Předplatit časopis Finmag

Ekonomika konečně ožívá. Česko snad už brzy přestane být terčem posměchu

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
30. 4. 2024
aktuality

Český hrubý domácí produkt (HDP) podle předběžného odhadu vzrostl v prvním čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,5 % a meziročně o 0,4 %. Dlouho očekávané ekonomické oživení se podle ekonomů zřejmě stává realitou. Už ve druhém čtvrtletí by se česká ekonomika dokonce mohla vrátit na předcovidovou úroveň.

Mezičtvrtletní růst HDP byl pozitivně ovlivněn rostoucí domácí poptávkou, zejména vyššími výdaji na konečnou spotřebu domácností a tvorbou hrubého kapitálu. Negativní vliv naopak měla zahraniční poptávka. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

„K meziročnímu růstu přispěly celkové výdaje na konečnou spotřebu a rostoucí saldo zahraničního obchodu. Naopak pokračoval pokles tvorby hrubého kapitálu,“ okomentoval nová data Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Mezičtvrtletní vývoj hrubé přidané hodnoty podle ČSÚ pozitivně ovlivnila hlavně skupina odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství. Pokles nastal v průmyslu, stagnace u stavebnictví.

„České domácnosti evidentně vyčkávaly na pominutí horké fáze inflační krize, obnovily pošramocenou důvěru ve světlé zítřky a jaly se více utrácet,“ všímá si hlavní ekonom Cyrrus Vít Hradil. Pokud spotřebitele znovu nerozhodí nějaké nepředvídatelné události, existuje podle něj dobrá šance, že se celá ekonomika bude v nadcházejících čtvrtletích dále zvedat.

„Česko prošlo v předchozích třech letech třemi silnými negativními šoky: pandemií, narušením dodavatelských řetězců a energetickou krizí. Začátek letošního roku je o poznání klidnější a po odeznění inflace se ekonomika opět nadechuje k růstu,“ říká hlavní ekonom Deloitte David Marek. Zároveň však upozorňuje, že její brzdou zůstávají potíže německé ekonomiky, bez jejíhož růstu jsou možnosti tuzemské ekonomiky omezené.

Další potenciální překážky dalšího růstu české ekonomiky jsou podle Marka hlavně geopolitické. Patří mezi ně pokračující válka na Ukrajině, napjatá situace na Blízkém východě a snížení počtu nákladních lodí v Suezském průplavu.

Česká ekonomika by se ale v příštích měsících měla i tak nadále zvedat. „V optimistickém scénáři bychom se mohli již ve druhém čtvrtletí letošního roku konečně přehoupnout přes předpandemickou ekonomickou úroveň a přestat tak být v Evropě terčem posměchu,“ předpokládá Hradil. Za celý letošní rok by pak ekonomika mohla růst mezi jedním a jedním a půl procenta.

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityČeský statistický úřadekonomikahospodářský růsthrubý domácí produktmakroekonomcké ukazatelemakroekonomikaspotřeba domácností

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo