Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Velký bratr tě sleduje

František Mašek
František Mašek
5. 5. 2008

Původně se zdálo, že internet a cenzura nepůjdou dohromady. Ukázalo se ale, že svoboda má své meze. Cenzuruje se obsah z hlediska mravnostního (dětská pornografie), etického (zločiny) nebo politického (viz některé sporné záležitosti kolem serveru Google v Číně). Internet ale může být také prostředkem k nefér obchodním praktikám či manipulaci. Což bohužel platí i o finanční sféře.

Velký bratr tě sleduje
Před lety se na webu předního obchodníka s cennými papíry objevila informace o pokutě, kterou udělila pražská burza jeho velkému konkurentovi. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby na web nebyla tato informace umístěna dřív než bylo k dispozici oficiální rozhodnutí a zveřejněna příslušná tisková zpráva.

Zmíněná informace pak ze serveru bleskurychle zmizela. Kdyby o záležitosti neinformovala média, asi by ji téměř nikdo nezaznamenal. Podobně je tomu s  řadou dalších více či méně manipulativních zpráv, jež se občas na internetu objeví.

Finanční trhy a online manipulace
Jak řekl Finmagu Pavel Zúbek z odboru komunikace ČNB, bývalá Komise pro cenné papíry v roce 2005 šetřila mimo jiné možnou manipulaci s trhem prostřednictvím příspěvků na jednom ze serverů. Vzhledem k nedostatečnému oprávnění k vyžadování osobních údajů o konkrétním přispěvateli, což již bylo do zákona doplněno, bylo ale toto šetření ukončeno.

ČNB je dnes podle zákona o dohledu nad kapitálovým trhem oprávněna vyžadovat informace o přispěvateli do diskuse a následně ho podle zákona o podnikání na
kapitálovém trhu trestat.

Primární odpovědnost za delikt je přitom na přispěvateli. Žádné průlomové rozhodnutí v tomto směru ale neexistuje. Že by byli účastníci diskusí či správci serverů, kteří za tyto informace odpovídají, tak disciplinovaní či důslední?

Většinou freestyle

Každý server má tuto problematiku upravenou poněkud jinak. Někde jsou informace volnější a lze se přihlásit pouze jménem či pseudonymem., což logicky zvyšuje možnost vkládat více příspěvků pod různými jmény. Jinde jsou pravidla přísnější. Například na našem serveru FINMAG.CZ příspěvky neznámých účastníků diskuse schvaluje redakce serveru. Což má své výhody, ale také jednu nevýhodu - pomluvy konkurence, že jde o cenzuru.

Daný postup zároveň snižuje počet vulgarismů, jež se objevují v některých neregulovaných diskusích. V profesionálem moderované diskusi je také téměř nemožné manipulovat neinformovaným veřejným míněním. To se týká zejména netradičních a podivných investic.

Edbusy a spol.
Abychom nezůstali v teoretické rovině, vezměme si někdejší diskusi kolem garantovaných produktů společnosti KTP Quantum. Když se na některých finančních serverech objevila kritická slova, okamžitě na ně reagovali agresivní, někdy přímo vulgární formou příznivci firmy s odůvodněním, že je vše v pořádku: Kritik neví, oč jde, a připravuje se o zajímavý výnos. KTP Quantum nakonec zkrachovala. Činnost jeho některých šéfů řeší orgány činné v trestním řízení.

Tato taktika se objevuje dodnes, kdykoliv někdo upozorní na nestandardní aktivity nějaké firmy. Například u některých úvěrových společností nebo v poslední době v případě společnosti Edbusy.

Respektujeme samozřejmě presumpci neviny. Zda firma neporušuje zákon musí posoudit policie a ČNB, která jako regulátor šetří její činnost. Zajímavé ale je, jak v diskusích na konkrétní námitky reagují často agresivní spokojení klienti s tím, že dotyčný ničemu nerozumí.

Neberu nikomu jeho názor. Je jen má chyba, když si geniální a nepochopený produkt společnosti nekoupím. Aniž bych obě firmy srovnával, jsem od doby KTP Quantum na podobně agresivní názory pronášené anonymně na internetu poněkud alergický.

Zdaleka nejde o jediný podobný případ. Zvláštní a místy smutný příběh nabízejí některé příspěvky kolem dění v Harvardském průmyslovém holdingu v likvidaci na serveru Kurzy.cz. Nejde o zahlcování této diskuse příspěvky, které k tématu nepatří, ale o manipulativní ráz řady z nich.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo