Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Snížení evropské byrokracie pro podnikatele? Brusel možná čeká regulační detox

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
19. 4. 2024
aktuality

Administrativní zátěž podnikatelů by se na popud příští Evropské komise mohla snížit. Bývalý italský premiér Enrico Letta ji ve své nově zveřejněné zprávě označil za hlavní překážku rozvoje jednotného trhu. Lettova zpráva o stavu vnitřního trhu by měla ovlivnit priority příští Evropské komise v příštích pěti letech. Na jejím obsahu se podíleli i čeští podnikatelé.

Podnikatelé na lednovém jednání s Enricem Lettou, organizovaném Hospodářskou komorou (HK) a Svazem průmyslu a dopravy, apelovali zejména na „regulační detox“ a snížení administrativní zátěže, racionalizaci ESG reportingu nebo harmonizaci evropských technických norem pro zkoušení a certifikaci průmyslových výrobků v EU. Upozornili i na to, že některé země EU neuznávají odborné kvalifikace nebo že je zatěžuje povinnost vést mzdovou evidenci v zahraničí v souladu s národními daňovými předpisy.

Prezident Evropské asociace obchodních a průmyslových komor Eurochambres Vladimír Dlouhý už tehdy ocenil, že Letta je jeden z mála politiků „vykročil z bruselské bubliny“ a připomínky českých podniků si poslechl přímo v terénu.

Letta teď ve své zprávě doporučil Evropské unii, aby přehodnotila povinnosti v oblasti podávání zpráv a předpisů, které musí podniky dodržovat. Za účelem zjednodušení plnění těchto povinností má EU legislativu přepracovat a také snížit počet nově přijímaných legislativních materiálů.

EU by nově mohla do legislativy zakotvit „právo na zjednodušení“, které by vedlo k plošnému snížení a modernizaci ohlašovacích povinností. Vedle toho by mohl fungovat princip „digital by default“ a také nové pravidlo, aby firmy předkládaly tytéž informace úřadům pouze jednou.

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu pečlivě naslouchal, s jakými problémy se české firmy potýkají v EU. A nejen to, jejich požadavky zanesl do své zprávy, věnuje jim dokonce jednu celou kapitolu, v níž upozorňuje, že EU musí bojovat zejména s regulacemi a byrokracií. Ukazuje to, že Komora dokáže a může ovlivňovat evropskou diskusi o podmínkách podnikání,“ pochvaluje si prezident HK Zdeněk Zajíček.

O tom, že si Evropané regulacemi byznysu pod sebou řežou větev, psal letos list The Wall Street Journal ve svém článku o „evropské regulační mánii“. Komentátor Finmag.cz Pavel Jégl upozorňuje, že regulační zátěž z Bruselu může mít neblahé důsledky zejména na český průmysl.

O snížení byrokratické zátěže firem se snaží i česká vláda, která představila už dva antibyrokratické balíčky. HK ale už loni upozornila, že odbourávání nadměrné administrativy podnikatelů je dosud neúčinné.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualitybyrokracieEvropská komiseEvropská uniefirmyhospodářská komorapodnikání
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo