Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Podnikatelé dostanou ošetřovné, plánuje ministerstvo konec diskriminace OSVČ

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
23. 2. 2024
aktuality

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce elektronizovat systém žádání o dávky nemocenského pojištění a jejich vyplácení. A odstranit jednu starou nerovnost: nárok na ošetřovné by nově měli mít všichni pojištění. Tedy i lidé pracující na dohody a osoby samostatně výdělečně činné, které si platí nemocenské pojištění.

nemocenského pojištění se vyplácejí tyto dávky: nemocenskápeněžitá pomoc v mateřství (mateřská)otcovská dávka poporodní péče (otcovská)vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství, ošetřovné a dlouhodobé ošetřovné.

Zatímco zaměstnanci, kteří jsou nemocensky pojištěni povinně, mají v případě potřeby nárok na všechny tyto dávky, pro OSVČ – tedy samozřejmě ty OSVČ, které si nemocenské pojištění platí, povinné to není – to tak není.

Samostatně výdělečným matkám nikdo nedorovná propad příjmů, když kvůli těhotenství nebo péči o miminko budou moct dělat jen míň placenou práci. S tím zaměstnaným maminkám pomáhá vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství. A především nemají OSVČ nárok na ošetřovné: Podnikatelé nedostanou ošetřovné. Taková malá česká diskriminace.

Důvody této nerovnosti nejsou docela zřejmé – dřív je ministerstvo práce vysvětlovalo tak, že na ošetřovné mají mít nárok hlavně lidé s pevnou pracovní dobou, kteří si nemůžou práci odsunout či rozložit. Tento argument ale není udržitelný. „Již mnoho zaměstnanců v pracovním poměru má v současné době možnost využívat flexibilní pracovní dobu, která není pevně rozvržena. Naopak pracovní doba některých zaměstnanců na ‚dohodu‘ nebo OSVČ musí být pevně stanovena, pokud souvisí například s činností provozovny nebo poskytováním služeb obyvatelstvu (například kadeřnictví, veterinární ordinace),“ uvádí se v důvodové zprávě k předkládané novele.

„V případě, kdy výše uvedení pojištěnci budou hradit pojistné na nemocenské pojištění ve stejné výši jako ostatní pojištěnci, kteří mají nárok na všechny dávky, jeví se jako krajně nekorektní neposkytovat těmto vyjmenovaným pojištěncům úplnou sociální ochranu, to znamená nároky na všechny dávky nemocenského pojištění včetně ošetřovného,“ říká rovněž důvodová zpráva.

Navíc jiná dávka, dlouhodobé ošetřovné, která je vymyšlena pro poněkud jinou situaci, ale její konstrukce je obyčejnému ošetřovnému podobná, žádné skupině pojištěných odepřena není.

Ošetřovné zdaleka nejčastěji využívají rodiče dětí do desíti roků. Předpokládá se, že by to nebylo jinak ani u lidí, kteří nárok na ošetřovné s novelou získají, tedy podnikatele a některé dohodáře. Podle autorů novely jim to přinese možnosti líp ladit dohromady osobní a pracovní život.

Jak ušetřit na životním pojištění? Snadno!

Porovnáme nabídky 5 životních pojišťoven a do minuty najdeme tu nejvýhodnější pojistku pro vás i celou rodinu.

A vzhledem k tomu, že ošetřovné v naprosté většině případů využívají ženy, usuzují taky, že zavedení ošetřovného – a tedy zvýšení nějaké jistoty – může uspíšit návrat maminek k jejich dřívější samostatně výdělečné činnosti.

Jestli se počet nemocensky pojištěných samostatně výdělečných osob s lepšími podmínkami zvýší ze současných zhruba sta tisíc, to důvodová zpráva nepředjímá.

Kromě vyrovnání podmínek mezi různými skupinami nemocensky pojištěných lidí přináší novela zákona (a vlastně je to hlavní důvod jejího vzniku) elektronizaci vyřizování dávek nemocenského pojištění. S výjimkou vlastní nemocenské, která byla systémem eNeschopenek elektronizována už dřív. Má klesnout počet vyplňovaných kolonek a přeposílání papírů zejména mezi zaměstnavateli, lékaři a správou sociálního zabezpečení. Kromě toho, že se tak ušetří práce při vyplňování, peníze i stromy na papír, by se měla zkrátit i doba vyřizování dávek.

Návrh zákona má za sebou připomínkové řízení, čeká ho trojí čtení v Poslanecké sněmovně. Pokud přes poslance projde, zamíří do Senátu a odsud k prezidentovi a do Sbírky zákonů.

Nemocenská pro OSVČ

Pokud si podnikatelé pořizují nemocenské pojištění, nebývá to většinou kvůli nemocenské. Spíš si myslí na mateřskou nebo otcovskou. Zkuste naši kalkulačku mateřské pro OSVČ.

Mateřská pro OSVČ – kalkulačka

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualitydětifinancemateřskámateřstvínemocnemocenskánemocenské pojištěníOSVČošetřovnépodnikánírodičovstvízdraví
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo