře, rozhodnete se pro bezpečnou cestu ETF fondů, tedy pasivní investice na burze, která zjednodušeně kopíruje celý burzovní trh a minimalizuje tak rizika spojená s osudy jednotlivých podniků. O pasivních investicích a jejich výhodách se u nás dokonce píšou knihy (její autor Jakub Dvořák nám nedávno poslal své tipy na zahraniční podcasty, nejen ty o pasivním investování).

Koneckonců investice do ETF fondů je patrně nejčastější rada začínajícím investorům. Ne náhodou celková hodnota peněz investovaných do globálních ETF fondů na konci června dosáhla rekordních 10,5 bilionu dolarů (přes 232 biliony Kč). Jen během uplynulého měsíce do nich přiteklo 103 miliard dolarů (téměř 2,3 bilionu Kč).

A... dostane se vám do ruky text od rovněž ostříleného investičního poradce a dokonce zakladatele investičního fondu Jana Traxlera. Ten pro změnu investice do ETF lidem vymlouvá. „Nejoblíbenější akciový index S&P 500 je ve skutečnosti velmi špatně rozložený. O vývoji hodnoty indexu rozhoduje několik málo technologických gigantů. Například 200 firem dohromady má na hodnotu indexu stejný vliv jako vývoj akcií firmy Apple,“ píše. To přece nechcete slyšet!

Investovat může každý

Tedy, pokud takovéhle rozvahy vůbec vedete. V tomhle týdnu vyšel průzkum od agentury STEM/MARK, který ukazuje smutnou realitu českých investorů, nebo spíš neinvestorů. Vyplývá z něj, že Češi nemají skoro žádné finanční rezervy. Asi půlka z nás nemá pro strýčka Příhodu našetřeno víc než jeden měsíční příjem domácnosti. Šestina lidí si letos netvoří žádnou finanční rezervu, další desetina si odkládá stranou maximálně tisícovku měsíčně.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Ne že by se i s tisícovkou měsíčně nedala udělat za pár desítek let paráda – v podílových fondech se za 30 let dočkáte zhodnocení 857 tisíc (jestli nevěříte, tady máte kalkulačku). Ale dlouhodobé plány jsou pak trochu mimo hru, což ze své zkušenosti potvrzuje třeba investiční poradce Vladimír Weiss.

Pak ještě máte možnost si na investice půjčit. Firmy to dělají běžně, standardně si půjčuje i stát. Anebo tím půjčením pověřit někoho, kdo investuje do takzvané páky a výnos vám může teoreticky zdvojnásobit. Teoreticky. Tenhle druh investice je ve skutečnosti dost rizikový.

Suma sumárum, možnosti tu zkrátka jsou, každému podle jeho gusta. A když to nevyjde, dobrá zpráva na konec: Oddlužení bude snadnější.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
13
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Hynek Just

Hynek Just

Vystudoval teorii kultury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, což se na jeho profesní kariéře nijak nepodepsalo. Věnoval se hudební publicistice, jeho recenze a rozhovory lze dohledat třeba v archivu... Více

Související témata

Finmagchci investovatinvesticenewsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo