Předplatit časopis Finmag

Skladuj málo, vydělávej hodně. České Inventoro hlásí úspěšný exit, spřízněnou duši našlo v USA

Michal HronIva  Brejlová
Michal Hron, Iva Brejlová
2. 5. 2024
startupy

Český startup na predikci a optimalizaci skladových zásob Inventoro míří pod americká křídla. Po pouhých čtyřech letech existence se stane součástí předního poskytovatele softwaru na řízení zásob, denverské společnosti Cin7. Ta v Inventoru získává stoprocentní podíl. Cenu transakce ani jedna ze stran nezveřejnila, informace z trhu nicméně hovoří o řádu stovek milionů korun. „Prodejem to celé teprve začíná,” říká jeden ze zakladatelů českého startupu Radim Jung.

Skladuj málo, vydělávej hodně. České Inventoro hlásí úspěšný exit, spřízněnou duši našlo v USA
Zakladatelé společnosti Inventoro Radim Jung (vlevo) a Tomáš Formánek společně s generálním ředitelem Cin7 Ajoyem Krishnamoorthym (uprostřed) / Zdroj: Inventoro/Cin7

Inventoro vyrostlo na vlastní technologii algoritmického předvídání prodeje na základě umělé inteligence, díky čemuž usnadňuje zejména malým a středním podnikům řízení zásob. Systém stojící na obchodním modelu SaaS (Software as a Service, tedy software jako služba za měsíční předplatné) se navíc dokáže učit a přizpůsobovat a tím významně snížit hrozbu výpadku zboží či nadměrného předzásobení. Firma vznikla v roce 2020, dodnes byla součástí českého venture fondu Presto II.

Její sblížení s americkou Cin7 bylo podle zakladatelů Radima Junga a Tomáše Formánka zcela přirozené. „Od začátku jsme věděli, že pro globální úspěch potřebujeme silného partnera, který nám pomůže naše algoritmy dostat k zákazníkům. Cin7 je přesně ten partner, kterého jsme hledali. Přirozeně se doplňujeme. Lidsky i produktově,” tvrdí Formánek.

Podle Junga měli navíc to štěstí, že vybírali z více nabídek. „Někde jsme řešili, jestli jsme ochotni firmu prodat jen s ohledem na peníze. U Cin7 to ale bylo jiné, tam si to sedlo od začátku,” doplnil pro Finmag.cz.

Podobné nadšení z čerstvě oznámené akvizice neskrývá ani generální ředitel Cin7 Ajoy Krishnamoorthy: „Předpovídání a optimalizace pomocí umělé inteligence společnosti Inventoro jsou dokonalým doplňkem robustních řešení společnosti Cin7 pro řízení zásob. Společně poskytneme zákazníkům bezprecedentní přehled o zásobách, aby mohli maximalizovat prodeje, minimalizovat nadbytečné zásoby a přijímat informovaná rozhodnutí v rámci celého provozu.“

Vyšší cíle

Pro Cin7 je to podle jejího šéfa velmi důležitý obchod. Věří, že stejně jako se svět komerce přesunul do digitálu, směřuje teď do místa, kde se naplno využívají inteligentní systémy. „Je to jedna z prvních zásadních akvizic, kterou na cestě k této vizi děláme,“ popisuje. To, že cena transakce je neveřejná, hájí právě mnohem vyššími cíli: „Není to o tom, že by šlo o nějaký výhodný obchod, v tomto smyslu jsme vůbec nepřemýšleli. Hrajeme vyšší hru. Zajímá nás tým a technologie,“ říká pro Finmag.cz.

Že si obě firmy takzvaně „sedly“, je patrné už jen ze společného oborového zaměření. „Inventoro jsme s láskou vymysleli, budovali a nakonec i s láskou prodali. Nyní společně vybudujeme řešení pro každou prodejní firmu na této planetě, která to s digitalizací myslí vážně,“ věří Jung. Mimo jiné tak naznačuje, že úspěšným exitem to pro ně nekončí; tým Inventoro bude, nyní už jako součást platformy Cin7, spolupracovat na úspěšné integraci obou nástrojů.

Inventoro vzniklo jako projekt investiční skupiny Patero, do amerických rukou se následně dostalo jako součást českého fondu Presto II od Presto Ventures. Ten byl od předminulého roku prvním a jediným institucionálním investorem a jde o první exit z druhého fondu pod hlavičkou Presta. „Je to další potvrzení, že čeští podnikatelé mají globálnímu technologickému trhu co nabídnout,” komentuje prodej zakladatel Presto Ventures Přemysl Rubeš.

A jaký mají nyní firmy společný cíl? „Namísto rutinní evidence zásob nabídnout zákazníkům systém, který umí předpovídat jejich potřeby v oblasti řízení zásob a efektivně na ně reagovat,“ shodují se zástupci obou stran. Ostatně, hřiště, na kterém hrají, je podle nich dostatečně velké; odhaduje se, že nadměrné zásoby a podobné neefektivity způsobují celosvětovým prodejcům výrobků každoročně ztráty ve výši 163 miliard dolarů (přes 3,8 bilionu korun).

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Iva  Brejlová

Iva Brejlová

Píše o technologiích pro odborná i populární média. Věnuje se především skvělým nápadům z Česka, které díky IT usnadňují život.

Související témata

aktualityAkvizicebyznysCin7exitInventoropodnikáníPresto Venturesstartupy

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo